Hogy tudnék színt felvinni olajozott fára ? (Puskatus)
Először is leszögezném már itt a legelején hogy kérem csak kizárólag olyan válaszoljon aki csinált már ilyet vagy aki otthon van ebben a témában. Mert a tanácsokkal és a "próbáld meg ezt meg amazt" nem megyek semmire.
Adott egy légpuska aminek a felújításába sajnos kellő mennyiségű szaktudás NÉLKÜL vágtam bele. Először is a tus alaposan le lett csiszolva majd ezt követően kapott jó pár réteg olajat. Kimondott sötétbarna puskatus olajat ( Scherell ) Az eredménnyel viszont nem vagyok megelégedve mert fakó az egész és én szeretnék egy erős színezetű/sötétbarna puskatust. Időközben beszélgettem egy szakival aki azt mondta hogy ezt a folyamatot úgy kellet volna csinálnom hogy a lecsiszolt tust szeszes páccal kellet volna "színeznem" majd utána olajozni. Elmondta hogy most visszakellene csiszolni újra a tust és 0-ról kezdeni az egészet, de hozzá tette hogy a sok réteg olajat kicsiszolni a fából az egy rémálommal lesz egyenlő, ezért én ebből eredően nem szeretném visszacsiszolni, kérdeztem tőle hogy ezt így ebben a formában ahogy van hogyan lehetne színezni ? Létezik e valami festék,lakk vagy bármi amit olajozott fára fel lehet vinni, erre nem tudott sajnos választ adni ezért elsőkörben most itt érdeklődnék hogy aki tudja ezt a módozatot hogy olajozott fára hogy tudok bármiféle színt felvinni hogy erősebb,kontrasztosabb hatást kapjak a jelenlegi fakó,színtelentől az kérem írjon. Nagyon szépen köszönöm!
Kiválasztod a színt, de ne vizes alapút, mert az biztos, hogy nem fog felszívódni. A pácot rongypárnával tudod felvinni.
Igen. Meg kell várni, amíg megszárad.
Nagy kérdés, hogy az olajos felületen mennyi idő alatt.
Mattlakkban szintén nem javaslom a vizes bázisút.
Egyszer hasonló módon jártam.
(szintén légpuska tusa volt a kisérleti nyúl)
Először egy benzinlámpával megégettem a felületet.
Ez kiemelte a fa erezetét, és emellett sötétebb színt is kapott.
Polírpapírral ledörzsöltem a perkálódott réteget, majd kapott egy olajos átdörzsölést, amit beszívódás után rongykoronggal fölfényesítettem.
(vicces de beismerem, mivel más nem volt otthon sebváltó olajat használtam)
Az eredmény: sötétebb, fényesebb és erezettebb felületet kaptam, fillérekből.
Lehet, hogy csak szerencsés véletlenek egybeesése, de nekem nagyon bejött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!