MTD elektromos fűnyíró késtartó tárcsája hogyan szedhető le a motortengelyről?
Itt lenne az ideje a motor, csapágyak, fék alapos rendbetételének, de ott elakadtam, hogy a műanyag késtartó nem jön le a tengelyről, így a motor ki se vehető a helyéről. Már próbálkoztam lapos szerszámmal a késtartó és a műa ház közé nyúlva, körben apránként lefeszegetni (úgyis deformált kissé, jó lenne cserélni), de nem akar engedni.
A csavar is nagyon rá volt szorulva, csak úgy indult meg, hogy külső szélét befogtam egy kézisatuba. Valószínűleg a tárcsát is nagyon ráhúzta a tengelyre. Bizonyára a tengelyvég egy nagyon kis kúpszögű felfekvő felület. Vagy esetleg a hőtől már rá is olvadt a tárcsa a tengelyre? (Amúgy nem szoktuk agyonterhelni a gépet.)
Mit lehet még tenni? Pl. műa és fém eltérő hőtágulásának kihasználása? WD40 (nem árt neki)? Vagy motor állórészkereténél fogva kikötni gépet egy fához, majd több ponton szimmetrikusan mögényúlni a tárcsának, és húzni teljes erőből, mint a répát a mesében?
Van valakinek ötlete, megoldása, ami nála ilyenkor bevált?
Azt mondod, csereérett a tárcsa. Ahogy a netes képekből kivehető, simán rá kell nyomni a tengelyre. Talán rozsdás a tengely, attól befeszült.
Lebarmolnám a régit, mondjuk érintőlegesen a tengely közelébe vágnék, szétfeszíteném a műanyagot. A tengelyt, a motor felfüggesztését, a házat nem erőltetném, magát a tárcsát gyengíteném, míg meg nem adja magát.
Aztán mehet fel az új.
Köszönöm tanácsodat, tényleg inkább le kell bontani a műanyagot, mert ha amint írtam, ellenoldalon kikötöm a gépet, hátha ott törik szét. Csak akkor tudnom kell majd előre, biztosan jó lesz-e helyette, amit néztem cseredarabnak.
Azt hogy érted, hogy rá kell nyomni a tengelyre? Így kellene szétrepeszteni a feltehetően kúpos tengelyvég által?
Műanyagot aligha alkalmaznak kúpos illesztéshez, legalábbis ilyen kis keresztmetszetben nem tudom elképzelni. Szétszakadna, ha kicsit jobban beleütik.
Ha bizonytalan vagy, vedd meg az új tárcsát, mérd ki a furatát, aztán annak ismeretében kezdd szétrombolni a fennlevő régit.
#4, köszi, eszerint még az is lehet, hogy a kés kapott már akkora ütéseket, hogy a tárcsa a lapolás ellenére is elfordult a tengelyen és ezért szorult be. Emellett szól, hogy 1) a kés is alaposan lenyírta már a tárcsáról az őt megvezető kiemelkedéseket, 2) "nyolcas" van a tárcsában, lehet akár a mondott lapoláson való elfordulás miatt.
>> Valószeg tényleg csak a tárcsa lebontása segít, mert 1) ellenoldalon nincs mibe kapaszkodni a forgórészen, h. annak törésveszélye nélkül esetleg vissza lehessen fordítani a tárcsát a lapolás szerinti helyére, 2) ezután már úgyis laza lenne, meg fentiek szerint kopott is, meg a nyolcas is ha megmarad, rázkódni fog ugyanúgy. Majd pontosan 1eztetek, milyen tárcsa csereszabatos a géppel.
P.S.: betonnak, kőnek soha nem megyünk neki vele, de tavasszal tele van a kert sarjadék fákkal + a metszésből ottfelejtett ágdarabokkal, és ezek néha nagyon keményen igénybe veszik a fűnyírót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!