Mit tud pluszban a Parkside ütvefúró csavarozó masinája a sima fúró csavarozóval szemben?
Korábban vásároltam egy 40nm-es akksis fúró - csavarozót. Eddig még meg vagyok vele elégedve, bár nehézkes volt a plafonba való csavarozás illetve egyszer fémet fúrtam vele, kellett hozzá egy kis türelem.
Házfelújítás (gipszkartonozás, tetőcsere illetve homlokzat szigetelés előtt állok. Látom, hogy lesz a Lidlben ütvefúró - csavarozó a Performance családból, megérné beruházni egy ilyenbe, vagy inkább a zsinóros fúrót kellene venni? Házunk fala tégla.
Miért lenne értelme illetve miért lenne pénzkidobás.
#1: "sőt ácsok is ütvecsavarozókat használnak"
Az ütvefúró-csavarozó és az ütvecsavarozó két teljesen különböző dolog, attól hogy mindkettőnek a nevében benne van az "ütve" és a "csavarozó" szó, még semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Nagyon konyhanyelven leírva:
Az ütvefúró a fúrószárral tengelyirányba üt, úgy mint egy vésőgép. Ez akkor szükséges, ha kőbe/téglába/betonba kell fúrni. Mivel a gép alkalmas "sima" csavarozásra is, ezért nem csak ütvefúró, hanem ütvefúró-csavarozó a neve.
Az ütvecsavarozó nem tengelyirányba üti a fejet, hanem forgatásra fejt ki ütésszerűen nagy nyomatékot. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy csavarkulcs egyik felét ráilleszted a csavar fejére, a másik végét pedig elkezded kalapálni: Ez az ütés forgatja a csavart, nem befelé üti mint az ütvefúrónál. Így igen nagy nyomatékot lehet egy ütvecsavarozóval kifejteni (több száz, spéci ipari gépek esetén akár 1000+ Nm) úgy, hogy a kezelőnek nem kell ekkora nyomatékkal ellentartania. Fúrásra viszont gyakrolatilag alkalmatlanok az ütvecsavarozók.
#Kérdező: Ha egy komplett házfelújítást akarsz "maszekba" megoldani, én egy komolyabb fúrókalapácsot ajánlanék. Maradhatsz a barkács márkáknál, nem kell feltétlen ipari gépekbe beruházni, ha egy hónap után megy a fiók aljára. De fúrókalapács legyen, normális ütési energiával.
Amit utvefuroval ki tudsz furni, egy jo furo szerszammal furogeppel is ki tudod furni.
En is inkabb egy SDS plus furokalapacsot vennek.
Csavarozasra meg fat fúrni jó az amid most van.
Emellé vegyél egy SDS tokmányos fúrókalapácsot. Azzal tudsz betonba is fúrni, mint kés a vajba, meg vésni is.
Ami lesz akciós (22.222 forintért) ütvefúró-csavarozó, az nem arra való, hogy a mennyezetet furkáld vele, sőt arra se nagyon, hogy a téglát! Sok értelme nincs! Neked fúrókalapácsra van szükséged! Arra jó ez a parkside-os gép, hogy egy-két 6-os, max. 8-as lyukat beerőltess porotherm téglába! Ezek mechanikus ütést tudnak. Egy valamire való fúrókalapács az pneumatikusan üt!
Én pl. arra tudtam jól használni ezt a funkciót, hogy szerkezetépítő csavarokat könnyebben betudtam vele hajtani!
Ha akkust szeretnél és mivel van amúgy is parkside-os géped, azaz van hozzá aksid, akkor ez: [link]
Attól, hogy nincs az újságban, valamelyik Lidl-ben még lehet, hogy lesz a polcon!
Ehhez is nem árt egy 4Ah-s akku! Azonban nagy csodát nem kell elvárni tőle, mindössze 1J-t tud, azaz pl. vésni azt nem kell vele és betonba sem fogsz túl gyorsan fúrni!
Beton megfúrásához okvetlen egy SDS-es gépre van szükséged! A vezetékes, olcsóbb SDS-es gépek is tudnak legalább 1.5-2.5J-t, (értsd azzal jobban jársz) de 20 ezer forint alatt nem nagyon találni normálisabb gépet, még ilyen barkács célra sem! Talán az első a sorban ez az Einhell: [link]
A straus és steinhaus "márkát" messziről kerüld el!
Fu a linkelt parkside akus furo szenvedos betonba. Teglaba meg el-elmegy de az se egyszeru. Van ilyenem. Akkor hasznalom ha kimeletesen kell teglaba furni egy lukat.
Ev evegen volt egy premium fekete akkus furo vesokalapacs a lidlben akus. Nah az kemeny. Azzal lehet vesni es furni is rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!