Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen izzót érdemes venni?...

Milyen izzót érdemes venni? Mire ügyeljek?

Figyelt kérdés

Elnézést, ha esetleg zavarna valakit egy ennyire egyszerű kezdő kérdés, de évek óta nem vásároltam izzót. Villamossági szaküzletben láttam olyat, melynek dozozán jelezve volt, hogy 60 Wattos teljesítmény, mégis csak 5 és fél Wattot fogyaszt. Ez lehetséges? Az eladó szerint LEDes, ezért ilyen hatékony és gazdaságos. A hagyományos 60 Watt-osak 200Ft-ba kerülnek ott, de a szintén 60 Watt teljesítményű, de 5 és fél Watt fogyasztásúak meg 700FT körüli árban.

Megéri a drágább, ami elvileg LEDes izzó? Nem átverés? Tovább bírják, mint a hagyományos izzók, vagy csupán annyiból jobbak, hogy tized annyit fogyasztanak? (Ha tényleg csak annyit fogyasztanak.) Hány évig bírják átlagosan, ha napi pár órát van bekapcsolva?

Prospektusban Osram márka leírása szerint "tízszeres élettartamú".

Láttam a szaküzletben 60 W / 5.5 W led izzót (bár a dobozán nem szerepelt, hogy LED, csak a Watt számok), nem ilyen márkában.

2020. szept. 2. 19:45
1 2
 1/13 Fantom83 ***** válasza:

Csak LEDes izzót vegyél,csak hideg fehér fényűt,és ne sárgát,stb,stb.

Ha jól tudom a jobb minőségű izzókra 2 év garancia jár(blokkot,csomagolást meg kell őrizni)

Élettartamuk 15.000-25.000 óra,tehát egy jó darabig bírják.

Mi itthon a hűtőn kívül csak és kizárólag LEDeseket használunk,ufo lámpa,asztali lámpa,de még a késköszörű gépemre is LEDeset tettem.

2020. szept. 2. 20:03
 2/13 anonim ***** válasza:
90%
Egyre jobbak ezek a ledes fényforrások, lassan teljesen kiszorítják a hagyományost. Manapság már nem kérdés, hogy melyiket érdemes használni. Az előzővel ellentétben én a melegfehér fényt szeretem, a hideg fény engem zavar, de ez cssk ízlés kérdése.
2020. szept. 2. 20:27
 3/13 anonim ***** válasza:
89%

Sajnos ledesekben is van bóvli rendesen s ha túl sokáig égeted, akkor kifinganak...túl zártak, kicsi a hőelvezetés...stb.

5-6 wattosnál nagyobbat venni e27 vagy más egyéb foglalatba nem érdemes pont ezek miatt.

A bolt sem mindegy, mert sokban, sok a hulladék.

Az a bolt jó, amelyik legalább 5 éve árul ilyesmiket, de privátba dobok egyet.Ócskát még nem vettem tőlük.

2020. szept. 2. 20:30
 4/13 anonim ***** válasza:
90%
Nekem 17 wattos van több lámpában, nincs vele gond és világít rendesen (Lidl-ös)
2020. szept. 2. 20:37
 5/13 anonim ***** válasza:

A hideg fehér, vagyis kékes egyáltalán nem jó otthon.

Kérdezőnek:

A LED égőkek színhőmérséklettel, és fénymennyiséggel jellemzik.

A hagyományos izzó 2700 Kelvin színű, a halogén lámpák 3000 Kelvin. Ezek a meleg fehérek. Vannak a fehér 3500-4500K és a hideg fehér ami kékes:5000 kelvin és attól fölfelé egyre kékebb.

Az emberi szem így a 2700-3000K-hoz van szokva, és este hálószobában jobb is, mert így az alvást segítő hormonok termelését is elősegítik.

A kékes szín sok embert zavar, bár elég fényes, és ezek a LED-ek több fényt is adnak ki valamivel.

