Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miért tartanak ilyen keveset...

Miért tartanak ilyen keveset a Philips ledes izzók?

Figyelt kérdés

2-3 éve az agész lakásban lecseréltük a gáz alapú takarékos izzókat ledesekre. Alapból nem vásárolok gagyi cuccokat, mivel a régiek is Philips márkájúak voltak, ez mellett döntöttem. Az egyik szobában az egyik sajnos már kiégett😐 Valami történhetett a belső áramkörrel, mert néha felvillan, de sajnos tönkrement. 2 szomszédomnak is vásároltam, más időpontban, máshonnan, de szintén Philips márkájúakat, azok is kiégtek már. Tehát másfél évnén többet nem tartottak. Itt jegyzem meg, még mielőtt belemennénk a csomagoláson feltüntetett több tízezer óra üzemidő jelentésének háborújába, hogy a második generácios gázalapú takarékos Philips izzók (felkapcsoláskor már teljes fényerővel világítanak) 10 évnél tovább tartottak azonos használat mellett, sőt 2 még most is működőképes, csak a takarékosság jegyében ledesre cseréltük.

Tényleg csak parasztvakítàs ez a ledes technológia vagy mi a magyarázat az ilyen rövid élettartamra. Ismétlem, azt se lehet mondani, hogy kifogtunk egy rossz szériát, mert a 3 izzó 3 helyről származik. Akkor meg mi a magyarázat?

#Philips #Rövid élettartam
2021. jan. 24. 08:36
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
A gázos izzók (márkájára nem emlékszem) nekem is nagyon sokáig tartottak. A gond csak az, mikor elpukkan, nem lehet létezni a házban, olyan büdös meg enyhén mérgező is. Viszont sokkal tovább tart, mint a LED.
2021. jan. 24. 08:54
 2/10 anonim ***** válasza:
56%

Tervezett elavulás, ennyi. Persze voltak idők, amikor még ez ismeretlen fogalom volt...

[link]

2021. jan. 24. 09:02
 3/10 anonim ***** válasza:

Többnyire az alsó- közép kategóriánál probléma, hogy a benne lévő elektronika alá van méretezve valamint nincs megfelelő hűtési lehetőség.

Mi hivatalból használunk sok 2 év garanciális ledeket és sorban mennek tönkre. Próba képpen használunk 5 év garisat is de már abból is cseréltünk vissza.

2021. jan. 24. 09:26
 4/10 A kérdező kommentje:

Én azt értem, hogy villanymotor, de mi hajtja?😁

Tervezett elévülés, de ennyire??? Vagyis meg lehet tervezni valamit, hogy ne 15-20 évet tartson, csak tízet, nyolcat, hatot, de másfél év azért kicsit túlzás. Jogosan merül fel az emberben a kérdés, hogy a gyártók nem félnek, hogy elvesztik a vásárlóikat? Ezek után nagyon meggondolom, hogy Philips égőt vásárolok vagy egyáltalán ledest.

2021. jan. 24. 09:55
 5/10 anonim ***** válasza:

Nekem az a tapasztalatom, hogy erős túlzás amit a gyártó üzemórának megad, mert a márkás LED, sem bírja addig.

Pár éve Cree Power LED-ekből építettem akváriumlámpát, ami napi 7 órát ment 90%-on üzemeltetve. Minden LED külön hütőbordára szerelve, és a zárt lámpatestet még két ventilátor is szellőztette. Meghajtasukról pedig áramgenerátoros táp gondoskodott. A gyártó által megadott 50 ezer üzemóra helyett, 8 ezer körül elkezdtek sorban tönkremenni.

2021. jan. 24. 09:57
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Én évekkel ezelőtt meguntam...

Minden betekert ledre a menet tövére ráírom a betekerés dátumát,minden dobozba teszem bele a blokkot,és ha idő előtt kipurcan,garanciában cseréltetem.

Például a Möbelixben törzsvendég vagyok,a 3 év garis,1500ft-s Rábalux ledek 11~14 hónapot bírnak.

...és nem érdekel,ha valaki szarrágónak tart....

