Hogyan lehet csempét fúrni?
Van két fúróm: egy Bosch GSB 1300 ütvefúró, illetve egy Metabo KHE 2644 fúrókalapács. Az utóbbihoz nemrég vettem Makita Makbuster 3 élű fúrószárat, illetve Abraboro Trinity 3 élű fúrószárat.
Csempézett vályogfalra szeretnék felfúrni egy kis konyhai polcot. Nem akartam rögtön nekiesni a falnak, ezért fogtam egy törött csempét, rátettem egy beton járdalapra, és azon próbáltam kifúrni az ütvefúróval.
A kőzethez való 2 élű fúrószárat használtam. A máz szépen lejött a fúrás helyén, de aztán percekig egy millimétert sem ment beljebb a fúrószár. Az már elkezdett füstölni, 2 perc múlva még mindig semmi.
A videókban azt mutatják, hogy ehhez a művelethez elég az ütvefúró, én viszont nem ezt tapasztaltam. Majd elviszem a fúrókalapácsot a helyre, és azzal próbálom meg. Ha azzal sem megy a sima fúrás módban, csak pörög a szár, akkor kénytelen leszek bekapcsolt ütőművel áttörni a csempét.
Mit ajánlanátok, mivel lehet egyáltalán a csempét átfúrni? Megpróbálom majd az ütvefúróval fémfúró szárral, vagy egyszerűen kézi kalapáccsal beleverek egy 100-as szöget, az biztos átviszi.
Eddig a csempe a legszemetebb anyag, amivel valaha is találkoztam. Törékeny, merev, rideg, és képtelenség átfúrni. Meg lehet próbálni esetleg sarokcsiszolóval kivágni a szükséges helyen, ha másképp nem megy. Aztán a kivágott négyzetet befedni díszléccel, hogy ne látszódjon, és arra felcsavarozni a polcot.
Már annyi fúrószárat vettem, hogy nem szeretnék még több pénzt költeni rá, hogy újabbakat vegyek, mert már a gatyám rámegy lassan arra, hogy feltegyek egy pár ezer forint értékű polcot. Egyébként direkt erre a célra vettem a 3 élű sds pluszos fúrószárakat, mert azt mondták egy videóban, hogy az mindent átvisz. Remélem, a csempét is szétforgácsolja majd. Ez talán holnap kiderül.
Létezik hozzá már egy gyémánt poros marófej amivel direktben "fúrhatod" a csempét, bármit átviszi.
A normál kommersz vídia fúrónak vinnie kellene,ott csak a mázat kell neki pontozóval leütögetni, hogy bele kapjon egy pontban.
Normál csampét sima fúrással így vinnie kell.
Ha ütve fúrózod, akkor megvan az esély, hogy elválik a ragasztó és lejön a csempe.
Bár én is fúrtak olyan csempét, ahol 2 vídiás fúrót cserélgettem és fúró kalapáccsal nyomtam; olyan kemény volt.
2 éve nekem is kellett csempét fúrni,ami vályog falon volt.
Nem vergődtem semmilyen csoda fúrószár készlettel,csodagéppel.
Felnőtt korú Bosch ütvefúróm,sima fúró fokozatba állítva,és egyszerű olcsó HSS "csigafúró" spirál fúrót éleztem ki.(igaz,én már jóval korábban,lustaságból építettem spirálfúró élezőt magamnak)
Tökéletes kerek furatokat csináltam,igaz,ennek ára volt.
A 3 furathoz kb. 7x éleztem meg a spirálfúrót,de nem kellett semmilyen csoda betétes spirálfúrót venni,nem repedt a csempe,nem esett le,és a furat nem volt tojás alakú!
Ez az én történetem,biztos van még számtalan más megoldás,kipróbálni szinte semeddig nem tart...
Ha köszörülöd a fúró szárat,szerintem a standardnál hegyesebb szögre csináld,a csempe keménysége miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!