A lakhatási támogatás hogyan is működik pontosan?
A munkának és az albérletnek is meg kell lennie.
Mi megszivtuk,mert amikor a kérvényt beadtuk megvolt mindkettő,viszont mire időpontot kaptunk a szerződés aláírására,addigra ugrott a munkahely.
100ezret kaptunk egy hónapra.
Most vissza kell fizetnünk,már egy éve ezt nyögjük.
Én kaptam a Munkaügyiben papírokat,(bérleti szerződés mintát,kérelmet, tájékoztatót)ezekben minden benne van. Nem tudom nektek miért nem adtak. A munkahely előtt is be lehet adni a kérelmet. A tájékoztató ezt írja:
"Amennyiben a kérelmet a foglalkoztatás megkezdését megelőzően adja be a kérelmező, abban az esetben, legkésőbb a kérelem benyújtását követő 30 napon belül csatolnia kell az alábbi dokumentumokat:
-érvényes munkaszerződés, mellyel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, ennek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét is, illetve
- a bérleti szerződést, amellyel igazolja a meghatározott feltételeknek megfelelő településen lévő ingatlanba bérlőként, legalább a támogatás felére létesített bérleti jogviszonyt és csatolja a bérlet fennállását igazoló dokumentumot.
Amennyiben a foglalkoztatás alapjául szolgáló jogviszony létesítésére a kérelem benyújtását megelőzően sor került és a kérelem legkésőbb a jogviszony létesítését követő 30 napon belül benyújtásra kerül, abban az esetben a kérelmezőnek a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolnia kell:
-Az érvényes munkaszerződés,amellyel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, ennek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét is,
-valamint , legkésőbb a kérelem benyújtását követő 30 napon belül csatolni kell a bérleti szerződést,amellyel igazolja a meghatározott feltételeknek megfelelő településen lévő ingatlanba bérlőként, legalább a támogatás időtartamának felére létesített bérleti jogviszonyt,
-továbbá a támogatás feltételeire vonatkozó nyilatkozatait.
A járási hivatal a kérelem beérkezését követő 45 napon belül dönt.
2015-ben 12 hónapra folyósítható és 100 ezer Ft/hó, de erről a hivatal dönt mennyi ideig és mennyit adnak. Kaucióra is kérető pénz ezt elvileg a támogatás kezdetekor folyósítják is,de ez levonásra kerül az éves összegből. Nekem azt is mondták, hogy így év vége felé egyre kevesebb a pénz már,ami szét osztható. Számlás albérletet találni macerásabb. Jelenleg én is ezeket vadászom. Esetleg közösségi oldalakra kiírni, hogy keresel, hirdetős oldalra keres státuszú hirdetést feladni, minden ismerősnek megemlíteni...hátha eredményes.
A lényeg, hogy minimum heti 20 órás munkaszerződés minimum 6 hónapra vagy határozatlan időre, számlás bérlemény, ne legyen semmilyen tartozás, Saját névre szóló folyószámla(mert csak utalással lehet fizetni a lakbért).
A havi elszámolás is megér egy fejezetet. Nekem így elsőre picit macerásnak tűnik,határidők,csatolmányok, de ha lesz tapasztalatom megírom.Azért remélem segítettem így is kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!