Hol van az a határ (energia ráfordítás mind időben mind anyagilag, pl. saját szerszámaid használata, amit amúgy meg kéne vennie), amit a rokonaitoknak feláldoztok ellenszolgáltatás nélkül?
A legelső szabály éppen az, hogy nincs ilyen rokonoknak ingyen meló csak azért mert rokon.
Szívesen segítek, ha úgy van akkor meg tudom csinálni olcsóbban azt ami a szakmámba vág (olcsóbban kapom az anyagot például), de ilyen ingyen meló nem létezik. Mert ilyen ingyen melót 1x kell csak csinálnod, utána elvárás lesz, és az utolsó szemét leszel ha a továbbiakban már nem segíted ki.
Nézd! Az OK 46.16 pálca kilója 3000.- és van 5 kg-os kiszerelés.
Bemész unokatesóval szerszámboltba, megfogod az
- 5 kg-os kiszerelést az elektródából
- 2 vágókorongot
- 1 tisztítót
illetve ami szükséges.
És kell ez még Teneked később is! Enni nem kér, olcsóbb nem lesz! Ez mind fogyóeszköz.
Felkiáltással a kasszánál kezébe nyomod a kosarat...
Jövőre a további munkánál alacsonyra állítod az Ampert. Gép elé bekötsz 50 méteres kábeldobot stb. És sajnálkozol, hogy sajnos ez a pálca már nem jó.
Én és egy barátom egy barátunknál csináltuk meg a villanyszerelést, komplett gépparkot vittem, saját költségen utaztam ki hozzá ~ötször (30km), pár fúrót és korongot elkoptattam, egy munkavédelmi nadrágot kiszakítottam, fél csomag kötegelő. Minden anyagot ő vett, a kötőelemektől kezdve a vezetéken át a szerelvényekig, felírtam neki mi kell, hozta. A gipszeléshez ő biztosított eszközöket és anyagot.
Cserébe minden nap kaptam ebédet, mikor este 8-9-ig elhúztuk vacsorát is, illetve jót dumáltunk közben. Nekem ez mindennel együtt ~40 eft-ba került, ő meg spórolt közel 1 milliót a munkadíjon. Nekem ez még belefért.
Rokon az más, rokonnak nem vállalnék ilyen jellegű munkát. Közvetlen családon belül az autókat megcsinálom ha nincs gépmunka igénye a munkának, de rokonnak semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!