Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy tudnék színt felvinni...

Hogy tudnék színt felvinni olajozott fára ? (Puskatus)

Figyelt kérdés

Először is leszögezném már itt a legelején hogy kérem csak kizárólag olyan válaszoljon aki csinált már ilyet vagy aki otthon van ebben a témában. Mert a tanácsokkal és a "próbáld meg ezt meg amazt" nem megyek semmire.

Adott egy légpuska aminek a felújításába sajnos kellő mennyiségű szaktudás NÉLKÜL vágtam bele. Először is a tus alaposan le lett csiszolva majd ezt követően kapott jó pár réteg olajat. Kimondott sötétbarna puskatus olajat ( Scherell ) Az eredménnyel viszont nem vagyok megelégedve mert fakó az egész és én szeretnék egy erős színezetű/sötétbarna puskatust. Időközben beszélgettem egy szakival aki azt mondta hogy ezt a folyamatot úgy kellet volna csinálnom hogy a lecsiszolt tust szeszes páccal kellet volna "színeznem" majd utána olajozni. Elmondta hogy most visszakellene csiszolni újra a tust és 0-ról kezdeni az egészet, de hozzá tette hogy a sok réteg olajat kicsiszolni a fából az egy rémálommal lesz egyenlő, ezért én ebből eredően nem szeretném visszacsiszolni, kérdeztem tőle hogy ezt így ebben a formában ahogy van hogyan lehetne színezni ? Létezik e valami festék,lakk vagy bármi amit olajozott fára fel lehet vinni, erre nem tudott sajnos választ adni ezért elsőkörben most itt érdeklődnék hogy aki tudja ezt a módozatot hogy olajozott fára hogy tudok bármiféle színt felvinni hogy erősebb,kontrasztosabb hatást kapjak a jelenlegi fakó,színtelentől az kérem írjon. Nagyon szépen köszönöm!

2022. nov. 18. 00:34
 1/7 anonim ***** válasza:
52%
Fapác + matt lakk.
2022. nov. 18. 01:40
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Lennél olyan kedves és kifejtenéd bővebben a mondandódat ? A fapácot olajozott fafelületre is rá lehet vinni ? Majd ezt követően gondolom ha megszáradt utána mehet rá matt lakk ? Mire kell figyelni ? Fapácból milyen fajtát érdemes venni ? Mivel és milyen arányba keverjem ki ? Hány rétegben kell felvinni a fára ? Illetve lakkból is melyiket vegyem ? És abból hány réteg szükséges ? Segíts légyszíves mert abból az infóból amit le írtál nem tudok elindulni és elvégezni azt amit szeretnék.
2022. nov. 18. 02:20
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Kiválasztod a színt, de ne vizes alapút, mert az biztos, hogy nem fog felszívódni. A pácot rongypárnával tudod felvinni.

Igen. Meg kell várni, amíg megszárad.

Nagy kérdés, hogy az olajos felületen mennyi idő alatt.

Mattlakkban szintén nem javaslom a vizes bázisút.

2022. nov. 18. 03:18
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Én javaslom, hogy ezt a pácot olajos felületre először a puskatus kis részén próbáld meg, ahol nem olyan feltűnő. Számolnod kell vele, hogy az olajos felület ledobja a pácot, vagy épp olyan színt érsz el vele az olajos felületen, hogy az nagyon nem az lesz, amit te szeretnél. (En a szakira hallgatnék, nem a gyakorira...)
2022. nov. 18. 06:27
 5/7 anonim ***** válasza:
Csak próbálkozni tudsz és nem feltétlenül lesz sikeres. Létezik olajos pác, abból a megfelelő színnel lehet próbálkozni, hátha megfelelően tapad a korábbi olajos réteghez. Időnként meg kell fizetni az iskolapénzt.
2022. nov. 18. 11:53
 6/7 anonim ***** válasza:
Vannak olaj színező paszták, én csináltam már olyat, hogy közvetlenül a pasztával színeztem a már olajozott fát. Utána persze kell még rá olajréteg.
2022. nov. 19. 09:00
 7/7 veterán vas ***** válasza:

Egyszer hasonló módon jártam.

(szintén légpuska tusa volt a kisérleti nyúl)

Először egy benzinlámpával megégettem a felületet.

Ez kiemelte a fa erezetét, és emellett sötétebb színt is kapott.

Polírpapírral ledörzsöltem a perkálódott réteget, majd kapott egy olajos átdörzsölést, amit beszívódás után rongykoronggal fölfényesítettem.

(vicces de beismerem, mivel más nem volt otthon sebváltó olajat használtam)

Az eredmény: sötétebb, fényesebb és erezettebb felületet kaptam, fillérekből.

Lehet, hogy csak szerencsés véletlenek egybeesése, de nekem nagyon bejött.

2022. dec. 6. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!