Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Tényleg működhet?

Tényleg működhet?

Figyelt kérdés
Ideiglenes fűtést kéne megoldani egy 30nm es nyári konyhába eddig 2db 2kw OS hosugarzó fűtött de közel 100 ezres villany számla jött ki 1 hónap alatt ismerős mondta hogy gazdaságosabb lenne a 80 literes vízmelegítőt rá kötni 2db radiátorra amit termosztát vezérelné +egy keringető szivattyú keringető é a vizet?
2022. jan. 9. 23:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Egy 80 literes bojlerben 1,2kWattis betét szok lenni, legalábbis az én Hajdumban akkora van. Nem tudom a 4kWattnyi hősugárzó mennyire fűtötte be azt a konyhát, de ez a megoldás ugyan kevesebbet fogyaszt ,de valószínűleg kevés is lesz.

Nem vagy véletlenül rokonságban az alábbi kérdező párjával, az is bojlerrel akar fűteni :D

https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__epitkezes__11536265-v..

2022. jan. 9. 23:36
 2/14 A kérdező kommentje:
Nem nem vagyok de most már utána gondoltam és valóban rossz ötlet nem tudná olyan gyorsan melegíteni a vizet mint ahogy le adná a radiator
2022. jan. 10. 00:15
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Az összes ilyen elektromos fűtés (bojler, hősugárzó, olajradiátor, infrapanel stb.) annyit fogyaszt amennyit fűt. Ha beraksz egy olyan teljesítményű bojlert, ami tudja fedezni a hőszükségletet, az pontosan ugyanannyit fog fogyasztani. Ha "rendes" fűtés nem jöhet szóba, akkor egyedül a levegő-levegő hőszivattyú ("fűtőklíma") lehet az ésszerű megoldás. Egy nagyobb összegű egyszeri beruházás, de jóval gazdaságosabb lenne, még normál tarifa mellett is, főleg valami olcsóbb árammal.

Egyébként miből épült ez a nyári konyha, és hány fok van ott? Mert így látatlanban ez az összeg irrálisan magasnak tűnik 30 nm-re, még egy szigeteletlen téglafalat és régi fa nyílászárókat feltételezve is.

2022. jan. 10. 00:56
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a 30m2 is fura! Öreganyámnak volt nyárikonyhája, de lehet sokat mondok ha 12m2 volt az egész. 30 az hatalmas, még a nappalim sincs akkora, pedig családiház.
2022. jan. 10. 01:07
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Annyit azért pontosítanék, hogy most már 1.8kW-os fűtőszál van a bojlerekben, a 80-asban is, sőt az 50-esben is, de úgy egyébként lényegtelen, mert attól még igaza van a #3-as válaszolónak.

Van elektromos kazán, szóval a bojlerrel nem találtál föl valamit, de az nem 1.8kW-al üzemel.

Ha kiszámoljuk, hogy ez a 2x2kW-os fűtőpanel miként bír 100.000 forintos számlát generálni, akkor abból kiderül, hogy naponta talán 1-2 órára kapcsol ki a fűtőpanel, majdnem 0-24-ben fogyaszt. Ebből az következik, hogy a klímával való fűtéssel még nem oldódik meg a probléma (bár tény, hogy a számla nyilván kevesebb lesz), de az alapvető probléma valószínűleg a brutálisan nagy hőveszteség. Azaz a nyárikonyha homlokzatát szigetelni kellene, a nyílászárókat ha az régi, szintén, és a padlásteret is szigetelni kellene! Ezt követően ez a számla a meglévő fűtőtestekkel is legalább a felére kellene csökkenjen. Klímával pedig jelentősen mérséklődne. Ebben nem vagyok képben, de meglátásom szerint (mások elmondása szerint) 30m2-en, jó szigetelés mellett 10-15 ezer forintnál több nem lenne a fűtésre fordított villany összege.

2022. jan. 10. 07:05
 6/14 anonim ***** válasza:
0%

Ha visszaszamolsz a villanyszamlabol, az atlagos fogyasztas 3 kw/h. Azaz kozel 70%-os kihasznaltsaggal megy a ketto hosugarzo. Az nagyon sok.

En eloszor a befutest tisztaznam, hogy mit jelent. Nem hiszem, hogy egy nappal 20-21, este 18 fokos belso homerseklet mellett ennyit kene futeni. Ha este 22-23 nappal meg 24-25 fokra futod ugy, hogy gyakran jarkaltok ki-be, akkor realis. A helyiseg atlagos homerseklete nem egyenesen aranyos a futoteljesitmennyel. Ha par fokot engedsz a homersekletbol akar meg is felezheted a szamlat.

2022. jan. 10. 10:11
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Lehet jobban járnál egy Szieszta, Magg vagy hasonló gázkályhával. Ebben van ami 4kWattos, és biztos olcsóbban fűtesz vele mint a villannyal.

[link]

2022. jan. 10. 10:24
 8/14 kovpet ***** válasza:
23%
6: kW/h mértékegység nem létezik...
2022. jan. 10. 14:06
 9/14 anonim ***** válasza:
45%
Valóban, baromságot írtam.
2022. jan. 10. 15:52
 10/14 anonim ***** válasza:
0%
Egyébként létezik maga a mértékegység. Csak nem a fizikai jelentésében használtam. Az angol zsargont helyettesítettem karakterekkel. Előfordul. :)
2022. jan. 10. 16:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!