Mi lehet az oka hogy 400 volt jelenik meg a nulla-fázis között egy dugaljban?
Elég nehéz összehozni, hogy a kék soroló sínre kötök egy fekete vezetéket, vagy a kismegszakítók közé fekete helyett kéket kötök.
Bármelyik több mint feltűnő...
Nálunk volt ilyen..
2 szomszéd lakás, külön fázison.
Kékeik összekötve, és a közös kék leszakadt a "strang" nulláról.
A 2 lakás osztozott az akkori 380V-on.
Ha a két lakás ugyanakkora terhelést képviselt volna, nagy baj nem következett volna be, dehát ez nem így volt...
Műholdvevők, erősítők, rádiók pusztultak, amikor a szomszéd mosógépet, kapcsolt, vasalt.. Nem részletezem.
#5 Igen, ha színhelyesek a vezetékek és minden jól van kötve, akkor nehéz összehozni.
De szerintem a kérdező ugyanaz, aki az "otthon" kategóriában a képtelen módon bekötött fi-relék kapcsán tapasztalta ugyanezt. Ott nem fejtette ki az igazság minden részletét (mármint hogy az első fi-relé folyton lekapcsol), de szerintem az van, amit #6 ír, azzal, hogy a nullát az első fi-relé szakítja meg, utána meg a nulla "lóg a levegőben", és attól függően van rajta potenciál, hogy éppen milyen fogyasztók vannak melyik áramkörön bekapcsolva.
Ha meg nem ugyanaz kérdezi, akkor olyan lakás lehet, ahol nincsen a vezetékszíneknek jelentősége - pl. vettem egy lakást, abban minden vezeték piros volt, kivéve a fekete kátrányszigetelésű ősvezetékeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!