Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan lehet üvegről fémet...

Hogyan lehet üvegről fémet eltávolítani?

Figyelt kérdés

Volt egy korábbi üvegasztal, ami selejtezsre került.

A lapja kifogástalan és szeretném fölhasználni egyéb célra.

Az a probléma, hogy a korábbi lábakat rögzítő fém tartók, gyárilag rá vannak ragasztva.

Mivel, hogyan lehet eltávolítani ezeket roncsolásmentesen?

2022. jan. 20. 14:52
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha ragasztva van akkor próbáld meg valamilyen oldószerrel. Nyugodtan lehet kísérletezni, az üvegben nem tudsz kárt tenni.
2022. jan. 20. 15:31
 2/10 anonim ***** válasza:
Akkor ezek szerint nem a fémet akarod eltávolítani, hanem a ragasztót !! Nem tudom, hogy milyen fajta üveg, de ezek a ragasztók sokszor a magasabb hőmérsékletet nem bírják, ha tehát hőálló az üveg, akkor óvatosan meg lehet próbálni hőlégfúvóval.
2022. jan. 20. 16:07
 3/10 anonim ***** válasza:
Csepegtess benzint, esetleg (nitro-hígítót) a ragasztó felduzzasztásához, majd vágd alá egy sniccer pengéjével, vagy acélhúrral.
2022. jan. 20. 16:17
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, megpróbálom oldószerrel is, meleggel is.
2022. jan. 20. 18:43
 5/10 anonim ***** válasza:
Na, hogy sikerült a művelet? Kaphatunk egy rövid beszámolót az eredményről?
2022. jan. 22. 14:39
 6/10 A kérdező kommentje:

Először a melegítéssel próbálkoztam, nem reagált rá.

Aztán próbáltam lakkbenzinnel, pamacsolás, feszegetés, semmi.

Közben persze kocogtattam is, de túl nagyot nem merek rápüfölni, mert alapból mégis csak üveg.

Most nincs itthon egyéb oldószer, hétfőn folyt.köv. valamilyen hígítóval.

A remény hal meg utoljára.

Majd megírom, hogy mi a végeredmény:

vagy egy tiszta üveglap, vagy egy lapátnyi üvegmorzsalék. ;)

2022. jan. 22. 15:53
 7/10 anonim ***** válasza:

A benzint legalább egy egész éjszakán keresztül kell állni hagyni a ragasztás pereménél. Persze áztatáskor le kell fedni a kezelt helyet, hogy ne párologjon el. A toluol talán a legjobb duzzasztószer, nitro-hígítóban is sok van belőle. Szilikonra csak ez a módszer alkalmas.

Ha epoxiddal van ragasztva, akkor az kis feszítésre már elenged 200 C fok környékén, de ahhoz az egész üveget egyszerre kell melegíteni, pl. egy festékszinterező kemencében, mert különben...

2022. jan. 22. 16:32
 8/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm #7.
2022. jan. 23. 16:27
 9/10 A kérdező kommentje:

Sok mindent kirópáltam, de semmi eredmény.

Végül is találtam a polcon egy megkezdett fékfolyadékot, amiből egy kis fecskendővel körbeitattam. Ezt pár perces szünetekkel többször megismételtem, ezután az első laza oldalirányú koccantásra elengedte.

Az üvegen maradt még egy kis ragasztó, de a "klasszikus" borotvapenge azt is lehozta.

Köszönöm a tippeket.

2022. jan. 30. 11:47
 10/10 anonim ***** válasza:
Gratulálok! (#7)
2022. jan. 30. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!