Fűnyíró levegőszűrője tiszta olaj. Lehet, hogy ezért?
Nagyon keveset volt eddig használva a gép. Tavaly mielőtt eltettem télire, leengedtem az olajat, elvégeztem mindent, amit a könyve írt. Az motorolaj leengedéséről azonban semmit nem írt, csak annyit, hogy engedjük le. Mivel nem találtam semmilyen csavart, felfordítottam a gépet, és a beöntőnyíláson keresztül kiöntöttem belőle a motorolajat.
Idén most másodjára használnám, de nagyon egyenetlenül jár a motor. Levettem a levegőszűrőt, és az tiszta olaj. Légszűrő nélkül szép egyenletesen jár a motor, tehát a gond a tiszta olajos szűrő. Mitől lehet ez? Lehet, hogy a motorolaj kiborításakor folyt oda is olaj?
Valahogy ki tudom mosni, vagy cserélni kell?
Egyértelmű, hogy csere lenne a jó megoldás, de minek, ha esetleg valami baja van, és megint tiszta olaj lesz a légszűrő, akkor csak fölösleges pénzkidobás lenne.
Egyes vélemények (és gépkönyvek) szerint le kell engedni télre az olajat, más vélemények szerint nem, akkor sem, ha már ideje lenne, mert télen védi a motort a belső korrózió ellen.
Évente illik cserélni (gyakori használat mellett sűrűbben is), bár a fűnyíró motor nem annyira érzékeny szerkezet. Hallottam olyat, aki sok évig nem cserélt olajat, és semmi baja nem lett a motornak (A fűnyírók máshol szoktak elromlani, pl. letörik a kar, amit irtó nehéz pótolni.)
Olajleeresztés: hallottam olyan szakit, aki nem javasolta a hivatalos leeresztést, azaz a leeresztő csavaron való kifolyatást, hanem helyette a fűnyírót megfordítva a fenti betöltőnyíláson való hosszas (több órás) kifofolyatást, mert így a nagyon lassan folyó, nagyon koszos leülepedett szlötyi is kijön. Nem tudom, mennyire igaz, de én így szoktam. De a levegőszűrőbe szerintem így sem mehet olaj.
A szivacsos légszűrőt meg enyhén be kell olajozni (bár voltam olyan szakszervízben, ahol ezt nem tudták, holott a gépkönyben is le van írva). Ha szivacsos szűrőd volt, akkor lehet, hogy a korábbi cserénél több olajat kapott a kelleténél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!