Ragasztott tömörfa asztallap kezelése lakkal vagy olajjal?
Szeretnék egy ebédlőasztalt csinálni. A dolgozómba már készítettem, így alapvetően mindent tudok, nem nehéz.
A keretet lakkozni fogom ez tuti, színtelen vízbázisú lakkal.
Elsőnek munkalapot szerettünk volna gyártatni az ikea-ban. Azon kívül, hogy sokkal drágább, lényegében laminált, műanyag borítású. A tömörfa is csak kívülről az náluk, belülről furnér és sokkal drágább.
Bauhausban láttam 60-100e között. Árban is megfelelne és elvileg igazi fa az egész, jól is néz ki. Így fel is csiszolható ha a gyerekek idővel tönkrevágják felkarcolgatják.
A kérdés az, hogy mi a jobb felület? Lakkozni szokták az étkező asztalt amivel az étel is érintkezik? Vagy jobb inkább az olaj? Utóbbi esetén gondolom a tisztításnál jobban érvényesülnek a csersavak ami fertőtlenít. Viszont az olajozást 1-2 évente fel kell újítani mindenképpen ha jól tudom.
Mit javasoltok?
Tudsz mondani ilyen lakkot?
Azz is fontos, hogy élelmiszerel érintkezhessen.
Talán eddig az OBI-ban találkoztam egyedül olyan lakkal aminek közel 0 volt a VOC -je.
Közben mndjuk ilyet találtam, talánez is jó lehet.
Nos, kis beszámoló. A fenti lakkot használtam, több réteggel. Nem vagyok megelégedve vele. Marhára nem tűnik annyira ellenállónak, sőt, szerintem ha elkezdeném spaklival felkaparni, akkor egy része fel is jönne.
Egyelőre tart, most nem érdekel, legyen így egy ideig 1-2 évig.
Hamarosan majd cserélni fogom a munkalapot lamináltról tömör fára, ott olajozni fogok, az már biztos. Ha beválik, akkor 1-2 év mulva az asztalról lecsiszolom a lakkot és az is olaj lesz.
Egyébként egyelőre megteszi így is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!