Az adott havi albérletet előre fizetni, vagy utólag, tehát az adott hónap végén?
És hogyan fizeti az albérlő a rezsit (a csekkeket)?
Kihez érkezik a csekk?
A főbérlő hogyan ügyeli fel, hogy be lett fizetve?
Hogy szokták ezeket?
10# ha ennyire érdekel a véleményem, tessék: azt a pár percet kibírnám. Tiszteletben tartanám, hogy az az ő háza. Ha akarja, akkor nézegeti.
De a 6-osban lévő kérdésre te sem válaszoltál!
Amúgy meg ha nem tetszik, hogy ellenőriznek, akkor "tisztességes munkával" ahogy írtad, vegyél saját lakást, és akkor senki nem fog megzavarni otthon.
"10# ha ennyire érdekel a véleményem, tessék: azt a pár percet kibírnám. Tiszteletben tartanám, hogy az az ő háza. Ha akarja, akkor nézegeti"
Akkor gondolom te is hülye fiatal vagy, mert a jog szerint a tulajnak semmiféle joga nincs a lakást megtekinteni amíg a bérlő ott él, kivéve a bérlő beleegyezésével.
Szóval ha bármely tulaj, főbérlő havi mustrát akar tartani, nem kötelező belemenni, sőt, az ő részéről pofátlanság.
Aki nem bírja elviselni, hogy más él a tulajdonában, az ne foglalkozzon ingatlanokkal.
"kivéve a bérlő beleegyezésével."
akkor? min megy a hiszti? eszem megáll tőletek
Pár megjegyzés:
"A hónap elején kell fizetni, általában elsején."
Mivel az emberek túlnyomó része 5-én (állományban), vagy 10-én (külsősként) kap fizetést, ezért az a szokás alakult ki, hogy tárgyhó 10-ig kell fizetni. De ez is megállapodás kérdése.
Rezsi: kíváncsiságból utánanéztem, a rezsi adóköteles(!) bevétel.
[masszív orbánozás]
A tulajdonos, ha bérbeadja a tulajdonát képező ingatlant, akkor annak használati joga a bérlőé - emellett ugye a bérlő van a birtokon belül.
A tulajdonos a bérlővel egyeztetve és a bérlő szükségtelen zavarása nélkül ellenőrizheti a bérlemény állapotát.
De! A tulajdonos a bérlő tudta és beleegyezése nélkül nem mehet be az ingatlanba, mert birtokháborítást követ el.
Igen, az ő tulajdona, de itt most nem a tulajdonjogról beszélünk. Tehát nincs "bejárkálás".
Feri azt írja: "Rezsi: kíváncsiságból utánanéztem, a rezsi adóköteles(!) bevétel."
Bár egyáltalán nem volt kérdés az adózás (ráadásul a kérdezőnek alapvetően rezsi kiadása van, nem bevétele, tehát neki biztos nem kell adóznia), de azért tegyük helre a dolgot.
Adózni nem a bevétel után kell, hanem a jövdedelem után. Ha a tulajdonos nevére jön a villanyszámla, és ő azt továbbhárítja a bérlőre, akkor a tulajdonosnak pontosan annyi kiadása keletkezik a rezsi által, mint amennyi bevétele, tehát a jövedelme nulla, így nem is adózik utána.
Át is lehet iratni a számlákat a bérő nevére, akkor a bérbeadónál sem kiadásként, sem bevételként nem jelentkezik ez a tétel. Kivétel a közös költség, mivel azt a ház felé a tulajdonos köteles fizetni, az formálisan mindenképpen az ő költsége, az nem átiratható másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!