Egy Total Gym-hez hasonló kondigépet készítek, milyen méretű zártszelvény lenne ideális?
Egy Total Gymhez hasonló kondigépen töröm a fejem, itt egy link, hogy illusztráljam, hogy milyen féle szerkezetről van szó (történetesen ebben a videóban a pacák tovább módosította a saját Total Gym-jét, de az most mellékes.)
https://www.youtube.com/watch?v=MUD6mHMcOAQ
Tehát az én szerkezetem annyiban fog eltérni a videón láthatótól, hogy a magasban lévő felfogatása nem egy függőleges oszlopon lesz hanem két szoba közötti ajtófélfára felszerelt kampók közötti vízszintes rúdra lesz ráakasztva. (az ajtófélfa már készen van)
Tehát a leglényegesebb különbség az lesz, hogy középen nem lesz megtámasztva, csak a két végén.
Tehát nem egy hanem két darab "sín" pályát kell építenem, aminek a hossza 2300 mm lesz, és mivel én 100 kiló vagyok, biztonság kedvéért legyen a szerkezet méretezve 150 kilóra, ami egy sínre vetítve 75 kilót jelent amikor a sín vízszintes állapotban van.
Egyébként a valóságban ennek a masinának 2 verziója van, egy könnyebb és egy nehezebb verzió, a könnyebnek a zártszelvény mérete kb. 30x15x2 körül lehet (lásd videó), a nehezebbé pedig 50x25x2. (persze középen mind a kettő alá van támasztva, ami a videón is megfigyelhető)
Na már most, én úgy érzem, hogy 2 db, 230 cm hosszú 50x25x2-es zártszelvénny biztosan elég erős lenne az én 100 kilómhoz, de jó lenne ha valaki megtudna győzni engem egy vékonyabb ill. kissebb méretű keresztmetszetről, hogy már a mindennapi használat előtt és után minél kissebb súlyt kelljen emelgetni, előszedés és elpakolás után.
No már most átnéztem a számításokat ebben a kérdés-témában, de nem igazán értettem meg:
https://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__6530681-..
Szóval a kérdés az, hogy milyen méretű (állított) téglalap alakú zártszelvény bírna el behajlás nélkül 150 kilót 230 cm hosszban?
Elnézést, korrigálom az utolsó kérdésem:
Szóval a kérdésem az, hogy milyen méretű (állított) téglalap alakú zártszelvény bírna el behajlás nélkül 75 kilót 230 cm hosszban?
A komolyabb kondigepek nem 2-es zartszelvenybol vannak, hanem 3mm vastagbol. Sot ujabban mar nem zartszelvenyt hasznalnak, hanem alul-felul U alakban hajlitott profilt. Egy labtologep teherviselo eleme 2 darab 60*80-as profil, igaz az max. 1,5m hosszu de sokszor megpakoljuk 3-400 kiloval is. A fekvenyomo padok is egy profillal vannak alatamasztva, rohogve kibirnak 3-400 kilot kozepen terhelve lathato deformacio nelkul.
Minden esetre en is vastag falut tennek be, a tavolsag miatt. +1 az 50*50-nek.
A szeren nem ugrálnék, kizárólag a rajta guroló 4 kerekű deszkán/padon feküdnék vagy ülnék (gyakorlat típustól függően), és vagy guggolásokat végeznék rajta szög alatt (tehát nem a teljes 100 kilómmal hanem csak annak a töredékével), vagy ilyen-olyan felhúzodszkodásokat végeznék szintén csak a testsúlyom töredékével.
És plusz súlyzókat nem szándékozok felakasztani a guruló deszka oldalára, tehát valóban csak max. 100 kiló nyomná mindkét vasat, vagyis 50 kiló egyiket és a másikat is. Én az 50x50-es zártszelvényt erre a célra soknak tartom. (súlyzók nélkül, kizárólag a saját test tömegemre.)
Ja, azt elfelejtettem említeni, hogy az 50 kiló nem egy ponton nyomná a vascsövet hanem a guruló pad kerekei miatt kb. 1 méter távolságra lévő első és hátsó kerekek által.
Tehát ennek fényében ugye már más a baba fekvése egy 230 cm hosszú zártszelvényű cső esetén?
Csak érdekesség képpen írom meg, hogy a jófogáson vettem egy olyan Total Gym edzőgépet amire utaltam a kérdésemben is (15000 Ft-ért nagyon jó fogás volt!), de ettől függetlenül én fogok készíteni még egyet mert eleve kettőre van szükség.
Most hogy már van nekem sajátom, letudtam mérni pontosan a méreteket, maga a vázszerkezet 40x20x2,5-es zártszelvényből készült, de az igaz (és ezt megjegyeztem a kérdésemben is), hogy középen meg van támasztva.
Ezen adatok ismeretében így most már 50x20x3-as zártszelvényt látok reálisnak, nem tudom elképzelni, hogy függőleges téglalap profillal, 230 cm hosszon ez számottevően meghajolna 50 kiló alatt (egy sínre jutna 50 kiló). 50x20-as anyag még mindig könnyebb mint 50x50-es, márpedig ezt a sínpárt, a rajta lévő szánnal együtt emelgetni is kell, amikor az egyik végén magasságot változtatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!