Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan kössem be a mennyezeti...

Hogyan kössem be a mennyezeti lámpám?

Figyelt kérdés

Van egy csillárkapcsoló két kapcsolóval, ami kapcsol két lámpát a plafonon. Észrevettem, hogy a lámpák foglalatában lekapcsolt állapotban is van feszültség. Ebből következik, hogy valami nagyokos valamit nem jól kötött be, és ezt szeretném kijavítani.

A kapcsoló egy normál csillárkapcsoló, aminek van 3 bemenete: egy L jelzésű középen, és L1 és L2 jelzésűek kétoldalt. Ez elég egyértelmű, gondolom, az L-be kell a fázist vezetni, az L1/L2-be a lámpákhoz menő vezetéket.

A falból 3 vezeték jön ki, ebből 2 feszültség alatt van, nevezzük őket F1 és F2-nek, és a harmadik legyen N, ebben nincs feszültség. Ezek így vannak a kapcsolóba kötve:

F1 --> L1

N ---> L

F2 --> L2

Ez gondolom nem jó, mert a fázist kellene az L-be kötni, de miért van nálam két fázis, és hogyan kéne ezt bekötni? Mindegyik vezetéknek szürke a szigetelése, és a fázisok ilyen dupla vezetékből vannak szétválasztva.

2020. márc. 3. 13:57
 1/10 anonim ***** válasza:

Nem kell minden vezetéket használni ami rendelkezésre áll.

Annyi a lényeg, hogy az L az a kapcsolóvonal A N pedig a semleges (neutral)

A Kapcsoló lényege, hogy te ezzel az egy kapcsolóval kettő darab csillárt, vagy lámpát is tudsz kapcsolni egyszerre

azaz két áramkörös meg gondolom két gombos is.

2020. márc. 3. 14:36
 2/10 anonim ***** válasza:

Előző válaszoló vagyok, ha csak egy lámpát akarsz vele kapcsolni akkor a fázisok közül ki kell választanod a hozzá tartozót.

A lényeg, hogy sose kösd egy oldalra az N-t meg fázist, mert akkor kapcsoló nélkül is zárod az áramkört... (viszont akkor nem lehet lekapcsolni hiszen zártad a vezetékekkel)

2020. márc. 3. 14:39
 3/10 anonim ***** válasza:
L-t értelmezd úgy, hoyg a LÁMPÁBA menő FÁZIS, és ami abból visszatér annak az N be kell mennie... (áramkör)
2020. márc. 3. 14:41
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Lesz ott még gond...csak szólok!
2020. márc. 3. 17:25
 5/10 anonim ***** válasza:

Jobb lesz ha nem piszkálod, gondolom a lámpák megfelelően világítanak.

"Észrevettem, hogy a lámpák foglalatában lekapcsolt állapotban is van feszültség."

Hogyan vetted észre? Ha fázisceruzával matatsz, akkor fog is mutatni.

2020. márc. 3. 19:47
 6/10 anonim ***** válasza:

Összezavartad még az előttem "szólókat" is ezzel az elnevezésekkel. Mindegy, hogy vélt vagy valós, nevezd az L1-et L1-nek, az L2-t L2-nek, az L-t pedig L-nek, mert már egyesek belegabalyodtak ebbe, ami érthető is. Az L a fázis, az N a nulla, ne nevezd a fázist nullának, ha 3 vezeték van egy csillárkapcsoló alatt ott nulla biztos nem kódorog.

Nem biztos, hogy rosszul van kötve.

Jelenleg milyen lámpa van fölszerelve, csillár, ami csillárként is van huzalozva, azaz 1 billentyű kapcsol mondjuk 1-2 égőt, a másik billentyű meg a többit? Avagy csak az egyik billentyű él, az kapcsol, felkapcsolja az összes égőt, a másik kvázi "nem csinál semmit"?

Ha jól kapcsol a kapcsoló, akkor ne buzeráld, mert jól is van kötve csak átver a fázisceruza, ha rosszul kapcsol, akkor jó nyomon jársz, bármilyen őrültség lehetséges.

Első körben "mérj" rá egyszer az L1, L2-re egyaránt úgy, hogy kitekered az égőket, hogy marad-e a jelenség, de mondom, fázisceruzával kár erőlködni. Ezt úgy tedd, úgy mérj rá, hogy a kapcsoló le legyen kapcsolva, nyilván vagy kösd ki belőle, csak ne ... meg magad ha egy mód van rá!

2020. márc. 3. 19:59
 7/10 A kérdező kommentje:
Még egy dolgot észrevettem, magasan a kapcsoló felett van egy letakart üreg, amiben különböző vezetékek össze vannak fogva, de az összes szürke. Szóval elképzelhető, hogy innen megy a kapcsolóba és a lámpába is vezeték, és erősen gyanítom, hogy itt lett valami felcserélve, és a kapcsoló bekötése jó. Ha olyan hangulatom lesz, egyszer kibogozom, most egyelőre pihentetem ezt a dolgot. :) Azért köszi a válaszokat!
2020. márc. 3. 20:12
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A leírásod alapján a kapcsoló a nullát szakítja. Ezt a szerelvénydobozban nem tudod megváltoztatni. Az egész áramkört át kell huzalozni.
2020. márc. 3. 20:13
 9/10 anonim ***** válasza:

Előző,ezt azért gondold át még 1x!

Pont hogy a kötődobozban tudná megváltoztatni,felcserélni a két szálat...tehát hogy ami direktbe a lámpához megy,az legyen a nulla,ami le a kapcsolóhoz,az meg a fázis legyen!

...bár ahogy a kérdéseit olvasom, sehol semmit nem fog tudni.

2020. márc. 3. 21:19
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

9-es

Én szerelvénydobozt írtam. Tehát jól írtam.

Az áthuzalozás a kötődobozig értendő, ha van.

Illene kék, fekete, z/s színhelyes vezetékeket használni. Ha az lenne, a kérdésből kiderülne.

Ez netán valami panel, szürke MM alu falkábellel??

2020. márc. 4. 13:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!