[link]

Itt találsz egy Watt - Lumen összehasonlítást

[link]

Néha nem árt kicsit felfelé kerekíteni.

Ha szemmagasságba van a lámpa és látod, akkor érdemes az opálossat venni, (nem egy pontba világít erősen)ha nem látod közvetlenül, akkor lehet átlátszó búrásat.

Vannak 2-3 év garanciásak, az áruk is drágább, és a világítási óraszám.10000-25000 óra is drágábbak.

Nekem van 3-4 éves LED izzóm is, most is jók.

Előnyük a hosszabb élettartam, és a sokkal kevesebb fogyasztás. de már ez utóbbi is megéri.

2020. szept. 2. 20:39
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

#3 Praktiker esik útba. Ismert üzletlánc, gondolom ne mrizikó náluk venni, ugye? Más üzlet nekem nagyon kiesik, távolságra.

#5 Mennyezetre szeretnék. Elvileg az állólámpámban ("V" alakú búrája van) 5 Watt körüli van, ez van ráírva, úgy emlékszem. Akkor az is LEDes?

Manapság más opció is létezik, mint LEDes, illetve hagyományos?

Hallottam valamit a halogén izzókról, egyelőre még ne mnéztem utána.

Tudtok LEDes márkákat, amelyekkel jobb vigyázni? És olyanokat, amelyek beváltak?

2020. szept. 2. 21:13
 7/13 anonim ***** válasza:
51%
A halogént hagyd, ledest keress. Amúgy kicsit túlliheged.
2020. szept. 2. 21:23
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
A Pennyben vett Steck legnagyobb teljesítményűek hullanak, mint a legyek nálam. A random aliexpress dolgok is hamar kiszolgálták az 500 alatti árukat, pedig direkt csak kisebb teljesítményűt vettem kimondottan az esti hangulatért. Az Osram jó kell legyen, meg Tungsramot se láttam hirtelen halni, de még bevillogósodni se.
2020. szept. 2. 21:27
 9/13 anonim ***** válasza:
74%

Praktiker is jó.

Valószínűleg az állólámpában is az van.

A hagyományos ma már nincs, be van tiltva. Kicsit ezt megkerülve rezgésbiztos néven lettek újragyártva, állítólag elég rossz minőségben; gyorsan kiégnek. A halogének még kaphatóak, a normál izzók belsejében is az van sokszor, ha egy plussz kis kerek üveg van a körtén belül.

Aztán még vannak a kompakt csövek, de a sok kapcsolgatást nem bírják. A teljes fényt 1-2 perc alatt érik el. van amelyek gyorsabban azonnal, de ezeknél pont az élettartamot növelő áramkör marad bekapcsolva. Színük is több lehet, mint a LED eseknek.

Nekem a kínából vett led égő is jó 3 éve.

ha most próbálgatod, akkor a szín és fényerő miatt mindegy melyiket veszed, de ne a legdrágábbal kezd, mert hátha cserélni kell, vagy úgy vedd, hogy máshova berakod ott elmegy még és nagyobbat veszel vagy másmilyent.

2020. szept. 2. 21:29
 10/13 A kérdező kommentje:

Ezek szerint mindegy, mi a szempont, mi az igény, így is, úgy is ma már csak LEDeset érdemes venni? (Valaki írt a lámpa magasságáról stb, tehát nem "lihegem túl", ahogy valaki fogalmazott, hanem reagálok a hozzászólókra.)

Van olyan helyiség, amit igen ritkán használok. Van, amit sűrűsn. De ha jól értem a többségek, mégiscsak felesleges mérlegelni az igényt, meg a szempontokat, mert ezek szerint lefutóban a hagyományos izzó, a halogénesről lebeszéltek engem, és szinte csak LED az opció?

De ha nem jól értem, kérlek, javítsatok ki.

És köszönöm a tippeket, tapasztalatokat!

2020. szept. 2. 21:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!