Villanyszerelők, melyik fogókat szeretitek jobban, a rugósat vagy rugó nélkülit? Miért?
Sose dolgoztam rugóssal, sokszor nem jó. Ha szorítasz a fogóval valamit, a rugó, megnyitja ki a fogót. Mi értelme? 30 év alatt egy kollégánál sem láttam.
Azok a mindenes fogók blankolóval, szintén értelmetlenek. Az ilyen semmire sem jó. Egy kilógó vezetéket, hogy blankolnál meg vele, hogy fognád a csonkot? Erre gyártott blankolóval egy mozdulat, akár 10-20 vezetékvég könnyedén. A másikkal egyet is megkinlódsz. Közbe eltéped a szidetelésa doboznál stb.
Tudom sokan ódzkodnak a kombinált szerszámoktól, de ez a fogó valami zseniális: [link]
Én ezt használom 5 éve, van mindenre fogóm de valamiért mindig ez van a legtöbbet a kezembe. Emellett tartok persze oldalvágót, kombináltat, blankolót, presselő szerszámokat. A fogók nem rugósak.
Köszönöm!
2-es, igen, én is pont ezt néztem! Csak ugye van ugyanebből rugós kivitel is, azért vacillálok :) Lehet hogy én is a nemrugósat választom végül, abban jobban bízom :)
Ahogy az 1-es válaszoló is mondta, biztos vannak azok az élethelyzetek, ahol nem váltja ki a blankolót, akár a homlokblankolót egy kombinált szerszám, de amikor vágásonként kellene cserélgetni, hogy épp melyik van a kezemben, vagy pont az hagytam a dobozban, - vagy ki tudja hol, és percekig keresni kell - akkor lehet hogy gyorsabban megy egy ilyennel a munka. :)
Hát, figyelj, ha megideologizáltad magadnak, hogy ezt akarod, akkor hiába írta #1 a rendkívül jó megállapítását. Amihez én még hozzátenném, bár kiolvasható #1 hozzászólásából is, hogy a normális csupaszító fogó (Stripax) az megfogja a pvc-t a szándékolt határvonal két oldalán. Ez meg nem. Húzod, és? A másik oldalon fognod kell, vagy felesleges igénybevételt fejtesz ki arra, ami fogja a vezetéket. És, mivel csupaszítás után legtöbbször a helyére dugás és csavarhúzás jön, tök mindegy, hogy mit teszel le, univerzális cserkészfogót, vagy rendes csupaszítót, egyet le kell tenned.
S bár én is használok hosszú fémrészes fogót (mondjuk van lapos és van telefonfogó is, de a laposat nem használom), szerintem a sűrűn használt az ne olyan legyen.
Ekkora erőkar mellett az a krimpelés az inkább csak alibi.
Nem hülyeség amit mondasz - tény, hogy egy specializált csupaszító technológiailag alkalmasabb a feladatra mint bármelyik univerzális, egy Stripax meg aztán pláne. Bár ezeket nem is vontam kétségbe. :)
Szerencsére csupaszítóm eddig is volt (régi is, új is), így a kérdés most csupán arra irányult, hogy ha ugyanabból a fogóból mindkét fajta elérhető, akkor melyik kivitel lehet előnyösebb.
"a kérdés most csupán arra irányult, hogy ha ugyanabból a fogóból mindkét fajta elérhető, akkor melyik kivitel lehet előnyösebb"
A kérdés igen, de aztán megszültél egy értekezést, miszerint:
"amikor vágásonként kellene cserélgetni, hogy épp melyik van a kezemben"
...én meg arra reagáltam.
A lényeg az, hogy minősített fogókat vegyél, mint ez a Knipex is, a magyar honlapokon általában a VDE fogó meghevezés olvasható, tehát ezek jók 1000 V-ig. A Knipexről általában azt tartják, hogy jóval később törik el, mint a többi ismert márka, de ez az árban is megmutatkozik. Itt persze megvan az a szomorú tény, amit én egész életemben láttam, hogy nem ismerik a megfelelő szerszámmal kell dolgozni elvet. Egy VDE szerszámmal nem a berozsdásodott tank lánctalpának kell nekiesni, izmos magyar melós persze, hogy beletöri a villanyszerelésre dizájnolt szerszámot. Na igen, visszatérve még a zárlatokozó gondolatomra, feszültség alatti csupaszításhoz is praktikusabb például a Stripax, de nem a márka a lényeg, hanem az elv, hogy nem kell széles mozdulatot tenni egy jókora csupasz fémrésszel - és az is előny persze, hogy szinte csak a szerszámot kell fogni.
De természetesen azt teszel, amit te látsz jónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!