Izzó foglalatba hova kötjük a földet?
Van egy régi kerámia - lengő - foglalatom, 2 részes, gumikarikával elválasztva (1 csavar fogja össze őket), plusz a tövében, ahol belemegy a vezeték, egy hatlapfejű alumíniumnak tűnő anya, kézzel csak ez érinthető könnyen a fém elemek közül, bent 2 egymásra tett körlapban végződik, de kívülről a hatlapos rész szabadon tapizható. Mivel egy könyvben olvastam, hogy biztonságosabb úgy kötni, hogy a közepe belül a fázis, az oldalkivezetés meg a nulla, szétszedtem, hogy megnézzem. Ezekkel nem nem volt gond, viszont meglepiként találtam benne egy védőföldet (a villásdugó öntött, fix kivitelű, védőérintkezőkkel), viszont ez nem volt sehova kötve, középen lógott a levegőben. Jobb ötletem nem lévén, beszorítottam a 2 aljlemez közé, ami a foglalat legbelsejében van, összeköttetésben a vezetékbemenet hatlapfejű anyájával. Vajon jól csináltam?
Átlagember vagyok, nem villanyszerelő, de elvileg ez így a szakszerű/biztonságos, ugye?
Köszönöm az eddigi válszokat. Igyekeztem kihangsúlyozni 2 fontos részletet, de nem sikerült:
1: lengőfoglalatról van szó, ergo felakaszom egy szögre, vagy a szék támlájára, és bele lehet csavarni egy izzót, nincs a plafonon. Bárki aki arra jár, megérintheti.
2: A foglalat porcelán része után hatlapfejű FÉM dió van, ami szintén bármikor érinthető.
Arra gyanakszom most, hogy ezt a típust már nem gyártják, így az eddigi válaszolók nem láthattak ilyet. Valaki idősebb, esetleg, aki ismeri, vagy konkrétan tudja, milyen foglalatról van szó? :)
Az idők folyamán sokféle lámpafoglalat létezett, nem tudjuk, hogy a tiéd pontosan milyen, ha feltennél egy képet róla az segítene, de a leírásod szerint valami ilyesmik lehet:
Ezen nincs csatlakozási lehetőség a védővezető részére. A bevezető fém rész nem érintkezik sem a fázissal, sem a nullával, megérintése nem veszélyes. A biztonságát azzal növelheted, hogy a vezetékeket a fém bevezető résznél egy kis darabka hajlékony műanyag csőbe teszed. A bevezető fém részen rajta maradhat a védővezető, legalább nem lóg a levegőben.
7#
Jól látod, nem veszélyes, és így még valamivel biztonságosabb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!