Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » Albérlet kérdés. Tudsz segíteni?

Albérlet kérdés. Tudsz segíteni?

Figyelt kérdés

Ha kiveszek egy albérletet és idő közben 4-5 hónap múlva úgy alakul az életem hogy el szeretnék költözni akkor a kauciót bukom, mert idő előtt költöztem el vagy azt is visszakapom? Esetleg az egész éves díjat ki kell fizetnem mert idő előtt elmegyek?

vagy ez szerződéstől függ?

Mert elég kevés olyan albérlet van amit hónapokra adnak ki.

2014. máj. 5. 10:50
 1/6 anonim ***** válasza:

Alapvetően kétféle szerződés létezik, a határozatlan időre szóló és a határozott időre szóló.

A határozatlan időre szóló szerződést a törvény szerint a bérlő bármikor felmondhatja a hónap végére, de a felmondási idő nem lehet kevesebb 15 napnál. (A tulajdonos legalább 3 hónapos felmondási idővel mondhat fel.)

A határozott időre szóló szerződést egyoldalúan felmondani nem lehet (csak szerződésszegés esetén), hanem a kikötött időtartam leteltével megszűnik. Ha a bérlő tovább használja a lakást, és ez ellen a bérbeadó 15 napon belül nem tiltakozik, akkor határozatlan idejűvé alakul a szerződés.

A dolog tehát úgy fest, hogy ha aláírsz fix egy évet, akkor a tulajnak mindenképpen jössz az összes bérleti díjjal. Ha a kaucióból nem telik ki a tartozásod, akkor még azon felül is. Mivel azonban a tartozás behajtására kevés esélyt látnak, megelégszenek a kaucióval, és ezt esetleg szerződésbe is foglalják.

A magánvéleményem az, hogy a határozott idejű szerződés a bérlő számára hátrányos, ezért azt kerülni kell.

2014. máj. 5. 11:03
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, kicsit tapasztalatlan vagyok az albérlet témában. Tehát akkor nem is gyakori hogy korlátozott időre kötnének szerződést?
2014. máj. 5. 11:19
 3/6 anonim ***** válasza:
Statisztikáról nem tudok, de azt gondolom, hogy az utóbbi időben elharapóztak a határozott időre kötött szerződések. A bérlőnek egy ilyen csak hátránnyal jár a határozatlan idejűhöz képest.
2014. máj. 5. 11:38
 4/6 anonim ***** válasza:
64%
Szia! Én úgy tapasztaltam, hogy minden tulajdonos szeretné a minimum egy éves szerződést aláíratni...én mivel 200km-re találtam munkát az állandó bejelentett lakóhelyemtől (ahol a szüleim jelenleg is élnek) így én sem szerettem volna olyan szerződést aláírni, ami erre kötelez, hisz ha ne adj isten velük történik valami, és haza kell költöznöm ápolni őket vagy valami, akkor ne bukjak már el több havi pénzt, ezért nekem eddig mind a két főbérlővel sikerült megegyezni. Az első nagyon hajtotta az egy évet, végül határozatlan időre kötöttük meg (erre van egy nagyon jó kis formanyomtatványom, egy büntető bíró ismerősöm dolgozta ki, ha gondolod átküldöm privátban) de ettől függetlenül 2,5 évig laktam ott, a másiknál pedig aláírtam az egy évet, de azzal a kiegészítéssel, hogy ha azon belül elköltöznék, akkor visszakapok 1 havi kauciót kp-ban, a másik havi kauciót az egy hónapos felmondási időben lelakom, és eltekint a fennmaradó havidíjaktól. Már 1,5 éve itt lakom, nagyon szeretem a lakást, a tulajdonossal is szuper a kapcsolatom, úgyhogy én csak azt tudom tanácsolni, hogy állj a sarkadra, érvelj és próbáljatok megegyezni úgy, hogy az mindkettőtöknek megfeleljen. :)
2014. máj. 6. 05:29
 5/6 anonim válasza:

Szia! A szerződést egyszerűen kösd meg határozatlan időre. Nem kell mondani mennyi hónapra költözöl, hiszen ezt előre senki nem tudja. Váratlan élethelyzet meg mindig előfordulhat.

Ha tudod, hogy el akarsz menni, akkor felmondási időnek elég 1 hónap, így gyorsabban távozhatsz. De, ha a tulaj mond fel, akkor neki is 1 hónap lesz a felmondási idő! A felmondási időt közösen határozzátok meg, akár 15 nap is lehet. De ez oda-vissza érvényes!

A kaució arra az esetre van, ha rezsitartozása vagy bérleti díj tartozása van a bérlőnek, akkor a kiköltözéskor a kaucióból ez levonódik. Továbbá ha valami megrongálódik, na ekkor a kár helyreállítására az összeget a kaucióból vonják le.

2014. máj. 7. 12:15
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2014. máj. 7. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!