Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Túl nagy árammal tölt a...

Túl nagy árammal tölt a szünetmentes tápegység vagy ez normális?

Figyelt kérdés
Szereztem egy békebeli tranzisztoros szünetmentes tápegységet ami 24 voltos és külső akkumulátoros. Igazából működik csak 32 33volt mérhető a két darab sorbakötött 12 voltos akkumulátoron.kicsit gyengék voltak azok az akkumulátorok amiket bekötöttem. Normális ez a töltőáram? Elvileg ez feltöltve tarja az akksikat. A típusa egyébként TRAKIS ABVS250 jó magyar márka.
2022. dec. 9. 15:41
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, de nem látom hogy mennyi a töltőáram.
2022. dec. 9. 17:39
 2/6 anonim ***** válasza:
93%

A töltőáram és az akkumulátorok kapocsfeszültsége két különböző dolog. A töltőáram a tápegység és akkumulátor között FOLYIK, a feszültség pedig az akkumulátor kapcsai között ESIK.

Egyébként az akkumulátorokat mindig az üresjárati kapocsfeszültség 110-120%-ával töltik, mivel akkor folyik áram a töltőből az akku belső ellenállásán, ha az ő kapocsfeszültségénél nagyobb feszültség van rákapcsolva. Ha nincs feszülstég különbség, nincs ami hajtja a töltőáramot az akkun.

A 32-33 volt picit soknak tűnik, 24V névleges feszültségnél inkább 28-30V körül szoktak tölteni.

Az említett töltőt nem ismerem, annyit találtam róla, hogy csepptöltéssel dolgozik. A töltő feszültséget egy egyszerű multiméterrel nem biztos hogy meg tudod mérni, oszcilloszkóppal lehetne pontosan meghatározni a töltő feszültség max. értékét.

2022. dec. 9. 18:12
 3/6 A kérdező kommentje:
Én csak multimèterrel mértem rá az akksikra. Remélem nem mennek az akkumulátorok tönkre.
2022. dec. 9. 19:26
 4/6 A kérdező kommentje:
Mondjuk lehetett hallani,hogy elég jól pezsegnek az akksik.kb 20 percet ment.
2022. dec. 9. 19:31
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A 2,7V/cella az nagyon sok. 2,3V/cella töltésnél ok. Üresjáratba 2,4V/cella a töltött akku.

Valamint mivel gondolom normál autó akkut köthettél rá, azok ezt tudják.

Léteznek helyhezkötött spec ólom akkuk, amire más vonatkozhat. De túl nagy feszültségnél túl sok lesz az áram is, ami nem jó.

2022. dec. 9. 19:39
 6/6 A kérdező kommentje:
Autó akkumulátort kötöttem rá. Gondolom azt ír rá lehet.nincsen külön megszabva, hogy milyet lehet rákötni.
2022. dec. 9. 19:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!