Teljesen kezdőként bútorfelújjításba kezdtem, ami szépen halad is viszont a fém fogantyúk és dísz lemezek feketítése kifogott rajtam.
Próbáltam festékkel de nem let szép a sprayk már szépen fednek de nem tapadnak be rendesen pedig felcsiszoltam durva csiszolóval előtte és a zsírtalanításra is odafigyeltem.
Némi kutatómunkával azt találtam, hogy ezeket egy úgynevezett "barnítással" tehették feketévé még anno.
Találtam videót ahol felhevítik a fémet majd olajba mártják de azt nem találtam meg, hogy ez milyen olaj.
Bármilyen tanácsot, trükköt, módszert szívesen fogadok.
Én azt olvastam a neten hogy az acél lemezt le kell szórni vasporral és rá kell égetni, az elszíneződik és jó lesz...(nem lesz semmi szaga)
Nem tudom hogy mennyire igaz mert nem csináltam ilyet.
2020. máj. 20. 08:23
3/8 anonim válasza:
Akármilyen ásványolaj jo (még a fáradt olaj is). A durva csiszolás rossz ötlet volt. Barnitva sokkal szebb a polirozott felület. Azt kell bejátszanod, hogy a te eszközeiddel hogyan tudod éppen jo, egyenletes hömérsékletre melegiteni és mennyi ideig kell höntartanod a kellö oxidréteg kialakulásához.. Sok sikert a barkácsoláshoz!
2020. máj. 20. 10:33
4/8 anonim válasza:
Esetleg valami savval?
2020. máj. 20. 10:59
5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Elsőnek megpróbálkozom a hevítéses módszerrel.
Még maradt az olajcseréből kb 1.5 liter 5w30 akkor gondolom az jó lesz. Viszont az van ráírva, hogy gyulladáspontja 215 °C. Nem tudom mennyire fog a hőmérséklet felmenni a videon azt láttam, hogy mikor már elkezd pirosan izzani akkor teszik az olajba. Gondolom az már ott van 200 °C körül de ezt most teljesen laikusként. Mennyire kell a lángrakapástól tartanom?
Hevítéshez elsőre a sima gázrózsát gondoltam. Aztán olajba már persze az udvaron meríteném, ott gyorsan letudom önteni homokkal ha gond lenne.
2020. máj. 20. 12:30
6/8 anonim válasza:
Nézd, amikor pár hete elvégeztem életem első bográcsbeavatását random youtube videók alapján, akkor lángolt az egész, ahogy telibe volt kenve házizsírral. Fehér hamuvá ég, elszáll maradéktalanul, és őszinte lilásfekete felület marad utána, ami az istennek nem akarja odakapni a pörit (legalábbis ha meg-megkavarod azér'). Meg merem kockáztatni, hogy a sima szalonna- vagy tepertőzsír lenne a legjobb barátod. Meg persze a hosszú kohászfogó és egy jó gázzsámoly. A kőolaj cuccok nem biztos, hogy nyom nélkül el fognak égni. A módszer annyi lehet, hogy melegíted forgatva, szárazon, és a legkisebb arany árnyalatra zsírba nyomod teljesen, és már ki is húzod. Pár vödör homok legyen bekészítve, ha felgyulladna... Aztán mihamarabb tűzre vele... Lehet széntüzelés szerencsésebb lenne a gáznál, ott lesz nagy hő, meg mindegy, ha ömlik rá a zsír.
Ahogy az előttem szólók is írták, gyakorlatilag bármilyen ásványolaj jó a barnításhoz. Annak idején aaz általános iskola gyakorlati foglalkozás óráin volt ilyen feladat, hogy egy kisebb acél tárgyat hogyan kell barnítani. Úgy emlékszem, hogy a felület polírozását követően gépolajjal bekentük a tárgyat és egy alkalmas fogóval megfogva a gázlángba tartottuk, persze lassan forgatva, hogy a tárgy minden részét érje a láng. Az rákent olaj szépen beleég az acél felületébe. Hogy egyenletes legyen a barnítás, a művelet többször is megismételhető, persze az olajat nem a tűzforró tárgyra kell rákenni, várni kell, amíg lehűl. Végül egy szép kékesfekete vagy barnásfekete felület alakul ki, a tárgy teljes lehűlése után egy olajos rongydarabbal alaposan áttörölgetjük, majd egy száraz ronggyal és kész is van. Amikor a barnítás megkopik az idők során, az egész művelet a végtelenségig ismételhető. A tárgyat természetesen nem kell izzásig hevíteni, csak annyira, hogy a felületbe beégjen az olaj. Gyakorolni lehet egy bármilyen haszontalan vasdarabon. A beégetés során szinte azonnal látszik az eredmény, kisebb tárgyaknál nem túl időigényes, pár perc alatt készen van. Az összes egyéb misztifikált hókuszpókuszt, barnító folyadékot stb. nyugodtan el lehet felejteni. Sok sikert a művelethez!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!