Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen fűrésztárcsa lenne a...

Milyen fűrésztárcsa lenne a legjobb bútorlap vágásához?

Figyelt kérdés

Az 1200 Wattos, 5300 fordulatszámú Black & Decker fűrészemhez akarok venni egy olyan olyan fűrésztárcsát ami a legjobb hatásfokkal tudja vágni a bútorlapot, a tárcsa mérete: D:184 mm, d: 16 mm

A legfontosabb kritéra az, hogy ne ragadjon a tárcsa az épp vágás alatt lévő bútorlaphoz.

Óriási a választék, 3000-30000 Ft között kaphatóak ilyen tárcsák, van amelyik 1,6 mm vastag, van amelyik 2,2 mm, és lehet kapni 40, 70 90 fogú tárcsát is.

Tehát mit javasoltok melyik márka és azon belül típusú tárcsa illik ehhez a fűrészgép teljesítményhez és fordulatszámhoz erre a célra?

2022. jan. 6. 15:58
 1/8 anonim ***** válasza:

Nekem egy 800 Wattos egykezes sikítóm van, 125-ös favágó tárcsával(természetesen biztonsági védelemmel)

Ez így-úgy, de mindent visz. A titok az, hogy vágás előtt ki kell jelölni a vágás útját(jól láthatóan) és finoman,de határozottan billegés nélkül mélyeszteni a bútorlapba, vagy bármibe.(erős kéz!) A lapot ócskapiacon vettem 500 Forintért egy éve, azóta is szépen vág.. Persze a szeget nem szereti. A fogszámot nem tudom, de nem sűrű.

2022. jan. 6. 20:47
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Bútorlapot, pontosabban forgácslapot (asztalosok harapnak érte) semmilyen fűrészlappal nem fogsz tudni szépen vágni, mert sajnos ahol kilép a fűrész a fából, ott tépni fogja a fóliázást. Lapszabász gép pont ebből speciális, mert van egy ellentétesen forgó elővágó a fűrészlap előtt. Ráadásul gondolom ezek drága fűrésztárcsák, amik igen kemény lapkával rendelkeznek, mert a sima bolti élét hamar megeszi a ragasztó amivel ezek a lapok készülnek. Onnatól meg csak éget.

Ezt a tárcsaragadás dolgot viszont nem értem,hogy mire gondoltál?

[link]

2022. jan. 6. 20:59
 3/8 A kérdező kommentje:

2-es válaszoló: Az, hogy nem szépen vág, nem probléma, használt bútorlapokkal dolgozom, mert új szekrényeket vettünk, és a régi bútorokat szétszedtem, a legtöbb nem is 18 hanem 20 mm vastag, és csak a garázsomba és a pincébe, kamrába akarok polcokat betenni, erre a célra keresek fűrésztárcsát.

A ragadás alatt azt értettem, hogy én egy sűrű fogazású sima, nem lapkás tárcsát használok amit anno vettem a fűrészhez 30 évvel ezelőtt, sima famunkához, illetve igazi fadeszkák vágásához. Ez a sima lap sajna megolvasztja a gyantát ami felkenődik a tárcsára és attól kezdve használhatatlan amíg le nem mosom azt róla terpentinnel.

Tehát hajlandó vagyok költeni egy jó minőségű lapkás tárcsára, csak abban kérek tanácsot, hogy hány fogú legyen és melyik márka és típus mivel nem ez a szakterületem és jó lenne ha elsőre olyat vennék ami ki tart egy darabig.

2022. jan. 7. 08:11
 4/8 anonim ***** válasza:

Ki van rendesen hajtogatva és (mikor volt) újraélezve a lap?

Ne csodálkozz, ha szorul, ragad..

Én a bútorlapot úgy vágom, hogy alul van (lesz) a szép felület és a fűrészlap max. 1mm-rel éri túl a bútorlapon.

Kézi körfűrésszel...

2022. jan. 7. 18:21
 5/8 A kérdező kommentje:

hajtogatva? Úgy érted, hogy Én kihajtogattam-e rendesen a fogakat, vagy hogy gyárilag jól kihajtogatták-e? Most nem tudom megnézni, de majd később lesz rá időm, viszont élezni sohasem éleztem a tárcsát.

Most már látom, hogy több oka is lehet ha nem megy a bútorlap fűrészelés flottul.

Köszi a tippet a bútorlap fűrészeléshez, én 5 mm-t hagytam kilógni a kézi körfűrészem tárcsájából, de legközelebb 1-re fogom állítani.

Az a baj, hogy legutoljára alaposan megkínoztam a fűréslapot és most már üt is, ezért akarok egy új tárcsát venni, lapkásat.

2022. jan. 7. 19:20
 6/8 anonim ***** válasza:

Akárhogyan is adták eredetileg a tárcsát, ha megnézed, akkor látni fogod, hogy fogai már nem élesek és oldalról nézve sincs már "élük".

Kell egy háromszög reszelő és szépen végigmenni körben és megélezni a tárcsát.

A fogaknak élesnek kell lenni. (Ennyi idő után lesz vele munka)

Aztán: fogsz egy valamilyen 2-3-4 mm vastag acéllemezt,laposvasat és befűrészeled kb. olyan mélyen, amilyen magas a fog.

Szélessége ne nagyon legyen szélesebb, mint a tárcsa szélessége.

És akkor szépen körbe kell menni foganként és jobbra-balra lehetőleg pontosan ugyanannyira hajtva kihajtogatni a fogakat.

Létezik egyébként fog hajtogató fogó, de nem létkérdés.

Ha pl. kézifűrésznél (kaptam ilyet, újat, gyárilag) nem ugyanannyit dől jobbra-balra a fog, akkor jó eséllyel ferdén fog vágni, küzdeni kell vele a vonalban maradásért.

Érdemes rendbe szedni, öröm lesz vele munka.

2022. jan. 8. 10:44
 7/8 anonim ***** válasza:
Bútorlapot csak vidiabetétes fűrészlappal érdemes vágni, mert a simának nagyon hamar kimegy az éle, azt meg nagyon nem kell kihajtogatni, mivel eleve a fogak szélesebbek mint a lap.
2022. jan. 8. 13:09
 8/8 A kérdező kommentje:

6-os: Köszönöm a foghajlítási instrukciókat, talán egyszer nekiállok.

7-es: Hát épp ezért tettem fel az eredeti kérdésem itt.

Itt Árukereső keresés eredménye 184x16-os körfűrészlapra, ezek közül melyik lenne legalkalmasabb bútorlapok vágására?

[link]

most az ára nem érdekes, csak a tárcsa típusa, fogszáma.

2022. jan. 9. 01:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!