Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miből tudok rendezvénysátrat...

Miből tudok rendezvénysátrat készíteni?

Figyelt kérdés
Sziasztok, van egy üres telkem, amit szeretnék ideiglenesen - pár évre kisebb baráti összejövetelekhez "szórakoztatókertté" alakítani. Szeretnék egy nagyobb fürdőtavat kiásni, készíteni hozzá csúszdát/stéget, ahonnan lehet ugrálni, emellé pedig sütögetőhelyet, grillet tervezek jelenleg még, esetleg sportpályát (foci, röpi, stb, de nyilván mértékkel és kispályán). A telken nincsen semmilyen épület, egy piciny faházikót lehet, hogy összedobok, de abba is csak szaniter egységet szeretnék max. beépíteni, többre nem nagyon van jelenleg keret. Nézegettem továbbá nyárra rendezvénysátrakat, amiket csak felállítok mondjuk tavasszal és leszedek nyár végén, az védené esőtől, kisebb viharoktól, meg amúgy is hangulatos. A komolyabb darabok viszont elég drágák, egy mondjuk 3x9 méteres sátor simán 7-800ezerbe kerül, és ez csak az alja. Láttam, hogy vannak olcsóbban is, 60ezer környékén, de azok ha jól láttam, műanyagból vannak nagyrészt, így azt nem választanám. Viszont nagyon lelkes barkács vagyok, és otthon nagyon szívesen építenék egy sátrat, ha meg tudom oldani. Hegesztés, varrás, fúrás-faragás az, amit jelenleg tudok a projekthez hozzáadni, de ha kell, mást is szívesen megtanulok. Alapanyagokhoz viszont nincs ötletem, tapasztalatom, mit-honnan és milyet érdemes szerintetek vennem a (főleg fém) vázhoz, illetve külön a sátorponyvához?

#sátor #fém váz #sátorponyva #sátorfólia
2022. febr. 22. 15:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Készíts fából olyat mint a kocsibeállók és csak alkalmanként kell feltenned az oldalára olyat, mint a pavilonok oldalfalai. Külön is kapható, akár ablakos kivitelben is.

De ugye azt tudod, hogy az "élményparkodat" nem használhatod üzleti célra, mert ott komoly egészségügyi előírásoknak kell megfelelni.

Mosdó, vécé, öltözők, orvosi ügyelet, stb.

Magáncélra viszont csak a fantáziád szabhat határt!:)

2022. febr. 22. 15:24
 2/5 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy üzleti célra nem hasznosíthatom, ha az lenne a tervem, nem problémáznák a sátor megvételén sem, vissza tudnám hozni az árát valószínűleg :D haverokkal viszont sokszor összeülünk, házi sört szoktunk főzni, ahhoz is jól jönne a terület akár, de csak úgy alapból is jó lenne lógni valahol kint, egy olyan helyen, ami a mienk.

A fás ötlettel csak az a problémám, hogy nem tudom leszedni őszre és télre a sátrat akkor (csak ha szétcsavarozom pl), illetve maga a fa megfelelő kezelés nélkül nem tudom mennyire bírná az éveket, szerintem hamar tönkremenne. A fa lefestése különböző anyagokkal meg kültérre és uv állónak nem tudom mennyire bonyolult, azért egy ilyen nagy vázhoz már biztos nem olcsó.

2022. febr. 22. 15:33
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Olcsónak biztos nem olcsó sem a fa, sem a festék,- de mi az olcsó manapság - de ha jól csinálod meg, akkor az örökös darab. A kocsibeállókat sem szedik szét télire.

A legolcsóbb megoldás, hogy veszel betonvas szálakat, ívesen meghajlítod, a két végét bedugod a földbe, középen egy másik szálat odahegesztesz, ezzel összefogod és valamilyen növénnyel - szőlő, vadszőlő, borostyán, trombitafolyondár, lilaakác (utóbbi 2-t sáncolni kell!) - befuttatod lugasnak

[link]

2022. febr. 22. 15:44
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelmű, hogy fából!

Nem akarlak kiábrándítani, de a fürdőtó, amit elképzeltél, az is sok 100 ezres tétel, sőt akár milliós!

Mekkora legyen ez a "sátor"? Az ilyen összeállítható rendezvénysátrakkal az a gond, hogy azt viszi, szaggatja a szél. Az arra jó, hogy helyszínen felállítod, másnap elbontod. Nem ildomos otthagyni, kitenni állandóan az időjárásnak. Nem ildomos azért sem, nehogy más bontsa el helyetted.

Arra, hogy összeülni haverokkal sütögetni, de eső esetén azért nem elázni, arra szükséges legalább egy 5x5-ös pavilon (szaletli), de ha ez minden oldalról nyitott, ha középre ültök egymás fejére, akkor is eláztok záporban, mert manapság többnyire nagy széllel jön az eső, szóval arra nem jó, azzal számolj, hogy vagy ilyen esetre tudod az oldalát takarni ponyvával, ahogy előttem is írták vagy beültök a kocsiba addig!

[link]

Ahogy a képen is látod, pofon egyszerű. Azok, akik majd jönnek focizni meg enni, meg inni, azoknak szólsz, hogy van egy kis feladat és nekiálltok!

Látod, hogy totál egyszerű a történet, 10x10-es gerendákat felállítasz, majd a tetőszerketetet 5x10-es pallókból rakod össze. Erre OSB-t fektetsz, majd az OSB-re zsindelyt szögelsz!

Ha ennél is egyszerűbb tetőszerkezet (amit könnyebb megépíteni, ha még sosem építettél) is megfelel, akkor elengeded a sátortetőt és csinálsz egy irányba döntött "lapos" tetőt.

Ez pl. olyan, csak ezzel a lindabbal egy hányadék, de azzal ne foglalkozz: [link]

Ehhez nem kell PHD! Tudni kell kármit vágni, leírom hogy kell, ha szükséged van rá, pofonegyszerű. Tudnod kell a faanyagot vágni, jó hozzá egy láncfűrész is. Kell egy combos csavarbehajtó ahhoz, hogy a szerkezetépítő csavarokat be tudd hajtani, mert ilyenhez kell legalább 200-as szerkezetépítő. Kb. ennyi gépre van szükséged. Kezelni kell az anyagot összeépítés előtt! Minimum pontalapokat kell készítsél ott, ahol állnak majd a gerendák, ebbe pedig gerendatalpakat kell elhelyezni.

2022. febr. 22. 15:55
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Gyors kiszámoltam, a 2. linken látható hányadék anyagára egy normális OSB-vel és zsindellyel terített tetővel kb. 300.000 forint!

Ha ennyi nincs rá, akkor nem rosszból, de a vizesblokkról is tegyél le. A fürdőtóról, arról meg végképp!

2022. febr. 22. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!