Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Ilyenkor mi a teendő?

Ilyenkor mi a teendő?

Figyelt kérdés

Elérkezett a nyári szünet, és az egyik lakótársam kijelentette, hogy mivel többet lesz otthon, mint itt, csak az itt töltött napjai után fog rezsit fizetni, pontosan három felé osztva(annyian lakunk), a teljes hónapra nem. Én ezen kiakadtam, mert ennyi erővel én is sokat utazok, nekem se kéne a harmadot megfizessem. Az a baja, h a 3. lakó állandós, mert nem egyetemista már, és az ő rezsijébe nem fog belefizetni olyan napokon, amikor nincs itt. Mondjuk ez érthető, de akkor ez rám is vonatkozik. Szóval a megoldás az lenne, hogy a 3. lakó fizetné a rezsi legnagyobb részét, mi meg a nyári szünet okán kevesebbet. Csak ezt neki is meg kéne mondani, viszont nem az én ötletem volt, úgyhogy szerintem jogosan a másik lánynak kéne ezt lemeccselnie vele, mert a 3. személy ennek biztos nem fog örülni.

Amúgy eszem ágában se lenne nekem ilyesmiért sz*rrágónak lenni, a szoba bérlése felelősség, nem lehet kibújni alóla azzal, hogy ha nincs itt, nem fizet...de ez csak az én véleményem. Kiszámoltam, kb. 10 ezer ft-ot spórolna így, hogy nem fizet teljes rezsi harmadot június-július-augusztusra, ennyi pénzért meg szánalmas balhézni szerintem. Menjen el 2 napra hostesskedni egy plázába, többet keresne úgy.

2019. jún. 25. 06:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem akartok fizetni, fel kell mondani a szobát. Aztán mikor ősszel visszajöttök, kereshettek egy újat.

Most őszintén, kit izgat, hogy ott vagy, vagy nem?

Ha nem vagy ott is fizeted a részed.

A lakbér meg a rezsifizetés gondolom 3 emberre van kalkulálva, mert ugye szinte mindegy, hányan vagytok ott épp, a hűtő, a klíma, a folyosói világítás, a szemétdíj attól nem kevesebb, hogy a nyári szünetben ti nem vagytok ott sokat.

Ha én lennék a főbérlő, vagy fizetitek a harmadot, vagy mehettek. A ti magánügyetek, mennyit vagytok vagy nem vagytok ott,ha kell a szoba, az költségekkel jár.

2019. jún. 25. 15:00
 12/16 A kérdező kommentje:
Hát jó, ha mindenki szerint én vagyok a szar alak, mert az egyik lakótársam szarrágóskodni akar, hát legyen. :D Értem én, hogy nincs fogyasztása, ha nincs itthon, így alapból kevesebb a rezsi, nyilván pontosan tudom, hogy a fogyasztás alapú díj nagyon-nagyon minimális az átalányhoz képest, de ezt el kéne magyarázni a csajszi anyukájának is, ugyanis ő egyezkedett a tulajjal. Ez a lány első albérlete, nyilván nem fogják fel, se ő, se az anyja, hogy ez nem így működik. Ha a tulaj felajánl nyári kedvezményt, akkor oké, de külön ilyesmit kérni nem lehet, se a tulajnak, se a többi lakónak nincs köze ahhoz, ki mennyit van az ingatlanban, a költségeket fizetni kell. Én csak arra jutottam, hogy jól van, ha a kisasszony csak 15 nap rezsit akarna fizetni a 30-ból, akkor ennyi erővel ezt nekem is meg kéne engednie a tulajnak, mert én sem leszek 15 napnál többet a lakásban júliusban. Amúgy nem beszéltem még a tulajjal, ez csak az én felvetésem, hogy egyenlőek legyenek az erőviszonyok, vagy mi. A 3. lánnyal meg nem akarok kitolni. Úgyhogy az lesz a vége szerintem, hogy a szerződésre hivatkozva megmondom a tulajnak, hogy mindenki fizeti a rezsi 1/3 részét nyáron is, téma lezárva. Amúgy én dolgozom a szülővárosomban, szóval tényleg nem sokat leszek a lakásban. Mégsem fordult meg a fejemben ezért hisztizni, szemben a csaj anyjával...
2019. jún. 25. 23:28
 13/16 anonim ***** válasza:

Na nem gyerekek, ilyen nincs :D Amikor kivettétek a szobát, akkor gondolom volt egy megállapodás, hogy a rezsi hogyan működik. Praktikus módon úgy, hogy ahányan vagytok, annyi fele osztódik. Megbeszélheti a tulajjal az egyik fél, hogy ő csak az itt tartózkodása után fizet, ez viszont nem érinti a többi lakót, ők továbbra is csak az egészből rájuk eső részt kellene hogy fizessék...

Szinte minden szolgáltatásnak van alapdíja, ami a fogyasztástól független. Ezt is végig fogjátok számolgatni? Meg azt is, hogy a harmadik lakó, ha 31 napból csak 27-et van ott, akkor neki is változik a fizetési aránya? Én nem értem miért kell pár ezer forintból ekkora sz..rrágást csinálni.

Ha nem akar fizetni, akkor fel lehet mondani az albérletet és kész.

2019. jún. 28. 14:52
 14/16 A kérdező kommentje:
Az lett a vége, hogy beszéltem a tulajjal, és egyedül az áram nem átalányalapú szolgáltatás. Úgyhogy megmondtam neki, hogy kb. 1500 ft-on ne menjen a sz*rakodás, nem ad ennyi kedvezményt se a csajnak.
2019. jún. 29. 07:07
 15/16 anonim ***** válasza:
Nagyon helyes.
2019. jún. 29. 10:53
 16/16 anonim ***** válasza:

Mi úgy kötöttünk szerződést, hogy augusztus közepén béreltük ki a lakást, de már az augsztus hónapot is fizetnünk kellett, csak 15-étől számítva, mert akkor volt mindig az új hónapkezdés, és 15-től számítva napi bontásban kevesebbet kellett fizetnünk, mert pár nappal később kaptuk meg a lakást. A rezsi fix nálunk, de eszünk ágában sincs kibújni a fizetése alól. Lehet, hogy nincs ott a leányzó, de ha neki ez nem tetszik, lehet szerződést bontani, és majd más kiveszi a szobáját, ő meg kereshet új lakhelyet.

Manapság már mindenhol minimum egy éves szerződést kell aláírni, vagyis nyáron is pont ugyanannyit kell fizetni, mint amikor ott lakik az ember, a rezsit is megállapítják egy közös összegben, úgyhogy ti elvileg még örülhettek is, hogy kevésbé szigorú szerződést írtatok alá, bár emiatt a helyzet miatt nem szerencsés még sem. Még családtagban sem lehet pénzügyekben megbízni, nemhogy ismeretlen albérlőkben, akik nyilván a saját érdeküket nézik. Ha jót akarsz magatoknak, még most fektessétek le a szabályokat egy új szerződéssel, mert ez csak plusz feszültség lesz közöttetek.

2019. aug. 22. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!