Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan lehet sok fényképet...

Hogyan lehet sok fényképet tárolni kis helyen?

Figyelt kérdés
Az album nem igazán megfelelő. Nagy a képeken a túlnyúlása. Illetve úgy vettem észre, hogy ha sokáig van benne egy kép, akkor az beleragad, alig lehet kivenni onnan. Nekem olyan megoldás kellene, hogy ez ne történjen meg és a lehető legkisebb helyet foglaljanak a képek. Ha csak simán egymásra rakom őket, és úgy be egy dobozba, akkor az megint nem jó, mert úgy is összeragadnak. Arra gondoltam, hogy egy-egy papírlapot rakok közéjük. Úgy nem ragadna össze szerintetek? Vagy van erre jobb módszer is?

2021. nov. 23. 13:11
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nekem évtizedek óta elő nem vett képek sincsenek összeragadva, épp a minap keresgéltem egy régi képet. Esetleg ha extrém páradús nálad a levegő tudnám elképzelni.
2021. nov. 23. 14:02
 2/11 A kérdező kommentje:

Nálunk a 15-20 éves képek már kezdenek beleragadni. A nagyszüleimnek vannak 50-60 éves képeik is, egy korabeli albumban. Az egyiket be kellett volna szkennelnünk nemrég, de inkább nem vettük ki. Egybeolvadt az album átlátszó fóliájával a kép. Az egyik kivételénél le is szakadt az albumból az a lap, és még úgy sem lehetett lehámozni róla a képet.

Nekem egy olyan megoldás kellene, aminél biztosan nem fordulhat elő ilyen. Még 100 év múlva sem.

2021. nov. 23. 14:17
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
beszkenneled őket és akkor összesen egy pendrive-nyi helyet fog foglalni :D
2021. nov. 23. 15:01
 4/11 A kérdező kommentje:
A gépemen vannak amit ki akarok nyomtatni. Épp azért, mert fizikai formában tartósabb tud lenni. Pendrive, HDD, SDD, mind meghal egyszer. Legalább 100 évig szeretném, hogy megörződjenek. Ehhez keresek egy jó tárolási módszert. Nagyjából úgy 5000 képről van szó.
2021. nov. 23. 18:34
 5/11 anonim ***** válasza:
#4: Nem hinném, hogy fizikai formában tartósabbak lennének, sok minden megtörténhet egy beázástól a lakástűzig bármi. Bérelsz vagy két tárhelyet, veszel két külső merevlemezt amik ne legyenek fizikailag egy helyen, olyan nincs, hogy mind egyszerre bekrepál.
2021. nov. 23. 18:53
 6/11 anonim ***** válasza:

Két dologról van itt szó, a fotópapír kezeléséről, ami a furi anyagokat illeti, meg a műanyagról, ami az albumban a fakk.

A műanyagokat nem az örökkévalóságnak gyártják, az csak szennyezőként hosszú életű.

A laborálás meg az alkalmazott gép technológiájától és a kezelő lelkiismeretességétől is szokott függeni (otthon meg a nem elég mosás, stb). Amely képeket édesapám mondjuk 42-ben kapott, azok olyanok is (ő tudott laborálni, csak a barátai nem).

Talán nem véletlenül volt a régi albumokban a két lap között egy selyempapír, lehet, hogy az a sérüléstől is és az összeragadástól is védte a képeket.

Magánvéleményem az, hogy aki a rendes digitális archiválást azzal az indokkal nem csinálja, hogy a pendrive meg HDD meg akármi meghal egyszer, az egy gondolkodásképtelen valaki. Ha fontos a kép, akkor legyen több másolat, és időként újabb és újabb másolat. Én 2003 óta tömegtermelek digitális képeket, 2 lemezpéldány másolattal kezdtem, és most kezdem átmásolni egy harmadikra. A régit lehet, hogy majd eldobom, lehet, hogy nem, bár némelyik már akad. És van egy winchesteren egy további másolat, azt veszem elő, ha kell egy kép. Egy problémát látok, hogy egy helyen van mind a négy kópia. De amúgy, ha meghalok, utána már azt csinálnak a készlettel, amit akarnak. :D

