Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » A kábelek milyen rézből vannak?

A kábelek milyen rézből vannak?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Van itthon rengetek kábelem amiket nem akarok kidobni, inkább lefejtem róluk a szigetelést, és leadom a méhtelepen. Nem kell sokra gondolni, kb.6-7 kilogramm. Hosszabbítók, hangfalkábelek, falból kiszedett rézkábelek. Különböző elektronikai hulladákokból származó kábelek..stb. Az a kérdésem, hogy ezek sárga vagy vörös rézből vannak? Hogyan lehet szemre megkülönböztetni mert azt tudom, hogy a csatlakozók, idomok, csapok, azok általában sárga rézből vannak, de a hosszabbítókba is sárga a kábel, viszont azt mondják, hogy abban vörös réz van. Szemre meg lehet különböztetni? Bontottam egy villanymotort is, amiben 2 féle kábel volt, az egyik nagyon vörös, a másik viszont nagyon sárga(aranyszínű) volt.
2022. jún. 15. 08:04
 1/8 anonim ***** válasza:
41%
Utolsó mondatodban ott is a válasz. A színéről.
2022. jún. 15. 08:07
 2/8 A kérdező kommentje:
Tehát akkor ezek szerint a kábelekben is található sárga réz? Annak kevesebb az olvadáspontja, bár sokkal. Csak azért kérdezem, hogy ne a méhtelepen keljen válogatnom a két anyag között. Ja igen! Nem lopott áruról van szó, mielőtt megkérdeznétek, hogy honnan származik. Pl. Ebbe a házba amibe költöztem a régi tulaj hagyott kb, 30 méternyi réz kábelt a padláson amivel igazából nem tudok mit kezdeni, ezért lefejtem és csinálok belőle egy kis kávé pénzt:D
2022. jún. 15. 08:14
 3/8 anonim ***** válasza:
Ha jól tudom a kábelek vörös,a tekercselések sárga rézből vannak.
2022. jún. 15. 08:14
 4/8 A kérdező kommentje:
"bár nem sokkal"
2022. jún. 15. 08:16
 5/8 anonim ***** válasza:
80%
Nagyon változó, előfordul olyan huzal is, ami csak nyomokban tartalmaz bármilyen rezet, ötvözik vagy bevonják. A hulladékleadáshoz elég ha a színe alapján megkülönbözteted.
2022. jún. 15. 08:33
 6/8 anonim ***** válasza:

A kábelek, vezetékek vörösrézből vannak, házi használatban esetleg a falban levő vezetékek lehetnek alumíniumból, sárgaréz vezeték nem igazán van.

„Bontottam egy villanymotort is, amiben 2 féle kábel volt, az egyik nagyon vörös, a másik viszont nagyon sárga(aranyszínű) volt.”

Az nem kábel, hanem zománcozott huzal. A külső zománcozás színe sokféle lehet fekete, barna, zöld, lila, rózsaszín, piros, sárga. A zománcozás miatt az anyagát ránézésre nem lehet megállapítani, a végénél kapard le róla a zománcot, akkor láthatóvá válik a huzal színe. A legtöbb vörösréz, de előfordul alumínium is, sárgaréz viszont nincs. Láttam olyan porszívómotort, amelynek az állórésztekercsei zománcozott alumíniumhuzalból készültek.

2022. jún. 16. 21:24
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Készítettem egy képet, akkor ezek szerint ez mind vörösréz? Szerintem alumínium nincs benne.

[link]

Kicsit gyenge lett a kép minősége

2022. jún. 17. 10:21
 8/8 anonim ***** válasza:
A képen levők nagy valószínűséggel vörösrézhuzalok, de azért, hogy biztos legyél benne, kapard le egy kis helyen a zománcot róluk, akkor láthatóvá válik a huzal. Abból meg tudod állapítani, hogy tényleg vörösréz-e. Ritkán, de előfordulhat, hogy zománcozott alumíniumhuzalt alkalmaznak.
2022. jún. 21. 20:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!