Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Budapestre szeretnék költözni,...

Budapestre szeretnék költözni, de nincs kivel. Mi a jó megoldás? (több lent)

Figyelt kérdés

A célom hogy a fővárosba költözzek lehetőleg a munkahelyem közeli helyre. Sajnos ismerős hiányában nincs senki akivel felköltözhetnek. Így csak az a két variáció van, hogy idegen emberrel/emberhez.

Na itt jön a kérdés. Nem para olyan emberrel összeköltözni akit egyáltalán nem ismersz? Tudom vannak a közösségi oldalon csoportok ahol lehet találni bejegyzéseket hogy lakótársat keresnek, meg ha oda írnék, hogy keresek valakit akivel felköltözhetnek biztos írnának. De mégiscsak idegen emberekről van szó, akiket nem ismerek.

Van valakinek ebben tapasztalata? Vagy valaki tud más megoldást esetleg?

Várom a véleményeket, tapasztalatokat, élményeket.

Előre is köszi a (kedves, segítőkész!!) válaszokat. :)

(Egyébként ha úgy van, hogy te is szeretnél felköltözni, akkor írhatsz nyugodtan, privátot is.)

23/F

2018. máj. 11. 05:52
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Sok egyetemista áll így össze, unokaöcsém is ezt tette. Gond nélkül együtt van 2 másikkal. Minél fiatalabb vagy, annál könnyebben megy.
2018. máj. 11. 06:47
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez lutri, nem tudhatod, kivel kerülsz össze. A legelső idegen szobatársammal teljesen jól kijöttünk, a másodikkal kevésbé, a harmadikkal nem is beszéltünk szinte soha.

Vannak jó és rossz tapasztalatok egyaránt. De ez nem házasság, bármikor tovább állhatsz, ha elviselhetetlen alak a lakótársad.

2018. máj. 11. 06:56
 3/23 A kérdező kommentje:

#1 Sok egyetemista áll össze. Igen. Gondolom évfolyamtársak akik ismerik egymást. Pont ez volt a kérdés lényege, hogy számomra idegenekkel laknék együtt.

De azért köszi a választ. 👍

2018. máj. 11. 07:59
 4/23 A kérdező kommentje:

#2 Itt most lakótársakról lenne szó (nem szobatársakról, az más, nem tudom lehet csak elírtad :) ). Hát ha ez ilyen egyszerű lenne.

Tegyük fel egy új albérletbe fel költözök valakivel. De pár hét vagy hónap alatt kiderül hogy nem tudunk élni egy fedél alatt. Mit tudok tenni? Elköltözöm? És ott hagyom őt a sz*rban? Mert nem biztos hogy tudná fizetni a teljes lakbért meg mindent. Azért ez nem szép dolog lenne. Sőt nem is biztos hogy megtehetném (hisz aláírtunk egy 1 éves szerződést, ez nem tudom pontosan hogy hogy van mert meg nem laktam így albérletbe).

A másik szitu amikor pl. egy 3 szobás helyre költözök be 3. lakótársnak. Beköltözök, egy ideig el vagyok stb stb. De pár hét után - ugyanúgy - kiderül hogy nem szimpatikusak, nem jó velük együtt lakni stb stb. Mindenképp szeretnék elköltözni. Mit tehetek? Eljövök és sz*r helyzetbe hozom őket hogy amig nem találnak gyorsan új lakótársat adsig 2en fizessék a teljes lakbért? Ki tudja. Lehet nem tehetik meg. Nem tudhatom.

Arról ne is beszéljünk - mindkét esetben - lehet ha ilyen hirtelen - pár hét/hónap után - kiköltöznék vissza se kapnám a kauciómat. És az elég nagy szívás lenne. (Ezt bem tudom hogy működik mert még ugye nem voltam albérletbe). De ezzel kapcsolatba is írhattok ha valaki tud erről valami bővebb infot.

