Tetőteret szigetelek. A kőzetgyapot behelyezése után, de még a párazáró folia felragasztása előtt, hogy legyen éjjelre az ablak? Nyitva, hogy hideg legyen a helyiségben, vagy pont, hogy csukva?
Gondolkodom, gondolkodom, de egyszerűen nem tudom, hogy jobb.
Ugye kint, éjjel, kb 4 fok van.
A kőzetgyapotban nem akarjuk, hogy kicsapódjon a pára.
Ehhez nem szabad hagyni, hogy nedves, meleg levegő menjen át rajta. Na de most nagyobb a páratartalom kint, mint bent. Akkor talán jobb, ha a szigetelés belső felén a lehhető legmelegebb van?
Halálosan mindegy! A kőzetgyapotban később is lehet pára! Azért teszel párazáró fóliát, hogy ami a szigetelés után van (gipszkarton) védd a párától! Egy tetőszerkezetnek tudnia kell szellőzni, és helyesen úgy is épül meg, hogy van szellőzés, így a pára az tud távozni. Ha nem akarsz másnap reggel totál hidegben dolgozni, akkor ne hagyd nyitva az ablakot!
Egy tetőn a tetőfólia az páraáteresztő, erre érkezik a szigetelés, (esetedben kőzetgyapot), majd erre a párazárás, ami mondjuk nem árt, ha hőtükörfóliával valósul meg, és az összeragasztva, nem csak egymásra takarással, van hozzá ragasztószalag! Majd erre a szerkezet, végül arra a gipszkarton.
Nem tudom mennyi szigetelést terveztél, de határozottan lehet érezni különbséget, ha a szigetelés 25, nem csak 15. Azaz nem csak a gerendák közét szigeteled 15-ös kőzetgyapottal, hanem utána azt még telibe beteríted 10-es kőzetgyapottal. Ilyenkor egy megoldás lehet az, ("oldalfalon") hogy direkttartókkal építed ki a szerkezetet, az ad akkora eltartást, hogy mögötte elfér még a 10-es szigetelés. A 10-es rögzítése egy kicsit macerás, de a direkttartókba ha belenyomod, majd abba belefűzöl madzagot az megtartja annyira, hogy feltudd tenni a tartókat, utána meg már maga a tartószerkezet tartja azt is (nem egy emberes feladat!). Ez utóbbi esetben nem tud máshová kerülni a párazárás, mint a szerkezetre. Mennyezeten pedig felülről kell rakni a 10-est, 15-öst beszórod gerendák közé, majd felbújik az egyikőtök, a másik feladogatja és teríti rá a 10-est, okvetlen szorosan egymás mellé.
A párazárót azért rakod belülre, hogy a beltérből kifelé távozó pára na csapódjon ki a fa felületén gombásodást okozva. A pára bentről megy kifelé és nem fordítva. A kőzetgyapot tető felőli oldalán kell megoldani a légáramlást hogy távozni tudjon a pára, ha szabadon van a szigetelés felső része, vízszintesen fektetett elhelyezéskor akkor azzal nincs probléma, ha a szarufaközben van beszerelve akkor felette min 5cm légrés kell hagyni vagy páraáteresztő fóliát kell alkalmazni, ami nagyon fontos(az utóbbit javaslom). Amit az 1 válaszoló írt az a helyes kivitelezés, mert ha csak a szarufaközt szigeteled, akkor még hőhidas lesz a szerkezet, kell min 5cm keresztbe is és utána a párazáró. A szigetelést rozsdamentes dróttal tudod legkönnyebben rögzíteni, vagy ha u profilt használsz és beletömködöd. Az is fontos, hogy a belső párazáró fólia illesztését ragasszad le végig, így nem lesz filtráció. A Sarkoknál vagy ráragasztod a fólia végét a falra vagy ha az nem lehetséges akkor purhab ragasztás.
Ami a páratartalmat illeti, az relatív páratartalom amiről beszélsz. 10 fokos külső levegő 100% relatív páratartalom 9,4g/m3, az belül 20 fokon 9,4/17,29 55% páratartalomnak fele meg.
2es: azt írod, hogy a pára bentről megy kifelé. Hogy érhetem el, hogy ne csapódjon ki a szigetelésben/gerendán?
Ha hidegebb a szoba, vagy ha melegebb?
A párazáró fólia bent tartja a szobában a párát, nem engedi bele a faszerkezetbe. A szobán belül meg úgy tudod a párát szabályozni, hogy vagy szellőztetsz, vagy veszel párátlanító gépet, vagy ha van klíma a szobában, akkor az megoldja a párátlanítást. Azért fontos a párazáró fóliát toldásnál egymáshoz ragasztani és a sarkokban is légmentesen lezárni, hogy a szobában lévő pára ne tudjon távozni. Ha a cserép alatt normál tetőfólia van ami visszafogja a légcserét(nem páraáteresztő), akkor már necces a dolog, mert a szobából kiszökő pára kicsapódik a fólia belső oldalán és vizes lesz a fa, idővel megjelenik a gomba is. A jó szigetelés ismérve, hogy a tetőszerkezet száraz, konganak a gerendák.
Úgy éred el ha a szobában alacsony a páratartalom, és nem fűtöd túl. Az ember 20-22 fok 45-55% páratartalom mellett érzi jól magát, a szigetelés külső oldalán van 0 fok, már bőven kicsapódik a pára ha nincs légmozgás.
Hihetetlen, mennyit írtok, kivéve azt, amit kérdeztem.
Pontosan tudom, hogyan kell felépíteni, mi mire való, és hogyan fog működni.
Az egyetlen, amit nem tudok, az a kérdésem, vagyis hogy az építkezéa alatt hideget vagy meleget érdemes a szobában tartani, különösen este.
Mivel nem tudom egy napon belül betenni a páraáteresztő fóliát, a szigetelőanyagot, a kiegészítő szigetelést és a légmentes párazárást.
Úgy kezdtem én is a mondandómat, hogy mindegy! :) Kaptál rá választ tőlem is meg a másik válaszolótól is! Mindegy milyen a hőfok/páratartalom addig, amíg dolgozol, mindegy, hogy zárt helyiség, vagy nyitva hagyod az ablakot. Szerinted a beépülő szigetelés hol és hogy állt hónapokig, míg Te megvetted? :) Abból a pára távozni fog, abba az irányba, amelyik irányba tud. Azaz ha berakod ma, és lezárod párazáróval, akkor a másik irányba, kifelé fog távozni a pára. Ezért kell páraáteresztő fólia a tetőre, szellőző tetőcserép, és szellőzőnyílást alul is hagyni kell, amire rovarhálót szokás tenni. Így: [link]
Azért írtunk ennyit, hogy értsd miért hótt mindegy! Puszta logika egyébként!
Köszönöm szépen mindkettőtöknek. Akkor csukom az ablakot és hagyjuk felmelegedni.
És bocsánat, hogy bunkó voltam, nehéz napjaim vannak.
Pontosan így érzem :))
De ha egyszer elkészül, szuper lesz.. remélem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!