Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » A megszakító dobozba betettem...

A megszakító dobozba betettem egy plusz megszakítót egy falon kívüli dugaljnak, jól kötöttem be? (a bal szélső az)

Figyelt kérdés
[link]

aug. 29. 18:54
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
60%

Sorolom a problémákat:

- nincs védőföld

- 16A-re van biztosítva a 2,5-ös alu

- kaotikus vezetékezés

aug. 29. 19:09
 2/11 A kérdező kommentje:

a többinél is a nullához van kötve a földelés azokat másoltam,

hány amperes megszakítót javasolsz?

aug. 29. 20:03
 3/11 A kérdező kommentje:
(csak az én részem érdekelne úgymond)
aug. 29. 20:55
 4/11 anonim ***** válasza:
44%

"16A-re van biztosítva a 2,5-ös alu"

Falon kívül vezetett MT vezetéknél az tökéletesen jó.

aug. 30. 09:10
 5/11 anonim ***** válasza:
55%

>a többinél is a nullához van kötve a földelés azokat másoltam

-Egyetlen pontban lehet ilyen, a lakásba bejövő főelosztónál, a fi-relé előtt. Legkésőbb onnan kezdve külön megy mindenhová a kék és a zöld-sárga. A szerelésednél ha mondjuk a bejövő aluvezeték nullája szétég, a védőföld ráviszi a fázist a csatlakoztatott védőföldelt berendezés fém házára, és megölöd aki épp megfogja. (A védöföldön nem folyik üzemszerűen áram, ezért nem ég szét)

Ha nem jön ehhez a ponthoz védöföld, akkor innen nem lehet védőföldelt dugaljhoz továbbmenni, ennyi. Ez így életveszélyes gányolás, nem villanyszerelés.

Csak úgy általánosságban mondom, hogy egy szorítókötés egy vagy bizonyos esetekben kettő drótvéget tud korrektül leszorítani. A nullbontó sín, ahová a védöföldet kötötted, kettőt. Tehát még ha beköthető lenne oda a védőföld, akkor sem így.

aug. 30. 21:41
 6/11 anonim ***** válasza:
61%

"Ez így életveszélyes gányolás, nem villanyszerelés."

Ne essünk indokolatlan túlzásokba. Ez így volt szabályos, mondjuk 1979-től 2003-ig. A villamos berendezésnek meg a létesítéskori szabványoknak kell megfelelnie.

aug. 31. 09:02
 7/11 A kérdező kommentje:
a probléma ott kezdődött hogy kiégett a fürdőben egy konnektor, ezért gondoltam egy új dugaljra amibe nem alu megy. De már most azon vagyok hogy leszedem aztán a kiégett helyére rakok újat csak fosok hogy az is ki fog égni idővel mert alu
aug. 31. 19:19
 8/11 A kérdező kommentje:
"ha mondjuk a bejövő aluvezeték nullája szétég, a védőföld ráviszi a fázist a csatlakoztatott védőföldelt berendezés fém házára, és megölöd aki épp megfogja" na de akkor ez a másik 3 megszakítóra is igaz akkor eleve szarul építették ki az egészet? lényegében az egész lakás egy időzített bomba?
aug. 31. 19:29
 9/11 anonim ***** válasza:

#8 Igen, és ha fi-relét teszel a főelosztóba, ilyen bekötésnél az se feltétlenül véd. Például ha műanyag papaucsban vagy miközben fogod az egyik kezeddel a hűtőgépet (ami ilyen módon nullázott védőfölddel bír)a másikkal pedig a fázist, akkor a hibaáram a hűtő felé folyik vissza a testeden át, amit a fi-relé nem érzékel veszélynek, mert mire odáig visszaér már a nullán fog visszafolyni.

Nem szabványos megoldás, de újravezetékelés nélkül gyorsan sokat javít a helyzeten, ha kombinált kismegszakító+fi-relét teszel magába a kiselosztóba, lényegében kiselosztónként csinálsz PEN-csomópontokat. Ilyenből van már 1U széles is, szóval befér a régi kismegszakító helyére:

[link]

szept. 1. 06:50
 10/11 anonim ***** válasza:

lényegében az egész lakás egy időzített bomba?

Ez pont olyan túlzás, mint amit z egyik showderklubos adott elő fiatalkorából, hogy elejtett egy szotyihéjat, mire az apja mondta, fiam, térdig járunk a maghéjban!!! Hát, bizony, a karban nem tartott hálózat az veszélyes lehet. Ezért kell időnként karbantartani.

szept. 1. 08:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!