Mennyibe kerül ugyanannyi energia villamos áramból, mint gázból?
Ehhez ha jól sejtem tudni kell a Magyarországra érkező gáz fűtőértékét, illetve nem vagyok biztos benne, hogy kell-e konkrét berendezések hatásfokát ismerni hozzá.
Általános vélekedés, hogy gázzal még mindig olcsóbb fűteni, mégis gyakran hallok elektromos padlófűtésről. Szeretném pontosan ár/érték arányban összehasonlítani a kettőt, mert lehetségesnek tartom, hogy sok esetben gazdaságosabb az áram, ha olcsóbb a kiépítési díja. Szimplán az a sejtésem, hogy amivel többet fogyaszt ugyanazon hőmérséklet eléréséért, az nagyon hosszú idő alatt keletkező hátrány, tehát lehet, hogy emberi léptékkel el is hanyagolható.
Például utólagos homlokzati hőszigetelésnél ha magamnak csinálom, a vele fűtésen megspórolt pénz által a megtérülési idő is lefelezhető. (Csak így nagyságrendileg, azt feltételezve, hogy hasonló nagyságú az anyag ára, mint a munkadíjé.)
Plusz Magyarországon gázhoz magánszemély nem igen nyúlhat, én viszont árammal merek dolgozni, ha szükséges.
1 kWh energia előállítása nappali tarifás villanyórán 44 Ft, H-tarifa 23 Ft, vezetékes földgázzal 12 Ft.
1 kWh = 3,6 MJ
1 m3 földgázból nagyjából 33-35 MJ -t kapsz,
Egy modern kazánnak 90% a hatásfoka, elektromos fűtőtestnek 100%, de így is bő 3x többe kerül az áram.
Klímánál kicsit más a helyzet, mert jó időben 3-4 COP-val tud üzemelni, tehát 1 kWh áramból 3-4 kWh hőt képes termelni. Csak az a baj, hogy az olcsó klímák szenvednek 5°C alatt.
Illetve H-tafiát is köthetsz rá (ezt csak a klímára lehet), amivel gyakorlatilag felveszi a versenyt a gázkazánnal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!