2021. jan. 24. 17:20
 7/10 anonim ***** válasza:

Igen, kepesek megtervezni ugy, hogy atlagos felhasznalas mellett garancia ido utan tonkremenjen. Ha ti a gyarto altal alapul vett atlagos napi hasznalatnal 20-25%-al tobbet hasznaljatok, meg is van a 1,5 ev.

Tovabba a beepitett tapok eseteben beszelni kell a halozati feszultseg minosegerol. Ha a szomszedban minden hetvegen hegesztenek, vagy ugyan azon a trafon uzemel x km-el arrebb egy nagy teljesitmenyu frekvenciavaltos hajtas, a halozaton visszajuto feszultsegtuskek terulete idovel osszeadodik, es a LED meghajtas letolja a nacit ido elott. Az allando halozati feszultseg sem mindegy mekkora, hiaba van az adott izzo pontosan 230V-hoz parameterezve, a a halozatban csak 215V vagy 245V van jelen, eltolja a meghajtas munkapontjat. Az emlitett hatasok egymast kepesek erositeni, meg sok mas is befolyasolja az elettartamot.

2021. jan. 25. 09:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Ebből a kérdésből nem derül ki, hogy hány wattosak voltak azok a LED fényforrások és az sem, hogy zárt- vagy nyitott lámpabúrában voltak-e.

Mert ahogy én tapasztaltam egy másik forgalmazó LED "izzóival" kapcsolatban: Az élettartama a huszadára csökken a 18w-os változatnak, amikor zárt lámpabúrában van.

Az a ,,gázalapú takarékos'' talán a kompakt fénycső akar lenni.

Nos azokból a 20watt körüliek nem melegedtek annyira, mint az azonos teljesítményfelvételű led izzók. Azért bírták tovább.

(Mi mostanában cseréltünk egy 25 éves példányt a padláson.)

Mert ott kezdődik a para-sztnak az ő vakítása, amikor azt írják több weboldalon keresztül, hogy azért jó a LED, mert nincs hőtermelés.

Hát nem a p1c$át nem. Ha egy 10w-nál erősebb LED-es fényforrást veszel, az már elég szépen fel szokott melegedni. Ettől a nagy hőmérséklettől szépen kiszárad a benne lévő elektrolit kondenzátor, de még mielőtt az megtörténne a műanyak burkolata is -ami persze hőálló- elkezd szétrepedezni. És mivel pl. a műanyag burkolatú LED izzóknál az áramkör kivezetései álltalában nincsenek odaforrasztva, hanem csak be vannak szorítva a műanyag ház és a foglalat közé, egy idő után már nem szorítja úgy oda a műanyag azokat a vezetékeket. Vagy, ha mégis oda van forrasztva, akkor az alsó/vagy középső érintkező az viszont nem.

És ezért szépen elkezd néha nem világítani, majd villogni/vibrálni, azután meg csak néha-néha világítani, majd egyáltalán nem.

2021. jan. 25. 14:55
 9/10 anonim ***** válasza:
műanyak > műanyag!
2021. jan. 25. 14:58
 10/10 anonim ***** válasza:

Az üzenet szerint:

"11 wattosak voltak, amik kb 100 wattnak felel meg hagyományos izzó esetén. ... csillárban voltak. Lefelé nyitott búra, körte kb. 45 fokos szögben áll és lefelé világít, szomszédnál konyhában szinte búra alatt itt függőleges helyzetben, szintén lefelé világitva."

Itt most akkor vagy tényleg olyan rosszak a neves gyártók LED körtéi,

vagy az elektromos hálózatban van a hiba.

Azt sem ártana megnéz(et)ni. Mert láttam már olyat, hogy ősrégi csavaros szorítóval (csokival) voltak rögzítve a csillár vezetékei és közben vastagon be voltak még öntve falfestékkel a drótok a csavarok alatt...

Én azt javaslom ezek után, hogy a nagyobb élelmiszerboltok sajátmárkás LED körtéivel annyira nem lehet melléfogni.

Tapasztalatom szerint tovább bírják, mint 2-3 év.

2021. jan. 25. 19:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!