Mennyiért éltek Pesten?
Sziasztok!
Pesten szeretnék továbbtanulni, de mivel a koleszba nem sok esélyem van bejutni, albérleten gondolkozom. Az egyetemistákat kérdezném: mennyiből jöttök ki egy hónapban, és abban mi van benne? Albi, kaja, szórakozás, utazás... Mennyi ebből az albérlet (milyen, Bp melyik részén, hány fő...)?
Köszönöm a válaszokat, minden értelmesre megy a zöld pacsi! :)
Nem csak szociális kolik vannak, én pl. egyházi koliban vagyok, és teljesen normális ez is. Akkor jössz-mész amikor akarsz (hajnalban is) egy évben van 2-3 ajánlott program amin illik részt venni (kb. évnyitó, karácsony, évzáró), de amúgy nem erőltetik a vallást. Érdemes utánanézni ilyennek is szerintem. Itt nem anyagi helyzet alapján megy a besorolás, hanem írni kell nekik egy önéletrajzot, meg általában ismerős hittantanártól vagy paptól szerzel ajánlást, és ennyi.
Amit kérdeztél. Én kolis vagyok, az 17 ezer nekem egy hónapban; a sulimtól 10 perc sétára lakok, a 8. kerület belsejében, de csendes kis utcában. Vannak 2-3-4 ágyas szobák, én most 4 ágyasban vagyok. Tömegközlekedés diákoknak 3450/hó, ez szerintem megéri, még akkor is, ha csak hetente párszor veszed igénybe, mert a jegy nagyon drága. Egerben lakok, kb. 120 km, 9500 körül van a havi bérlet vonattal, hétvégére 95%-ban hazamegyek. Kaja... hát, én szoktam otthonról kaját vinni, az hétfő-keddre elég, szerda-csütörtökön (és ha maradok, pénteken is) szendvicset eszek, vagy olcsó menüs helyen kajálok valamit. Olyan 5 ezer egy hétre elég szokott lenni, van hogy sok is, van hogy kevés. Bulizni ritkán járok, akkor se költök szinte semmit. Színházba, moziba szeretek menni, de ott is az olcsó jegyeket keresem (pl. maesteszinhaz.hu).Havi mindennel együtt olyan 50-55 ezer forint körül szokott lenni. Szociális támogatást nem kapok, bár tavaly a pontom elég volt a szociális kolihoz, ösztöndíjhoz már nem. Tanulmányi ösztöndíjat viszont kapok, de nem sokat, 10 ezer körül havonta.
Szóval elmondhatjuk, hogy vidéken 50-től, Pesten pedig kb. 100 ezer, amiben nincs benne az étel, mivel azt otthonról hozzátok.. Tehát akkor ennyivel számoljon egy szülő/hó, ha taníttatja a gyerekét: 50-100 ezer + otthoni étel van vagy 20-30 ezer.
Hát ez "csudijóóó"...
Ezt hogy oldják meg a szülők??????????
Szia .Mi szerencsès helyzetben voltunk ,egy nagyon kedves ismerősünktöl bèreltük a lakàst ( bùtorozatlanul) 11 èvig ,ès SOSEM emelt a bèrleti dìjon .45+rezsi volt vègig .Összesen a lakàsra rezsivel együtt kb 105000.-költöttūnk /hò,ebben benne volt a Digi es a vezetekes telefon is ,ami a mi nevünkön volt .Termèszetesen be voltunk jelentkezve oda első perctôl,hiszen ez a gyerek miatt amùgy is alap .Eljöttünk .mert külföldre költöztünk,de tisztàba vagyunk vele milyen szerencsènk volt vègig :)'
Manapsàg egèsz màs àrak vannak..ott kezdődik egy normàlis albèrlet hogy 75+rezsi...Tudom jòl egyik jò baràtunk 75 +màsik 100+rezsiert bèrel es àtlagos lakòtelepen
#5: elore tervezessel. Mert ha van valami ami nem varatlanul derult egbol villamcsapaskent tortenik, az az, hogy a gyereked 18 eves lesz.
Megertem hogy anyagi nehezseget okoz valami ami egyik naprol a masikra tortenik hirtelen, amire nem volt ido felkeszulni, de amire van 18 ev...
Be kell kalkulalni, mar ha egyetemre akarod kuldeni a gyereket, hogy az mondjuk ot evre lesz 6millio forint (szazezer/hoval szamolva), es ha ezt 18 ev alatt akarod felretenni, akkor kb 28ezer forint havonta (kamatokkal meg nem is szamoltam, pedig hosszu tavon azert az is segit a dolgon, szerintem max 25ezret eleg felretenni ra havonta). Akinek meg lehetetlen az, hogy ennyit havonta eltegyen, az mar bocsanat, de eleg felelotlenul vallal gyereket.
Annyi a titok, hogy nem akkor kell a fejedhez kapni mikor joisten osszel egyetemre megy a gyerek, hanem mar a szuletesekor.
"Szóval elmondhatjuk, hogy vidéken 50-től, Pesten pedig kb. 100 ezer, amiben nincs benne az étel, mivel azt otthonról hozzátok.."
Nem feltétlenül van ennyi Pesten sem. Én kolis vagyok, és kajával meg mindennel havi 60 ezerből megvagyok. És ez úgy, hogy csak heti 2 napra viszek kaját otthonról, 2-3 nap étteremben eszek (olcsó helyeken persze). Egy emberre nem látom értelmét főzőcskézni, de ha pl. 2-3-an összefognak, a kaja is olcsóbbra jön ki. Ezen kívül sokan kapnak szociális meg tanulmányi meg ilyen-olyan ösztöndíjat, volt szobatársam pl. hátrányos helyzetre havi 70 ezret kapott amellett, hogy tanult és kolis volt. Ebből jól megélt, még haza is küldött pénzt. Illetve nyilván ha valaki a saját szülővárosában jár egyetemre, az még olcsóbban kijön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!