M10 csavar és anya méretek?
Ha M10 es menetet akarok metszeni egy vas anyagba, annak 8mm es furat kell. Ez oké
Viszont akkor a csavarnak való vastagságban 10mm nek kell lennie, és arra m8 as menetet kell metszeni?
M10-es menetes furatba M10-es csavar kell, az M8-as csepppet lötyögni fog.
Szvóal a csavarod nyers átmárőjé 12 mm legyen, és arra vágj M10-es menetet.
(M10 = kész névleges csavarmenet / menetes furat, furatnál a kiindulási nyers átmérő M10-2mm, csavarnál a kiindulási nyers átmérő M10+2mm )
Ekkora baromságot rég olvastam mint amit egyes írt.
De vegyük külön a dolgokat.
Ha fúrni (nem metszeni) szeretnél egy M10-es menetet (belső menet), 8.5-ös magfurat kell, a nyolcasba nem megy bele a 10-es menetfúró. A menet külső profilja (amit kiszed a menetfúró) 10-es lesz.
Ha menetet szeretnél metszeni (külső menet) névleges átmérőjű anyag kell. Tehát M10-hez 10-es anyag, hacsak nem valami kemény/szívós anyagról beszélünk, akkor 1-2 tizeddel kisebb javasolt. Itt a menet belső profilja (amit kiszed a menetmetsző) 8.4 körül lesz, így tudnak egymásba menni.
Az Mx x-el jelolt erteke mindig a menet "kulso" erteke mm-ben.
Ha M10-es belso menetet akarsz furni furatba (menetes furat vagy csavaranya) akkor 8-8,5 magatmero el a 10-es menetfuro 10mm atmeroju spiral hornyot fog vagni.
Ha M10-es kulso menetet akarsz vagni egy rudanyagra (menetes szar vagy csavar), akkor 10mm-es anyagra rahajtva a menetvagot, az kb. 8,5mm magatmeroju, 10mm-es kulso atmeroju menetet csinal.
M10 belső menethez 8,5mm a magfurat átmérője, ez a szabvány, egyik nap leírtam már a származtatást hogy hogyan van.
M10 külső menetnél az átmérőt 9,9mm-re kell esztergálni. Ha 10-re csináljátok, akkor menetmetsző törni fog. Ha 10-re vágsz menetet, akkor meg az anya nem fog rámenni olyan szoros lesz. Egyébiránt meg ne keverjétek a metszést és a vágást, két külön kategória. De ezt is leírtam egyik nap, keressétek vissza.
Itt van leírva 6-os válaszban:
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__11933198..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!