Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Kandallóval való fűtés esetén...

Kandallóval való fűtés esetén meglehet-e oldani a fűtést úgy, hogy a felső szint aljába, ami OSB-bol van, Beépítetek ventilátorokat, hogy azok feltereljék a meleg levegőt az alsó szintről ?

Figyelt kérdés

Egy légtérről van szó alul és felül két szobáról, efölött az egy légtér fölött. A mellékelt ábrán lerajzoltam nagyjából (sajnos paintben jobban nem tudtam), Hogy miről is van szó. A mennyezet OSB ből van, látszó gerendák vannak, illetve látszanak az átmeneti Gyalult pallok is amikor gerendák fölött futnak. Fehérre lesznek festve, nagyon mutatós lesz. Jelenleg a fűtésem gondolkodom hogyan oldjam meg, minden álmom egy gyönyörű szép Patkás kandalló, viszont nem tudom hogyan cirkuláltassam a levegőt. Szerintetek ez az ötlet jó?

Amit narancssárgával rajzoltam az volna a kandalló, vagy nevezzük kályhának képet is linkelek rólam ilyet szeretnék.

[link]

[link]

És valami ilyesmit szeretnék erről az oldalról. A nagyobbakból.

2022. okt. 27. 22:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem látom jó ötletnek sajnos .
2022. okt. 27. 23:14
 2/11 anonim ***** válasza:
27%

Én még általánosban azt tanultam fizika órán, hogy a meleg levegő az terelgetés nélkül is felfelé száll.

És az is igaz, hogy a ventilátor hűti a levegőt, ezt minimum nyaranta megtapasztalhattad.

Gondolkodj ezen tovább!

2022. okt. 28. 00:21
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
A kandalló mögött a “kazán” az mire szolgál?
2022. okt. 28. 00:24
 4/11 A kérdező kommentje:
Utolsó, annyira szolgál hogy ott van a kémény oda kell átmenni a falon. Illetve a víz bojler és egyéb dolgok ott vannak. Illetve ki van alakítva a helye hogy egy akár vízteres vegyestüzelésű kazán is központi fűtéssel rá köthessenek a rendszerre! De szerintem maradjunk a kérdésnél
2022. okt. 28. 00:33
 5/11 A kérdező kommentje:

“ Gondolkodj ezen tovább!”

Te pedig mielőtt Beszólogatsz, gondolkodj el azon, hogy létezik olyan fogalom, hogy légfűtés! Illetve amikor a klímával fűtesz, Akkor is egy ventilátoron keresztül jön a meleg!

[link]

2022. okt. 28. 00:39
 6/11 A kérdező kommentje:
2022. okt. 28. 00:41
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Minden meleg azonnal felfele száll, és felmegy. A ventilátor fölös. De meleg is csak addig lesz, amíg tüzelsz. Utána a venti a hideget nyomja fel.

A légfűtés annyival másabb, hogy ott csatornába terelve oda szállítod, ahová kell.

2022. okt. 28. 05:01
 8/11 anonim ***** válasza:

Jól értem, lyukas lesz a tetőtér járófelülete, és oda kerülnek be ventilátorok? "Mutatós látszó gerendák" meg lyukas járófelület ventilátorokkal? Te tudod, de én azt javasolnám, hogy inkább építs ki a tetőtérbe a két szobába 1-1 radiátort, a kandallóbetét pedig legyen vízteres, kell továbbá egy tágulásitartály, szivattyú, stb. és egy fűtésszerelő, aki ezt összerakja.

Ez nem volna jobb megoldás, mint az, hogy felfújatod a levegőt? OK, hogy valamivel drágább a történet, de kulturált és sokkal jobb megoldás! Az első szobába könnyen eljutsz a csövekkel, mert ha jól veszem ki a rajzodból, akkor a kandalló az pont a felső (baloldali) szoba külső falával van egy síkban, azaz oda szimplán egy függőleges stranggal feljutsz, a másik szobába meg Te látod a lehetőségeket, hogy lehet eljutni, ha úgy látod sehogy, akkor emelni kell az aljzatot 3cm-el, és úgy biztos, hogy eltudsz jutni. Ehhez simán elégséges pár cm lépésálló hungarocell és erre még egy OSB lap, majd erre már mehet rá lamináltpadló és a csövek eltűntetve. Ez csak egy ötlet, Te látod hogy az egyszerűbb és akár olcsóbb. Mindenesetre ha ragaszkodnál ehhez a megoldáshoz, hogy a meleg levegőt szeretnéd feljuttatni, akkor a kandallóból kellene azt feljuttatni, nem a fűtött helyiség levegőjét kell feljuttatni, és nem javasolnám, hogy a tetőtéri szobák aljzatában tedd ezt meg, fel kell állni vagy a mennyezetre vagy oldalfalra. Létezik kandalló ventilátor, ami pont erre lett kitalálva!

2022. okt. 28. 08:38
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a tanácsot egyébként nem a járófelület lett volna lukas hanem ott lett volna ki lyukasztva ahol a válaszfal van a két szobának és a válaszfalban jött volna fel a csövön A meleg levegő
2022. okt. 28. 09:58
 10/11 anonim ***** válasza:

Én azt javaslom hogy először legyen meg csak a kandalló, és majd kitapasztaljátok hogy az emeletre szükséges -e még valami pluszban. Azt írod egy légtérről van szó, gondolom a lépcsőnél van összeköttetés, tehát természetes áramlás útján a hő akaratlanul is felfelé közlekedik. Továbbá, mivel a kandalló alul van, az fűti a födémet is, tehát a fenti szobákban a padló nem fog kihűlni úgy mint pl. ha pince lenne alatta.

Szóval én letesztelném hogy mi a helyzet csak kandallóval, és ha odafent nem bizonyulna elégségesnek a fűtés akkor érdemes plusz dolgokat kitalálni.

2022. okt. 29. 00:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!