2021. nov. 23. 19:15
 7/11 A kérdező kommentje:
Úgy akarom elrakni, hogy ne kelljen vele soha foglalkozni. Ha elektronikus adattárolót választok (egyébként azokon is megvannak), akkor ez nem fog teljesülni. Flash alapú eszközön szépen csökken a cellafeszültség, és pár év, max. pár évtized múlva eltűnik róla az adat. HDD-n ez már több idő, talán úgy 40-50 év. De azzal meg az a baj, hogy beáll benne a csapágyazás, ezért pár évente ajánlatos áram alá helyezni őket. Mágnesszalagos megoldások meg drágák. Optikai lemezeknél meg az interface-el van a baj, már most is alig lehet normális meghajtót venni, 50 év múlva nem biztos hogy ebben a formában létező technológia lesz. Én úgy akarom elrakni, hogy soha ne kelljen foglalkozni vele. A beázás és a tűz az nem igazán komoly probléma. Ezek ellen lehet védekezni, csak jó dobozolást kell csinálni. A merevlemezeim egy 3 fémrétegű, rétegenként vízzáró, köztük hőálló anyaggal feltöltött dobozban vannak. Elhelyezve egy falban kialakított tárolóban. Ha összedől a ház se lesz bajuk, mert a legbelső réteg az szivacsos, így az ütéseket is felveszi. Emellé kellene pluszba ha kinyomtatott képként is meglennének. Az a lényeg, hogy 100 éven keresztül gondozásmentesen megmaradjanak. Erre jelenleg a kinyomtatott verzió képes csak. (Meg talán az SSD-k, ha jóval szobahőmérséklet alatt tároljuk őket. 10°C-on 75 év a várható adatmegőrzési idő, 5°C-on már 169 év. De ez csak jóslás, elmélet.)
2021. nov. 23. 19:23
 8/11 anonim ***** válasza:
A gond az, hogy senki nem tudja, hogy mennyi időt bírnak a mai nyomtatási technológiák, hiszen érthető módon nincs velük 100 évnyi tapasztalat. Van egy olyan sanda gyanúm (de tényleg csak az), hogy ezeket nem is nagyon fejlesztik ebből a szempontból, mert egyrészt nem érdekel senkit, hogy mi lesz annyi idő múlva, másrészt gyakorlatilag már alig nyomtat ki valaki fotót, én pl. évek óta egyet sem, pedig van fotónyomtatóm. Szóval nem bajlódnék vele.
2021. nov. 23. 19:57
 9/11 anonim ***** válasza:

Komoly fotó/nyomtató papír (és hozzájuk való vegyszer/festék) gyártók foglalkoznak ezzel a kérdéssel, a minőségi foto papírokat tesztelik nagy UV behatás és mesterséges öregítés kísérletekkel. Nyilván az időt nem tudják felgyorsítani, de az egységnyi idő alatt a képet érő UV, pára, stb. hatásokat, ezek természetes ingadozásait fel tudják gyorsítani, hogy hozzávetőleg hasonló eredményt kapjanak, mintha 100 évig tárolnák a képeket. De ismerek olyat ebben az iparban, aki kiragasztott egy kinyomtatott képet egy-két évre az iroda ablakára, hogy megnézze, hogy hat a nyomát minőségére, ha ennyi ideig süti a nap…

A nagyobb gond az, hogy a minőségi nyomtató papírok és festékek drágák, viszont mindenki olcsón akar papír képeket, aki még akar egyáltalán. Ezért aztán kevés helyen dolgoznak igazán minőségi anyagokkal. Szóval magadnak kell kinyomtatni, ha biztosra akarsz menni, hogy nem spóroltak rajta, úgy meg még drágább lehet.

A papir képek köze tett selyempapír megoldás lesz a képek összetapadása ellen, na meg érdemes a képeket cérna kesztyűben fogdosni, hogy egyéb szennyeződések se kerüljenek rájuk, amik aztán gondot okozhatnak. Érdemes valami pára mentesítésről is gondoskodni.

Meg azért egy DVD/BlueRay és SSD kópiát is tegyél mellé.

Egyébként olyan szolgáltatóval is találkoztam (évekkel ezelőtt), aki digitális képeket levilágít negatív/pozitív filmre. Ha ennyire be akarod magad biztosítani, akkor érdemes lehet egy ilyen B-C-D tervet is beiktatni, mivel a film is máshogy reagál az idő múlására.

2021. nov. 24. 15:22
 10/11 anonim ***** válasza:
Nekem megvannak a nagyszuleim fotoalbumai. Egy fekete kartonszeru anyag és mintás selyempapir az osszetétele valamint bársonyzsinorral van összefuzve. Ezek a képek uszkve 120 évesek feketefehérek de azonkivul hogy egy kissé be
2021. nov. 24. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!