Szóval szerintem nem ilyen egyszerű hogy beköltözök és ha nem működik akkor egyik pillanatról a másikra eljövök onnan. De cáfold meg (cáfoljátok meg) ha máshogy van. :)

2018. máj. 11. 08:11
 5/23 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván nem egyik pillanatról a másikra történik a költözés. Ilyenkor megbeszélitek, hogy x. hó elsejével kiköltözöl. Ilyen esetekben inkább az a jellemző, hogy a tulajnak nem a teljes lakás árát kell kifizetni, csak a rád eső részt, de ezek albérlet-specifikus dolgok, a tulajtól függ nagyban, hogy ő hogy menedzseli. Nekem sosem volt bajom velük, szerintem nekik se velem.
2018. máj. 11. 10:15
 6/23 anonim ***** válasza:
66%

Volt olyan lakótársam aki drogbarlangot csinállt a szomszéd szobából és éjszaka mindig volt fent 8-10ember nála... gondom nem volt belöle senki, sőt néha nagyon jól jön, ha van 1-2kába csaj a lakásban...

De úgy lett vége a mókának, hogy egyszer éjszaka egy a szobámban álló TEK es ébresztett... majd a rendőrségen éjszakáztam, bele tellett 2 napba, mire felfogták, hogy semmi közöm a srác ügyeihez és kiengedtek.

2018. máj. 11. 10:43
 7/23 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit át kell alakítanod ehhez a gondolkozásodat.

A valóság mégpedig igen egyszerű. Adott egy bérleti díj, amit egyedül nem tudsz kifizetni, tehát mással kell osztoznod, pont. A kényszer nagy úr. Nem élettársad a lakótársad, hogy elszámolással tartozzatok egymás felé. Meg kell állapodni az alapvető szabályokban és kész. Innentől kezdve mégcsak jóban sem kell lennetek (persze mindenkinek kényelmesebb a jó hangulat).

Amikor felkerültem idegennel laktam, aztán rokonnal. Az egyetemen minden félévben új szobatársat kaptunk. Volt jobb is, rosszabb is, de kibírtuk, ahogy más is kibírja, aki ilyen helyzetbe kényszerül.

Engem pl. brutál mód megtanított alkalmazkodni. Az más kérdés, hogy így közel a 30-hoz már nem menne ez olyan jól, mint anno.

Fiatal vagy, nyitott, dolgozni jössz gondolom, alig leszel otthon, arra a kis időre meg szinte tök mindegy kivel osztod meg a lakóhelyed. Nem kell szimbiózisban élnetek. Elég ha a kialakított szabályokkal kényelmesen eléltek egymás mellett. Aztán kitudja... Lehet egykor majd a legjobb barátodnak fogod nevezni azt az embert, aki mellé féltél beköltözni, mert idegen. Nem egy és nem kettő ilyet ismerek és én is legjobb barátnőmnek nevezhetem ma az egykori egyetemi szobatársamat, akivel akkor anno idegenként költöztettek minket egymás mellé.

A bérleti szerződést manapság általában 1 éves határozott időre kötik. Ha ezt idő előtt felmondod, akkor bukod a kaució rád eső részét, de ez abszolút albi és tulajdonos függő egyébként. Szerintem ránézésre látja az ember általában, hogy szimpinek tűnik-e a leendő lakótárs. Neki is idegen vagy, ő is pont olyan kellemetlen helyzetben van, mint te, neki is fontos, hogy jól kijöjjetek. Szerintem ha alapvetően mindkét fél hozzáállása normális, márpedig fiatalon többnyire azért az, akkor 6-8 hónap simán eltelik, mire komolyabb ellentétek jönnének ki, akkor meg már féllábon is ki lehet bírni a szerződés lejártát. Avagy van az a helyzet, amikor megéri elbukni a pénzt... :D

Lényeg a lényeg, túl tragikusan fogod fel!

2018. máj. 11. 10:45
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

Am laktam 4 szobás kecóban egyedül 2 hónapot, úgy, hogy csak a saját szobámért fizettem... ha szobát bérelsz, akkor szobát bérelsz akkor is, ha a másik lelép.

Senk8t nem hoznál így szar helyzetbe.

2018. máj. 11. 10:45
 9/23 anonim ***** válasza:
100%

"Sajnos ismerős hiányában nincs senki akivel felköltözhetnek. Így csak az a két variáció van, hogy idegen emberrel/emberhez. "

Külön lakást is bérelhetsz, ezzel nem számolsz?

Vagy külön lakrészt, pl. elszeparált szoba+fürdő egy ingatlanon belül.

Hány nm-re van szükséged? Egész picike önálló ingatlanok is vannak, még 8 nm-es is, úgy ház, mint lakás.

2018. máj. 11. 16:34
 10/23 A kérdező kommentje:
#9 Írtam neked. Köszi a válaszod. :)
2018. máj. 11. 17:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!