Van a tokos PVC csövek ("csatorna") szétszedésére valami bevált módszer??? Gondolom, a szakik nem sz.rakodnak órákig ilyen műveletekkel... Jó lenne, ha épek maradnának az idomok... Kösz!
Hja, nekem sem jutott eszembe jobb...
Kipróbálom, aztán meglátom, mennyire "viseli" meg a művelet az elemeket, főleg a tokosat...
A gumi meg csere...
Köszi!
Hmmm...
Ehhez viszont az kell, hogy a nem-tokos darab iszonyúan rögzítve legyen (hogyan? - pl. 110-es esetén?), hogy az ütéséknek hatása legyen a tokos darabon (ennek peremét ütjük...), azt mozdítsa el...
Nálam fordított a helyzet. Egy adott csatorna rendszer "vég-ágait" (ezek a "becsatlakozók", "tok-nélküliek") kellene visszabontani, a közös csövek maradnak (ezek a tokosak). Tehát, a tok-nélküliek mozdíthatók ("húzhatók" valahogy kifelé???) a tokosokból (ezek rögzítendők, hogy nem mozduljanak).
Szóval: van egy adott beépített, elágazó csatornarendszer. Ennek egy 110-es "leágazásait" kellene elbontani. Majd azt másképp, más ágakkal visszaépíteni. Olyan, mint egy adott fürdőszoba meglévő csatornarendszere, amit viszont felújítás során meg kell változtatni (padlóbontás, átépítés, vissza padló... - de itt most a "csőbontásról" van csak szó...)
Eddig a hővel lágyítás-tágítás-kihúzás tűnik nyerőnek, vagy különféle fűrész-flexel való rombolás... :-) A közös, megmaradó, tokos csőelemek kellene a legkevésbé sérüljenek.
De köszi mindenkinek!
#4: Hűha. 25 éve vagyok a szennyvíznél, de ez nem egészen világos. Tehát a tokos végek fixek, abból kellene kiszedni a csöveket? Érdekes, fordítva szokott lenni. Vagy a "rombolás, esetleg ha beszerzel egy ilyesmit ezzel talán meg lehet támadni, bár műanyag csövekhez még nem használtam.
#5:
a. Pontosan. "a tokos végek fixek, abból kellene kiszedni a csöveket"
"Visszabontani" egy nagyobb ágat (110-es), aminek persze további ágai vannak (50-ek, mosdó, zuhany...) Majd újra lesz építve, másképp.
b. "fordítva szokott lenni"... :-) Ezt viszont én nem tudom elképzelni. Ez csak akkor lehet, ha már egy egész "ág" ki van szerelve, "kézben van".
Vagy egy "köztes" darab cseréje toldó-elemmel??
c. hát, én abban a "szerszámban" nem hiszek... Ezek annyira össze tudnak gyógyulni... Sokszor még összetolni is nehéz őket (kenéssel), nem hogy széthúzni... (beszáradva...)
d. egyszer láttam valami megosztón valami házibarkács megoldást. Átalakított valami gumis bilincseket kétoldalt valami anyákkal, a bilincseket jól rászorította a széthúzandó csövekre, az anyákba valami menetesszárat tett, s azzal szépen, lassan, két oldalról csavarozva széthúzta az idomokat.
Ez túl bonyi, nem egyenes idomoknál nem használható.
Végszó:
Marad a gázláng-hőlégfúvó-flex-fűrész-fogó. Csak abban reménykedtem, hogy van valami abszolút bevált módszer, amiről én laikusként nem tudok.
Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!