Lakás kiadásnál ki fizeti a közjegyzőt? Mennyi a díja?
Megegyezés kérdése, de általában a föbérlö (neki érdeke a mindenféle hivatalos papír, hogy ha esetleg ki kell tennie a lakót, legyen mire fel).
Szerintem nem dolgoznak egységes árakkal amúgy, én két éve 30ezret fizettem.
Felesben fizetik.
A bérleti díjtól függ a díja.
Lakás bérleti szerződésnél a legtöbben nem értenek annyira hozzá, hogy ne lehessen beugratni őket. A jó szerződés védi mindkét felet a jogaiban és előre tartalmazza a kötelességeiket is. Így nincs vita, bár ami nincs benne a szerződésben azt a jog szabályozza csak nem szokták ismerni, így jobb bele is foglalni.
Vagy ügyvéd.
"Lakás kiadásnál ki fizeti a közjegyzőt?"
Ahogy a felek megállapodnak. Jellemzően a bérbeadó, de ha így van, akkor rögzíteni érdemes, hogy ha X időn belül kiköltözik, akkor azt a bérlő megtéríti. Ez azért is jó, mert egy bérlő ha most kezd, akkor egyrészt egy havi bérleti díjat, másrészt a kauciót ki kell csengetni, nem lenne túl jó, ha még ráterhelném a jogi költséget is. Én elszámolhatom, ő nem...
"szerintem semmi szükség közjegyzőre,"
én nem kötök bérleti szerződést egyoldalú fizetési és kiköltözési nélkül. Aki ezt másképp csinálta ismeretségi körben, az vagy gyorsan váltott, vagy úgy járt... Meg is érdemelte. A bérlő így érzi, hogy bizony van súlya szerződésnek, nem csak egy papír, amit aláfirkant. Illetve utólag nem jönnek elő azzal, hogy nem lettek tájékoztatva, mert a közjegyző a teljes anyagot felolvassa és ha van kérdés elmagyarázza. Ami nem árt, mert annyi fals infó mozog a net-en,hogy jobb, ha nincs a bérlő tévedésben.
"Mennyi a díja?"
Ez területenként más és más, van egy irányár, de attól eltérhetnek. Egy éves szerződés, 70e/hó az 22e volt, ami fele a maximális díjnak, amit ajánlanak. Hosszabb, vagy határozatlan idejű sem lineárisan emelkedik.
Mennyi a díja?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!