Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Meddig állnak el a bontatlan...

Meddig állnak el a bontatlan festékek, zománcfestékek, stb?

Figyelt kérdés
Szigetelt garázsban találtam egy csomó bontatlan lazúrfestéket, zománcfestéket, fafestéket. Kb. 5 éve biztosan ott vannak, némely mégtöbb. Kuka vagy használható talán még?

2023. febr. 1. 21:36
 1/7 anonim ***** válasza:
75%
Azoknak még semmi bajuk. Én vagy 10 év után vettem elő bontott zománcfestéket, annyi hogy a tetején volt egy kb. fél cm gumiszerű réteg. Azt körbevágtam sniccerrel, alatta meg ott volt a finom festék. Ha egy bontott zomancfesték 10év után ilyen jó állapotban van, akkor egy 5éves bontatlan ennél csak jobb lehet!
2023. febr. 1. 21:45
 2/7 anonim ***** válasza:
61%
Azok még jók lehetnek.
2023. febr. 1. 22:07
 3/7 anonim ***** válasza:
78%
Ha bontatlan és nem száradt be, akkor előbb egy próbát kell tenni. Nekem ugyanis volt olyan tapasztalatom, hogy régi fehér festék felkenéskor fehér volt és pár hét alatt a kikeményedés során rózsaszínbe váltott át.
2023. febr. 1. 22:53
 4/7 anonim ***** válasza:
67%

Pontosan ahogy a #3 írja. Ha nem számít a minőség, mert pl. disznóól oszlopot festesz, akkor oda tökéletes ha még homogén az állaga felkeverés után.

Viszont ha számít az esztétika, akkor ott már érdemes próbafestést csinálni. Illetve a kikeményedési idejét is érdemes vizsgálni. Döglött de még kenhető festékeknél van hogy napokig nem keményedik ki rendesen. Ilyenkor akár heteket is kell várni egy újabb réteggel, ha nem akarod hogy visszaoldja az oldószer az alsó réteget.

Ez vonatkozik az oldószeres zománcfestékre.

Az oldószeres lazúrnál előszokott fordulni, hogy sok idő után a pigment kiválik az oldószerból, és hiába kevered már nem lesz szép homogén a színe.

Vizes festékek pl. falfesték, akril zománc stb. biológiailag bomlik. Kibontás nélkül is meg tud "romlani" az évek alatt.

2023. febr. 2. 01:22
 5/7 anonim ***** válasza:
67%
#4: sajnos az oldószeres zománcfesték "frissen" is tudja ezt produkálni.
2023. febr. 2. 03:03
 6/7 anonim ***** válasza:
Megfagyni nem tudott?
2023. febr. 2. 11:53
 7/7 anonim válasza:
25%
Azok jók lehetnek. Mi az új házban állítólag 7 éve ott lévő festékeket találtunk és ugyanúgy jó volt mint az új.
2023. febr. 2. 13:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!