Földeletlen konnektort már nem árulnak?
A lakásban van néhány földeletlen dugasz, és csak a fedelüket akartam modernebbre cserélni, de a Praktikerben csak földelt konnektorok voltak.
Azt tudom, hogy a földeletlen konnektorok veszélyesebbek, de be is tiltották ezeket, hogy nem árulják már?
Ilyesmi a jelenlegi, amit modernebbre cserélnék:
Ha még ilyen konnektoraid vannak, nem ártana szakemberrel átnézetni az elektromos hálózatodat, mert gyaníthatóan elavult lehet az egész kábelezés is a kötésekkel.
Ez a Kádár idejéből való villanyszerelés mára már élet- és tűzveszélyes lehet.
Nem szerencsed volt, ha nem nem volt meghibasodas. Az elobb leirtam az erintesvedelem fogalmat. Ne ugy kepzeld el, hogy Minden foldelt fogyaszto rendszeren tonkremegy. A legtobbnek egesz elettertama alatt nem lesz baja. De ha meg is, a baleset kockazatat csokkenti az erintesvedelem. Felfoghato egy fajta redundancianak is. A lenyeg hogy a lehet legkisebb legyen az aramutes valoszinusege.
Regen a lakasokban villamosan szigetelo linoleum volt a padlon, koves helyisegben pedig tobbnyire 2. eV. osztalyu berendezesek voltak. Igy a szigetelo padlo valamilyen vedelmet nyujtott, de kozel sem olyan biztonsagos mint a vedofoldeles egy aramvedo kapcsoloval megtamogatva. Egy avk + vedofold Mar a meghibasodas pillanataban beavatkozik, mig ha nincs avk csak tularamra, ha nincs fold akkor pedig csak az erintes utan tortenik meg a lekapcsolas.
Szobákban a laminált padló is szigetel, ha jól tudom, mert műanyagburkolat van rajta, így milyen padló jöhet szóba, aminél előfodulhat áramütés?
Vinyl padlók is vannak még, az is szigetelő, illetve a fa padló is, ha nem nedves a fa, de a parketta gondolom száraz.
Mint irtam, teljesen mindegy milyen a padlo, kozel sem nyujt onmagaban olyan szintu erintesvedelmet mint az eszkoz vedofoldelese, foleg aramvedo kapcsolo alkalmazasa eseten. Ne "remenykedj" abban, hogy x y parketta megved. Tovabba maguk a fogyasztok is valtoztak, az esetleg es hiba (vagy zarlati) aram is nagyobb lehet, mint a 70-es evekben hasznalt fogyasztok eseteben.
1-es erintesvedelmet osztalyba tartozo fogyasztot nem foldelt dugaljbol taplalni veszelyes, meghibasodas eseten pedig eletveszelyes. Ez a lenyeg.
Kb. olyan dolog, mint a tuzolto rendszerek, legzsak, repulon az oxigen ellato rendszer, stb. Normal eseteben semmi szukseg ra, keves az eselye hogy barmelyikkel talalkozol elected soran, viszont ha kell akkor eletet meant, vagy/es megov a maradando egeszsegkarosodastol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!