Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Olajos rongy a napon valóban...

Olajos rongy a napon valóban felgyulladhat?

Figyelt kérdés

A hétvégén rendbe raktam a kerti gépeket, és egy sötétebb régi pólót amivel az olajat törlöm kint felejtettem az udvaron. Ma meglátta egyik ismerősöm és mondta hogy azonnal tegyem el mert a sötét póló ha olajos és egész nap éri a napfény magától felgyulladhat.

Ez valóban igaz hogy egy olajos rongy ilyen könnyen meggyullad?

2023. jún. 13. 16:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%
Úgy tűnik, hogy egyikőtök sem rendes tagja a tudós klubnak.
2023. jún. 13. 16:14
 2/12 anonim ***** válasza:
96%
Esetleg egy benzines rongy, de meg az sem, mert elobb elparolog a benzin, mint hogy elkezdjen egni.. Kellene legalabb 200 fok, hogy az olaj belobbanjon, a napsutes onmagaban ennyire nem fogja felmelegiteni. Ha kint hagysz egy vasdarabot a napon, 60-70 foknal nem melegszik tovabb. Egy olajos rongy meg ennyire sem melegszik.
2023. jún. 13. 17:21
 3/12 anonim ***** válasza:
41%

2.

"Esetleg egy benzines rongy"

Még egy jelölt a tudós klubba...

:)

2023. jún. 13. 17:25
 4/12 anonim ***** válasza:
96%

Olaj és olaj között különbség van.

Ahol dolgozom, az olajszármazékkal szennyezett papírtörlők gyűjtőedénye kicsi, és hétvégére ki kell üríteni pont az öngyulladás esélyének kizárása miatt.

Otthon kerti bútorokat olajoztam levegőn száradó faolajjal, pár órára megálltam vele, mire visszatértem, a gombócban lerakott rongy belseje kifejezetten forró lett. Az ilyen olajról simán feltételezem, kicsit nagyobb tömegben képes öngyulladásra.

A motorolaj magas hőmérsékleten is stabil, az aligha hajlamos erre.

2023. jún. 13. 17:54
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Szikra, vagy nyílt láng kellene hozzá. Még a gáz halmazállapotú metán, etán, propán, bután sem gyullad meg a nap melegétől felforrósodva. Annak is aktiválási energia kell. Ha egy öngyújtót kint felejtek a tűző napon, amikor elindul a gáz, akkor nem lobban be magától, csak a szikráztatáskor. Hiába olyan forró, hogy alig bírom kézbe venni. A folyékony szénhidrogén komponenseknek ettől jóval magasabb a lobbanáspontja. Az a szerencse, hogy a meggyújtásukhoz aktiválási energiára van szükség, ami a napsütötte tárgyak felforrósodásának hőfokától jóval magasabb.

Szóval a rövid válaszom, egy olajos rongy nem fog a napsütésen felejtve öngyulladni. Ahhoz szikra, vagy nyílt láng kellene. A katasztrófavédelem a baleseteknél nem húz sátrat a balesetet szenvedett autók fölé, hogy ne süsse a nap a forró aszfaltra kifolyó üzemanyagot - hanem leköti az akkumulátorokat (áramtalanít) - , hogy szikra NE képződhessen.

2023. jún. 13. 18:45
 6/12 anonim ***** válasza:
Ne legyen olyan napsütés, hogy az magától begyulladjon... :D A legrosszabb ami történhet ha kinn hagyod a napon, hogy jó kis olajszag lesz a környékén.
2023. jún. 14. 05:45
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

#3 Tényleg baromságot írtam, a benzin is jóval magasabb hőmérsékleten gyullad.

Ami beakadt, az pedig Tudós Klub lesz. :D

2023. jún. 14. 08:22
 8/12 anonim ***** válasza:
Inkább olyan helyeken vicces ez, ahol oxigénnel dolgoznak. Volt alkalmam végignézni egyszer, ahogy egy szanatóriumban töltötték a hatalmas központi oxigénpalackot, épp csak egy kicsit eresztett valahol, jónéhány négyzetméternyi vidám kis bokáig érő felhőcskét növesztve. Egy megnapoztatott olajos rongy tudott volna viccesen viselkedni ott.
2023. jún. 18. 17:46
 9/12 anonim ***** válasza:
Ha nő a közegben az oxigénkoncentráció, megváltozik a gyulladási hőmérséklet?
2023. jún. 20. 10:29
 10/12 anonim ***** válasza:
Hát, nos [link]
2023. jún. 20. 22:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!