Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » 220V -os kábelt szabad zsugorc...

220V -os kábelt szabad zsugorcsővel szigetelni?

Figyelt kérdés
Egy kéteres 220V -os kábelt szeretnék megtoldani, és az ereket forrasztás után zsugorcsővel tervezem egymástól elszigetelni, aztán az egész kábelrészt, ahol javítottam, egy vastagabb zsugorcsőbe tenni. Ez így biztonságos? Nem tudom, a zsugorcső nagy feszültségnek mennyire áll ellen, mert eddig csak finom elektronikai célokra kellett használnom. Régen az ilyeneket szigetelőszalaggal oldottam meg, de az igénytelen, ronda.

2020. szept. 7. 16:24
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Szabad. Zsugorcsövezd be külön az ereket és utána mindkettőt egy harmadikkal. Figyelj arra, hogy megfelelő átmérőjű zsugorcsövet használj, ami a zsugorítás után nagyon passzentos.Ha lötyög vagy sok levegő marad benne akkor cseréld vékonyabbra.
2020. szept. 7. 16:34
 2/10 A kérdező kommentje:
1: Köszönöm! Ment a zöld gomb. Amúgy a zsugorcsövek falvastagsága nem számít? Mert mintha láttam volna vastagabb és vékonyabb falúakat is, talán az a biztonságosan szigetelhető feszültségre is hatással van.
2020. szept. 7. 17:00
 3/10 anonim ***** válasza:
Nyilván így van. Nézz utánna a specifikációknak ha gondolod amit megtehetsz úgy, hogy rákeresel arra a tipusszámra ami a (nem kínai) zsugorcsövekre rá van nyomtatva. Úgy gondolom, hogy alapvetően az átmérőből is lehet következtetni, kivéve ha valami extrém dolgot szeretnél csinálni. Mindenesetre az csak biztonságosabbá teszi ha rákeresel.
2020. szept. 7. 17:07
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A normál és zsugorodott átmérőt jelölik. A mostani kábeled átmérőjénél nagyobbat keress, hogy ráhúzhasd. 1:2 zsugorodással számolhatsz általánosan, de van 1:3 arányú is.

És feltétlen gyantásat/ragasztósat vegyél, legalább kívülre, mert a sima idővel elenged és nem tömít nedvesség ellen.

Középről melegítsed kifele, így a legjobb, és a ragasztó is egyenletes lesz.

A két eret, szigszalaggal lehet összefogatni előtte.

A szigetelőszalag nem alkalmas szigetelés pótlására, nincs is átütési szilárdságra bevizsgálva.

2020. szept. 7. 17:29
 5/10 A kérdező kommentje:
4: Kösz a kimerítő választ, ebből már mindent megtudtam! Ment a zöld!
2020. szept. 7. 18:16
 6/10 anonim ***** válasza:

"A szigetelőszalag nem alkalmas szigetelés pótlására, nincs is átütési szilárdságra bevizsgálva."

A műszaki Garfield. :D

Olyan zsugorcső alkalmas 230 V-ra, amelyik 230 V-ra alkalmas. Mintez:

[link]

Ez nem egyszerűen a vastagság kérdése - a vascső is vastag.

2020. szept. 7. 18:19
 7/10 anonim ***** válasza:
Gyantás zsugorcsövet vegyél mindenképp, az sosem ázik be.
2020. szept. 8. 07:21
 8/10 A kérdező kommentje:
7: Jók ezek a gyantások, de elég drágák, szerintem overkill arra, amire nekem kell. Egy süllyesztett mennyezeti lámpához kell, ott a beázás nem annyira fenyeget, hacsak nem sújtja egy cunami Budát, ami felér a 3. emeletig. :)
2020. szept. 8. 10:07
 9/10 anonim ***** válasza:
Akkor 2 wago aztán kész..
2020. szept. 8. 12:24
 10/10 A kérdező kommentje:
9: Igen, most így van megoldva, de azt inkább a falban vezetett kábelekre szokták használni, mert elég ortopéd. Meg itt most egy nagyon szűk részen kell elvezetni a kábelt, jobb, ha nem állnak ki Wagok belőle. Emellett azért is érdekel a dolog, mert máskor is jól jöhet, ha szépen kell összekötni két vezetéket, amikor jobban szem előtt van a kötés helye. Pl. megsérült szobai vezetéknél.
2020. szept. 8. 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!