Mi a pontosabb, vizmertek vagy fuggolegesen logo cerna?
mármint a gravitáció
a sima vízmérték valóban pontatlan, nehéz belőni azt a tized/század milimétert a buborék két oldalán
persze van digitális vízmérték, aminél olcsóbb a cérna,persze valami függő súllyal(függőón pl)
A vízmérték a vízszint beállítására szolgál (vízszintben van-e a tárgy, amire ráhelyezték. A slágvízmérték egy pont magasságának átvitelére szolgál egy másik pontba (helyre), hogy az is olyan magasan legyen. Pl. egyik ablak ugyanolyan magasan legyen mint a másik.
A függőón (cérnán lógó súly) pedig a függőlegesség beállítására szolgál, azaz ne álljon ferdén az ajtó vagy ablak, ne menjen a ház fala, sarka ferdén hanem függőlegesen. Mindkettő más-más célt szolgál.
Minél hosszabb a libellás vízmérték, annál pontosabb. Slágvízmértékkel a gyakorlott mester akár milliméternyi pontossággal átviszi a magasságot egyik pontból a másikba. A pontosság attól is függ még, hogy milyen régen van a csőben a víz, milyen nagy a keresztmetszete a csőnek. Öreg víz nyálkásabb lesz és hosszabb ideig tart, amíg a vízszint beáll. Ha valakinek nincs türelme megvárni amíg beáll, akkor téves adatot jelöl be, ám ez nem vízmérték hibája.
"Slágvízmértékkel a gyakorlott mester akár milliméternyi pontossággal átviszi a magasságot egyik pontból a másikba."
Aki meg nem gyakorlott, az lézert használ.
Bocsika...
Csak hogy a lézeres eszközök sem mindenhatók.
Pl:nekem egy olcsó 200kHUF-od Sola eszközöm van. A pontossága 0.008° azaz 0,15mm/m. Ez tíz méter távolságban (ami egy házépítésnél igazán nem sok) másfél mm. Nem jelentős hiba. De ilyen távolságban portól, páratartalomtól függően a vetített lézernyaláb 8-15mm széles. Amihez még hozzáadódik a ±1,5 azaz összesen még 3mm-nyi (mert nem tudni, hogy lefelé vagy felfelé csal) eltérés. Mindez újkorában. Na de amit már a kőműves ezerszer a kezébe vett, az mennyivel lehet pontatlanabb?
A slagvízmérték sokkal olcsóbb, pontosabb, megbízhatóbb ha azt megfelelően tárolják friss vízzel vagy hipermangános vízzel használják.
Tisztelt 4-es Válaszoló!
Remélem - veled ellentétben - nem mindenki tart akkurátusnak. Az általad említett kőművesnek igaza van de ez már inkább okoskodás, tetetkezés, hogy "Micsoda igazságot tudok én!" Ui. vízszint - igenis - VAN. A víz lejtés híján vízszintben áll. Ez csak bizonyos távolságig érvényes. Földméréstanból (geodéziából) úgy tanítottak, hogy a hibaszázalékba belefér 150 m távolság. Ezért, ha magasságot visznek át szintező műszerrel (nivellálnak) a mérnökök, akkor maximum 75 m-t mérhet hátra és ugyanennyit előre. Ha ezt túllépi, akkor a Föld görbülete /geoid (és nem az általad nevezett gömbölyű) alakja miatt/ téves eredményt kap. Aki tanulta vagy tapasztalta, tudja mit írtam le.
A 7-es válaszolónak (nemcsak neki) küldtem egy zöld kezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!