Beton szennyvízcsőbe hogyan fúrjak lyukat? Hogyan kössem össze utána PVC csővel? Milyen szigetelőanyagot nyomjak a két cső közé?
A kertünkben és a házunknál a különböző helyekről jövő esőcsatorna csövek egy középen húzódó tokos betoncsőbe vannak bekötve, ami kb. 350mmm átmérőjű.
Szeretnék belekötni még egy 110mm átmérőjű esőcsatornacsövet.
Hogyan fúrhatnám meg szakszerűen, úgy, hogy ne repedjen meg a beton anyag?
A következő megoldásokon gondolkodtam már:
- Felrajzolok egy kb. 110 mm kört, majd körbefúrom
- Veszek valamilyen SDS befogású koronafúró fejet, és azzal kifúrom. A bajom ezzel csak az, hogy egy darab lyuk fúrása miatt nem szeretnék 25.000 Forintért koronafúrót venni. Viszont az olcsóbbak (5-8.000 Ft) ilyen átmérőben elvileg csak téglához jók. Tényleg csak téglához jók?
- Esetleg sarokcsiszolóba valamilyen betonhoz való gyémánt korong használata?
Miután kész a lyuk, belevezetem a 110-es sárga PVC csövet. Mivel tömjem ki a réseket, ami betonhoz és PVC-hez is tapad, és viszonylag vízálló a tömítő is kötés után?
Az összekötés a művelet után földdel be lesz fedve.
Szerszámaim természetesen vannak megfelelő minőségben, SDS-Plusos fúrókalapács, bontókalapács, Makita flex, stb.
Ezek a beton csövek nem igazán szeretik furkálást.
Könnyen megrepedhetnek az SDS ütéseitől.
Gondolom nem a folyásfenékbe lenne a bekötés, szóval annyira nem lényeg hogy teljesen vízzáró legyen a csatlakozás.
Én simán elnagyolva kivágnám flex-el a nyílást, aztán ha kész a bekötés akkor ragasztó PUR habbal kinyomnám.
Én négy éve kötöttem be a csatornámat az utcai betoncsőbe...
Egy nem túl komoly fúrókalapáccsal,12-s fúrószárral körbefurkáltam,majd spiccvésővel igazítottam.
Utána egyszerűen körbebetonoztam,azt kész.
Előtte fogtam egy vastagabb,sittes zsákot,a közepére csináltam egy 120- lyukat,ezt ráhúztam előre a KG csőre,és mikor kész volt a betonozás,szépen ráhajtottam,-és úgy temettem be az egészet.
Köszi a válaszaitokat!
Végül 8mm-es fúróval egy kör mentén sűrűn végigfúrtam (az ütőmódot kikapcsoltam), és utána vésővel végigmentem rajta. Kb. 20 perc volt az egész. Egyébként a beton kb. 4 cm vastag volt, csodálkozom, hogy ilyen könnyen ment.
A vicces az egészben, hogy szinte tökéletes kört fúrtam, alig lehet rést látni a PVC és a betoncső között.
Mindenesetre sziloplaszttal ki fogom kenni a két cső találkozását, hogy ha megmozdulna a műanyag cső, akkor ne pattintsa el a kemény beton anyagra feszülés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!