Hogyan kössem be a mennyezeti lámpám?
Van egy csillárkapcsoló két kapcsolóval, ami kapcsol két lámpát a plafonon. Észrevettem, hogy a lámpák foglalatában lekapcsolt állapotban is van feszültség. Ebből következik, hogy valami nagyokos valamit nem jól kötött be, és ezt szeretném kijavítani.
A kapcsoló egy normál csillárkapcsoló, aminek van 3 bemenete: egy L jelzésű középen, és L1 és L2 jelzésűek kétoldalt. Ez elég egyértelmű, gondolom, az L-be kell a fázist vezetni, az L1/L2-be a lámpákhoz menő vezetéket.
A falból 3 vezeték jön ki, ebből 2 feszültség alatt van, nevezzük őket F1 és F2-nek, és a harmadik legyen N, ebben nincs feszültség. Ezek így vannak a kapcsolóba kötve:
F1 --> L1
N ---> L
F2 --> L2
Ez gondolom nem jó, mert a fázist kellene az L-be kötni, de miért van nálam két fázis, és hogyan kéne ezt bekötni? Mindegyik vezetéknek szürke a szigetelése, és a fázisok ilyen dupla vezetékből vannak szétválasztva.
Nem kell minden vezetéket használni ami rendelkezésre áll.
Annyi a lényeg, hogy az L az a kapcsolóvonal A N pedig a semleges (neutral)
A Kapcsoló lényege, hogy te ezzel az egy kapcsolóval kettő darab csillárt, vagy lámpát is tudsz kapcsolni egyszerre
azaz két áramkörös meg gondolom két gombos is.
Előző válaszoló vagyok, ha csak egy lámpát akarsz vele kapcsolni akkor a fázisok közül ki kell választanod a hozzá tartozót.
A lényeg, hogy sose kösd egy oldalra az N-t meg fázist, mert akkor kapcsoló nélkül is zárod az áramkört... (viszont akkor nem lehet lekapcsolni hiszen zártad a vezetékekkel)
Jobb lesz ha nem piszkálod, gondolom a lámpák megfelelően világítanak.
"Észrevettem, hogy a lámpák foglalatában lekapcsolt állapotban is van feszültség."
Hogyan vetted észre? Ha fázisceruzával matatsz, akkor fog is mutatni.
Összezavartad még az előttem "szólókat" is ezzel az elnevezésekkel. Mindegy, hogy vélt vagy valós, nevezd az L1-et L1-nek, az L2-t L2-nek, az L-t pedig L-nek, mert már egyesek belegabalyodtak ebbe, ami érthető is. Az L a fázis, az N a nulla, ne nevezd a fázist nullának, ha 3 vezeték van egy csillárkapcsoló alatt ott nulla biztos nem kódorog.
Nem biztos, hogy rosszul van kötve.
Jelenleg milyen lámpa van fölszerelve, csillár, ami csillárként is van huzalozva, azaz 1 billentyű kapcsol mondjuk 1-2 égőt, a másik billentyű meg a többit? Avagy csak az egyik billentyű él, az kapcsol, felkapcsolja az összes égőt, a másik kvázi "nem csinál semmit"?
Ha jól kapcsol a kapcsoló, akkor ne buzeráld, mert jól is van kötve csak átver a fázisceruza, ha rosszul kapcsol, akkor jó nyomon jársz, bármilyen őrültség lehetséges.
Első körben "mérj" rá egyszer az L1, L2-re egyaránt úgy, hogy kitekered az égőket, hogy marad-e a jelenség, de mondom, fázisceruzával kár erőlködni. Ezt úgy tedd, úgy mérj rá, hogy a kapcsoló le legyen kapcsolva, nyilván vagy kösd ki belőle, csak ne ... meg magad ha egy mód van rá!
Előző,ezt azért gondold át még 1x!
Pont hogy a kötődobozban tudná megváltoztatni,felcserélni a két szálat...tehát hogy ami direktbe a lámpához megy,az legyen a nulla,ami le a kapcsolóhoz,az meg a fázis legyen!
...bár ahogy a kérdéseit olvasom, sehol semmit nem fog tudni.
9-es
Én szerelvénydobozt írtam. Tehát jól írtam.
Az áthuzalozás a kötődobozig értendő, ha van.
Illene kék, fekete, z/s színhelyes vezetékeket használni. Ha az lenne, a kérdésből kiderülne.
Ez netán valami panel, szürke MM alu falkábellel??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!