Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A lakhatási támogatás hogyan...

A lakhatási támogatás hogyan is működik pontosan?

Figyelt kérdés
Párommal többször voltunk bent a munkaügyön hogy ennek utánajárjunk. Többnyire már mindent tudunk azt is hogy most 2015-ben némi változás történt. Tudjuk hogy ha felmegyünk Budapestre (megvan a 100 km) munkát keresni akkor az utamat fizetik ha tömegközlekedéssel megyek és egyrészt felmutatom a jegyet a munkaügyön másrészt az interjú után a munkáltatótól kérek igazolást hogy megjelentem. Azt is értjük hogy először munkát kell találnom és csak utána nyújthatom be a kérvényt és bírálják el hogy megkaphatom-e vagy nem, mert ugye nem biztos, és biztosat nem tudnak mondani míg nem kaptak kérvényt. De azt nem tudjuk mert nem mondták hogy mennyi pénzt adnak majd albérletre. Így nem tudjuk hogy maximum milyen összegben kereshetünk albérletet. És a legfontosabb: a munkahelynek meg kell lennie mielőtt a kérvényt beadnánk. De az albérletet is el kell intéznünk a kérvény beadása előtt vagy azt utána is lehet vagy akkor kell? A problémánk az hogy fogalmunk sincs hogy hogyan kezdjünk el keresni olyan albérletet ami SZÁMLAKÉPES, és elfogadják hogy van egy házi állatunk, még pedig egy szoba tiszta cicánk. Akinek sikerült ebben a programban részt vennie és sikerült mindent elintéznie az kérem ossza meg a történetét velünk, de tanácsokat is szívesen fogadnánk.
2015. márc. 27. 11:53
 1/3 anonim ***** válasza:

A munkának és az albérletnek is meg kell lennie.

Mi megszivtuk,mert amikor a kérvényt beadtuk megvolt mindkettő,viszont mire időpontot kaptunk a szerződés aláírására,addigra ugrott a munkahely.

100ezret kaptunk egy hónapra.

Most vissza kell fizetnünk,már egy éve ezt nyögjük.

2015. márc. 30. 07:36
 2/3 Zsuzsiyes válasza:

Én kaptam a Munkaügyiben papírokat,(bérleti szerződés mintát,kérelmet, tájékoztatót)ezekben minden benne van. Nem tudom nektek miért nem adtak. A munkahely előtt is be lehet adni a kérelmet. A tájékoztató ezt írja:

"Amennyiben a kérelmet a foglalkoztatás megkezdését megelőzően adja be a kérelmező, abban az esetben, legkésőbb a kérelem benyújtását követő 30 napon belül csatolnia kell az alábbi dokumentumokat:

-érvényes munkaszerződés, mellyel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, ennek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét is, illetve

- a bérleti szerződést, amellyel igazolja a meghatározott feltételeknek megfelelő településen lévő ingatlanba bérlőként, legalább a támogatás felére létesített bérleti jogviszonyt és csatolja a bérlet fennállását igazoló dokumentumot.

Amennyiben a foglalkoztatás alapjául szolgáló jogviszony létesítésére a kérelem benyújtását megelőzően sor került és a kérelem legkésőbb a jogviszony létesítését követő 30 napon belül benyújtásra kerül, abban az esetben a kérelmezőnek a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolnia kell:

-Az érvényes munkaszerződés,amellyel igazolja a foglalkoztatás létrejöttét, ennek tartalmaznia kell a munkavégzés helyét is,

-valamint , legkésőbb a kérelem benyújtását követő 30 napon belül csatolni kell a bérleti szerződést,amellyel igazolja a meghatározott feltételeknek megfelelő településen lévő ingatlanba bérlőként, legalább a támogatás időtartamának felére létesített bérleti jogviszonyt,

-továbbá a támogatás feltételeire vonatkozó nyilatkozatait.

A járási hivatal a kérelem beérkezését követő 45 napon belül dönt.

2015-ben 12 hónapra folyósítható és 100 ezer Ft/hó, de erről a hivatal dönt mennyi ideig és mennyit adnak. Kaucióra is kérető pénz ezt elvileg a támogatás kezdetekor folyósítják is,de ez levonásra kerül az éves összegből. Nekem azt is mondták, hogy így év vége felé egyre kevesebb a pénz már,ami szét osztható. Számlás albérletet találni macerásabb. Jelenleg én is ezeket vadászom. Esetleg közösségi oldalakra kiírni, hogy keresel, hirdetős oldalra keres státuszú hirdetést feladni, minden ismerősnek megemlíteni...hátha eredményes.

A lényeg, hogy minimum heti 20 órás munkaszerződés minimum 6 hónapra vagy határozatlan időre, számlás bérlemény, ne legyen semmilyen tartozás, Saját névre szóló folyószámla(mert csak utalással lehet fizetni a lakbért).

A havi elszámolás is megér egy fejezetet. Nekem így elsőre picit macerásnak tűnik,határidők,csatolmányok, de ha lesz tapasztalatom megírom.Azért remélem segítettem így is kicsit.

2015. szept. 22. 18:35
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm nagyon sokat segítettél. :)
2015. okt. 10. 16:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!