Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Váltókapcsolót kellene bekötnö...

Váltókapcsolót kellene bekötnöm (régi kapcsolókat újra cserélem esztétikai okokból), de hogyan? A többi lent.

Figyelt kérdés
Folyosóra kötnék be egy váltókapcsolót, de az a helyzet, hogy nem tudom függetlenül fel/le kapcsolni vele a villanyt, mert nem funkcionál alternatív kapcsolóként, nyilván a bekötés miatt. A baj pont az, hogy mind3 vezeték fekete, melyek közül áram alatt kettő is fázist mutat. Mit és hogyan kössek be? Konyhanyelven, ha lehet :)

#áram #váltókapcsoló #alternatív kapcsoló #Irol #kapcsoló bekötése
2020. jan. 17. 18:10
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Te pedig ha nem tudsz értelmesen és helyesen írni, akkor minek jössz ide?
2020. jan. 19. 10:53
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
A bajok ott kezdődnek, hogy váltókapcsolást többfélét lehet csinálni.
2020. jan. 19. 11:55
 13/22 anonim ***** válasza:
60%
A váltókapcsolást úgy szokás kiépíteni, ahogy a 7 válaszban leírtam. A bajok ott folytatódnak, hogy a kérdező nem tudja értelmezni a választ. Többen javasolták, hogy nézzen kapcsolási rajzot, de beigazolódott, hogy erre is képtelen. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Majd a villanyszerelő jó pénzért beköti. Az én időmben még volt technika óra általános iskolában, és 7.vagy 8.évfolyamban 24V-os izzókat be kellett tudni váltókapcsolásba. Az érdeklődőbbek számára még a keresztkapcsolást is megmutatták. Mindegy is, most meg van helyette média óra, kész műszaki analfabétákat képeznek, hát itt az eredménye...
2020. jan. 19. 14:19
 14/22 anonim ***** válasza:

Akkor megismétlem az üzenetet. :) Váltókapcsolást többféleképpen lehet huzalozni. De hogy a megértés könnyebb legyen, a szokás szót beleveszem. Váltókapcsolást nem egyféleképpen szokás kiépíteni.

Az csak a szakma irányítóinak óhajtása, hogy egy bizonyos módon legyen.

2020. jan. 19. 15:42
 15/22 A kérdező kommentje:

13-as, képzeld, nem új generációs ficsúr vagyok, nekem is volt technika órám, boomer. :)

Megpróbálom akkor cserélni a vezetéket, ha a másik helységben sikerült jól megcsinálni, akkor valószínűleg itt is meg fogom tudni oldani. Köszi a választ az értelmesen kommentelőknek.

2020. jan. 27. 17:34
 16/22 anonim ***** válasza:
60%
15 érdekes, most kapcsolót vagy vezetéket akartál cserélni...
2020. jan. 27. 20:39
 17/22 anonim ***** válasza:
54%

A fázisceruzát meg felejtsd el, alkalmatlan!

(vill. szer.)

2020. jan. 27. 20:52
 18/22 A kérdező kommentje:

Na akkor konyhanyelven: Adott a 3 vezeték, abból kettőn van fázis, attól függően, hogy melyik állásban van az előtte lévő kapcsoló. Az egyik "fázist" az A1-be, a másikat a A2-be kell kötni, a 3. ("nulla") megy nyilván egy helyre mehet. Probléma megoldva, működik tökéletesen. Valaki írta is korábban, ha nem egyszínűek a vezetékek, akkor ugye ugyanoda, ugyanaz a szín kell a kapcsolókba. Nálam ez nem volt adott. :)

Köszönöm az értelmesebbeknek a normális segítséget.

2020. febr. 10. 08:56
 19/22 anonim ***** válasza:
100%
Az akkor nem nulla volt, hanem a lámpaszál! Az alapokkal nem vagy tisztában...!!!
2020. febr. 27. 18:24
 20/22 anonim válasza:
Helló! Én pont fordítva kérdezem: van két kapcsolom amik felváltva kapcsolják a lámpát. Ezek közül az egyiket meg kell szüntetni mert falat bontok és útban van. Hogy kossem ki az egyik kapcsolót?
2020. júl. 11. 22:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!