Társasházban meg lehet tiltani a lakóknak, hogy rövidtávra kiadják bérbe a lakásukat?

Nem.
Azt csinálok a lakásomban amit akarok, amig nem szegem meg a házirendet

ha a házirendbe bekerül, hogy ezt nem lehet, akkor bizony megtilthatják.
Az utóbbi időben van is erre több helyen példa. Gondolj bele, hogy egy lakóházban nem célszerű szállodát üzemeltetni. A gyakori lakóváltás, az alkalmankénti bulik, hangoskodások zavarhatják a lakókat, és az is, ha túl sok ember járhat ne az amúgy zárt lépcsőházba.

Robert Porter!
Szerintem ezek nem lehetnek jogos panaszok. Hangoskodás esetén lehet csendháborítás miatt feljelentést tenni. Buli állandó lakók esetén is lehet simán rendszeres. Az állandó lakóváltás meg kit zavar? Túl sok ember meg nem fog ki-be járkálni a lépcsőházba. Mindig csak az aktuális bérlők fognak kulcsot kapni. És ők fizetnek nem keveset azért, hogy ott megszállhassanak, nem ők a potenciális betörők, akiktől félne kellene. A mi társasházunkba annak idején egy bűnbanda költözött be albérletbe, és hosszútávra. De ez meg max rendőrségi ügy és nem a lakáskiadás hibája.

Hogy kit mi miért zavar, az lényegtelen. A tulajdonosi közösség megtilthatja a fizetővendéglátást az épületben.
Igazából már a jegyzőnek meg az építési hatóságnak is fel kellene lépnie a lakások szállodává alakításával szemben, mint ahogy normális helyeken ezt meg is teszik.

nem engem kell meggyőznöd! :-)
Te kérdeztél, én válaszoltam. Azt kérdezted meg lehet-e tiltani, h Airbnb-z a lakásoddal. Válaszoltam, hogy igen, megtilthatja a lakóközösség.
Gondolom lehetett már valami konfliktus, és szólhattak neked, hogy ez nem szálloda, hanem lakóház, és ezért vagy most felháborodva.
Mindegy is.
jogilag ez úgy áll, hogy egy társasházban a ház használatának a szabályait a lakók közösen alakítják ki. Ha a lakók többségének nem fér bele, hogy te ott szállodát, kuplerájt, irodát, akármit üzemeltess, akkor megtilthatják ezt.
Ha tovább csinálod, a jegyző fog eltiltani ettől.

Nem lehet megtiltani,akkor sem, ha a házirendbe bekerül. A saját tulajdonodat úgy hasznosítod, ahogy akarod (már amit a törvény nem tilt). Egyéb szálláshely szolgáltatáshoz a jegyzőtől kell engedélyt kérni. Elég sok feltétel van (jó részük szerintem értelmetlen, és életszerűtlen), de a lakótársak hozzájárulása nem szükséges.
Az emberek többsége állítólag nem bajlódik az adminisztrációval. Ha ki akartok tolni az illetővel, rákérdezhettek a jegyzőnél, hogy van-e engedélye. Ha nincs, jó eséllyel megbüntetik.
Amit a lakóközösség esetlegesen tehet, az az, hogy magasabb közös költséget kér a lakást ilymódon hasznosítóktól. Ezt SzMSz-ben kell rögzíteni. Ugyanakkor ez nem lehet visszaélésszerű, turisztikai célú lakáskiadásnál nem is biztos, hogy megállja a helyét. De pl. ha egy iroda, vagy egy fogorvosi rendelő működik egy lakásban folyamatos ügyfélforgalommal, ott tényleg nagyobb pl. a lift használat, mint a normál lakások esetében, ami érvényesíthető a közös költségben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!