Elég egy fafelület kezeléséhez a lenolaj?
A szintetikus lakk biztosn jó, különösen, ha vízbázisú.
Az élelmiszerrel érintkező fa barkácsdolgaimat mégis viaszozni szoktam.
Nyilván nem véd úgy a freccsenő szennyeződéstől, mint a lakk, de nekem természetesebbnek tűnik a méhviasz.
Vagy melegen rádözsölöm, vagy olivaolajos-alkoholos hígítás után ruhával kenem.
Nincs olyan erős illata, mint a lenolajkencének, szépen patinásodik, felújítható, nem pereg, körülbelül ezeket tekintem a viaszozás előnyének.
Köszi a kommenteket! Fogalmam sincs semmiről, így inkább kérdezek:
A szintetikus lakk alá kell tenni valamit, vagy csak simán lefújom és kész? Az nem büdös egyébként?
A méhviaszos kenésnél simán fogok egy darab száraz méhviaszt, bedörzsölöm és lefújom hajszárítóval mondjuk?
Totálisan laikus vagyok, elnézést, ha banálisak a kérdéseim.
Volt, amikor láng fölött mozgatva melegítettem fel a fát annyira, hogy meglágyult a rádörzsölt viasz, első körben még rücsösen, érdesen. Aztán még egy lángon-futtatás, és ruhával már szépre is lehetett kenni a viaszt.
Legutóbb hőlégfúvóval melegítettem, így nem kellett tartanom attól, hogy elszíneződik a fa, ezáltal egyszerűbb volt.
Egy hajszárító tud elég meleget csinálni, legfeljebb kicsit lassabban fűti fel a fát, de bizonyára használható ilyen célra.
Az olivaolajjal, stb meghígított viasszal sem nehéz a munka, de el kell mondanom, munkásabb, mint lakkal lefújni.
Mégis szívesn használom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!