Az rendben van, hogy a közös költséget a panelban (lépcsőház festésére) nekünk mint albérlőknek kell kifizitnünk, és nem a lakás tulajdonosának akinél bérelünk?
Milyen jogszabályról beszélsz?
Természetes dolog, hogy egy társasház rezsiköltségei a résztulajdonosokat terheli!
Jogilag is csak tőlük lehet követelni, behajtani!
Az albérlő nem áll jogviszonyban a társasházzal!
Többször is jött szólni a gondnok, hogy ki kell fizetni, és mikor a tulajnak szóltam, azt momdta, hogy majd ő megoldja. Aztán most megkérdeztem tőle, hogy mi azzal a helyzet, mert még mindig nekem mondogatja a gondnok, és mondta a tulaj, hogy elfelejtette, fizessem ki neki, és ő átutalja a pénzt. Hirtelen nem gondoltam tá, mondta három hónap kell visszamenőleg, mondtam annyi pénzem nincs. Úgyhogy két hónapot elvett. Felírta, mondta hogy átutalja, és legközelebb meg beviszem a többit is.
De am a lift, takarítás, közös villany, ezek venne vannak a havi összegben és a szerződésben, amit fizetek neki.
Mert tavaly ilyesmi nemvolt. De idén nyárra tervezik a festést, és újévtől gyűjtenek.
Amit ki kell fizetni az albérlőnek:
- tv-internet használati díj
- áramdíj
- közösköltség díj
- hidegvízdíj
- melegvízdíj
- fűtésdíj
- javítási díj
Ha esetleg van külön
- szemétszállítási díj
- szennyvízszállítási díj,
akkor még ezt is.
Ezeken felül fizetni kell a bérleti díjat. Ezen felül nem kérhet pluszköltségeket a lakástulajdonos. Ha kér, az már nem valami tisztességes.
A Lakástörvényben világosan benne van, hogy az épület karbantartása a tulajdonos feladata. Azaz költsége.
Fogyasztás jellegű költséget, mint világítás vagy szemétszállítás rá lehet terhelni a bérlőre. Felújítást, felújítási alapot nem! Ez különösen akkor szokott gond lenni, amikor egy közgyűlési határozattal a közös költség felújítási részét jelentősen megemelik, vagy, mint a fenti példában is, valamilyen egyszeri vagy rendszertelen karbantartási költség jelentkezik, ami a bérleti szerződés megkötésekor nem volt ismert. Ez az emelés vagy egyszeri költség nem hárítható át a bérlőre! Ez a tulajdonos kockázata, ezért kapja a lakbért.
Ha a tulajdonos szerződéskötéskor köti az ebet a karóhoz, és a neki kiszámlázott teljes közös költséget rá akarja terhelni a bérlőre, akkor fel kell ajánlani, hogy a felújítási alap aktuális összegével megemelitek a lakbért, de felújítási alapot te nem fizetsz. Ha ebbe nem megy bele, akkor ne csodálkozz később, hogy veled lesz kifizettetve a ház felújítása. Még jó, hogy a lakás vételárát nem te fizeted a lakbéren felül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!