--Határozott idejű albérleti szerződés felmondása hogyan lehetséges? --
Nem minden bérleti szerződés szól határozott időre.
A határozott időre szóló bérleti szerződést csak akkor lehet rendes felmondással megszüntetni, ha a szerződés erről kifejezetten rendelkezik.
(December 7-én már eleve csak január végére lehetne felmondani, ha egyáltalán, úgyhogy a kérdés eléggé okafogyott)
Összegezzük: jan 30-ig van élő szerződésed, amit csak úgy lehet felmondani, hogy "Ha bérlő idő előtt a szerződést felmondja, úgy a kaució összege, Óvadékként, a Bérbeadót mint Bánatpénz illeti meg."
Tehát akkor vagy elmész most és bukod a kauciót vagy vársz jan 30-ig és visszakapod a kauciót, viszont fizetned kell a bérleti díjat addig.
Ha felmondod, akkor a felmondás pillanatáig (vagy ahhoz képest +30 napig, ahogy a szerződésed szól) kell fizetned a bérleti díjat és a rezsit. Olyan nincs, hogy fel is mondtad a szerződést bukva a kauciót és még a fűtést neked kell fizetned, hogy ne fagyjon el.
Más kérdés, hogy az ingatlanossal nem biztos, hogy jogszerű a szerződés. Ha jogvita van, akkor tényleg nem árt megnézetni a szerződést ügyvéddel.
Ha bárki meghosszabbít határozott idejű szerződést, azt csak úgy tegye, hogy a hosszabbítás már határozatlan idejü legyen és ezt írják is le.
Ha határozottra hosszabbítottál, akkor tettél egy újabb vállalást, amit állnod kell.
Sziasztok!
Ügyvédhez fordultam, miután december 07-én megfogalmaztam egy szerződés felbontását. Az ajánlatom az volt, hogy nem fizetek decemberre bérleti díjat, sem januárit, viszont megtarthatja a kauciót, ami 340.000 ft.
De mivel írásban felmondtam, és a szerződése nem tért ki arra, hogy milyen módon, és mennyi időn belül, így engem nem terhelhet semmilyen egyéb kötelezettséggel.
Annyit vállaltam még, önrészül, hogy korrekt legyek, hogy a december 20.-ig szóló rezsit kiegyenlítem neki.
Hát, volt vita bőven utána! Meg hadd-el-hadd.
De mondtam neki, hogy én nem állok le vitatkozni, mostantól passzív a hozzáállásom, ha problémája van, hívja fel a Riát, az ügyvédemet. :D
Ugyanis Ria két nap alatt adott jogi tanácsot, úgy, hogy az összes dokumentációt átolvasta, ami 26 oldal volt.
A válasza: az albérleti szerződés nem egyértelmű, és vitatott. Így biztosan nem éri meg a tulajnak perelnie, mert jogilag inkább nekem van igazam. De ha olyan értelmiségi, hogy ennyivel nem elégszik meg, és követeli a december 01-20.-ig az albérleti pénzt (a tulaj szerint amúgy "nem lehet a tárgyhó 30.-ai napja előtt elköltözni"...ehhh??? ilyet hol olvasott???), akkor ebből akár több évi pereskedés lehet, és valószínűleg nekem lenne igazam...
A tulaj két nap múlva bele ment az alkuba, sőt még kedvesen felajánlotta a segítségét a pakolásban :D
Nem, nem vagyok maffia :( 30 éves anyuka vagyok, egy 11 hónapos kislánnyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!