Hogyan tudok kitisztítani egy több évtizedes horganyzott "fürdőhenger"t?
Ez egy 120 literes tartály,valamikor fatüzelésű volt.
Kb. 15 éve fent van a melléképület tetején,nyáron feltöltjük vízzel,és ha felmelegszik,onnan tusolunk.
Tető felújítás miatt amúgy is le kell szedni,gondoltam,egyúttal kitakarítom.
Jócskán vízköves már belülről.
Mivel lehetne(majd a tavasszal) kitakarítani.Vegyek jópár liter vízkőoldót,és azzal lötyköljem,forgassam?
Vagy az a citromsav por,amit lehet kapni az jó lehet vízben feloldva?
Esetleg ipari sósav felhígítva kis vízzel?
melyik lenne a jó(bb)
Ecet halottnak a csók, hacsak nem töltöd fel 20%-ossal az egész tartályt.
A sósav a legjobb vízkőoldó (a bolti "vízkőoldó" igazából felesben higított a sósavhoz képest, és ugyanannyiba kerül)
A citromsav is jó.
De először amennyi vízkő lejön mechanikusan szedd le, ütögetéssel.
Én vízkövet ecettel szoktam leszedni. Fent beöntöm, majd leeresztem. Ezt ismétlem sokszor. Igaz, a fürdőhengernél kisebb tartályokon. A sósav biztos, hogy oldja a horganyt, adott esetben nem nyerő. Az ecetről nem tudom.
Feltöltöd (akár hígított) ecettel, pár órát vársz, leereszted, ha tudod egy szűrőn keresztül. Ha van lehetőséged a maradék vízkövet megkapargatod (a horganyzásra vigyázva), és visszaöntöd a lötyit. Ezt egy folyadékkal 2-3 alkalommal tudod eljátszani.
Ezen 3 lyuk van gyárilag...egy-egy alul,és felül,valamint egy oldalt a paláston,kb.1/3-nál. Mindegyik kb. 3/4"-s.
Meg ugye a közepén a füstjárat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!