Albérletbe költöztem. Ideiglenes lakcímem be kell jelentenem valahol?
Igazából, be különben jogszabályt sértesz, még ha ezt sokan nem is tudják.
Ha nem ott lakik, ahova be van jelentve, törvényt sért.
az okmányirodában csak azt kell bejelenteni, hogy valaki ott lakik életvitelszerűen, azt nem, hogy milyen jogcímen, lehet szívességi lakáshasználat is.
Amúgy van hozzájárulás amit a bérbe adó is alá írhat, így lehet ideiglenes címed.
DE ideiglenes címre sem ad minden orvos ellátást. Székesfehérváron helyi lakosokat sem látnak el, ha valaki köhög. Szegfű Gyula utcai rendelőben egyszerűen megtagadja a vizsgálatot az orvos, ha köhögsz a váróban. Tök mindegy mi van a lakcím kártyádra írva, vagy, hogy ő a házi orvosod.
Az ország bármely pontján levő orvoshoz mehetsz, ha az elfogadja a kartonodat.
Nekem a háziorvosom, az állandó bejelentett lakásomtól 130 km-re van, mert az év felét ott töltjük és ő volt a szimpatikusabb. De volt olyan is, amikor vidéken laktam, visszajártam Budapestre a régi címen levő háziorvosunkhoz, egész addig, míg nyugdíjba nem ment, mert benne bíztam meg.
Ha sürgős ellátásra szorulsz, akkor a helyi ügyelet is köteles ellátni, mert lehetsz te rosszul az ország túlsó felén, vendégségben is.
A lényeg, hogy kérdezd meg azt az orvost, aki a legközelebb rendel a bérelt lakásodtól, hogy áthozhatod e hozzá a kartonodat, mert tartósan itt fogsz lakni.
Ha nincs tele a praxisa, akkor elfogad, ha tele a praxisa, akkor keresel a közelben mást.
Nem kell ezt túlbonyolítani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!