Kezdőoldal » Otthon » Albérlet » A lakóm jelezte, hogy meg van...

A lakóm jelezte, hogy meg van repedve a wc öblítőtartálya. Kire tartozik ennek a cseréje? Létezik ilyesmire jogszabály?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 21. 21:37
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
84%
A tulajdonos kötelessége kicserélni mindent, ami a lakás felszereléséhez tartozik.
2014. ápr. 21. 21:48
 2/12 anonim válasza:
96%

Arra, akire a szerződés szerint a kisebb javítások tartoznak. A jog csak akkor segít, ha a bérlőd a szerződéstől eltérően akar eljárni.

Ha a tartály rendeltetésszerű használat mellett repedt meg, akkor mérlegelheted, hogy szeretnéd-e, hogy a lakóid az első adandó alkalommal dobbantsanak (az egyebeket nem is írom, gondolom az adót fizeted a bérleti díj után...). Ha nem szeretnéd, akkor célszerű neked kicserélni.

Ha rongálás történt, akkor persze nekik illik állni a költségét.

2014. ápr. 21. 22:03
 3/12 anonim ***** válasza:
82%
A tulajdonos feladata.
2014. ápr. 21. 22:37
 4/12 anonim ***** válasza:
77%
"A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik." (Lakástörvény)
2014. ápr. 22. 10:00
 5/12 anonim ***** válasza:
33%

Nem drága dolog :O de ezeknél az albisoknál minden hamarabb törik , megy gajra ! Kifizettetném a bérlővel mert az első-napon elmondom neki ha valami nem működik , hibás két napja van jelezni javítom , utána csak az ő felhasználói, életviteli hibája lehet !

A lakástörvény ilyet nem ír le , hogy a bérbeadó kötelessége más gányáját fizetni :DDDDD

De ezt igen :

Kit terhel a javítás, vagy csere költsége?

Rendeltetésszerű használat során elromlott háztartási gép javítási költsége - ha a szerződésben nem rendelkeznek másképp - a bérlőt terheli, azonban ha az nem javítható, a csere, pótlás már a bérbeadó feladata. Természetesen, ha a bérlő hibájából történik a meghibásodás, úgy a költség őt terheli.

2014. ápr. 22. 18:04
 6/12 anonim ***** válasza:
42%

Ha repedt, az csere, mert az ilyesmi nem javítható, és akkor a tulajdonos dolga, amennyiben ezt a szerződés másképp nem rendeli. Ha bizonyítani tudod, hogy szándékos rongálás az oka, akkor a bérlőre lehet hárítani.

Sajnos velünk egy bérlő azt csinálta, hogy nem szólt, kicseréltette, és a végén benyújtotta a számlát úgy, hogy annyival kevesebb bérleti díjat fizetett. Pedig sk kicseréltük volna, csak a munkadíj több mint 5000.- volt. Nem hagyták ott a régi tartályt, így utólag hiszem, ha akarom, hogy valóban hibás volt, és nem egy vízszerelő ismerőst segített pénzhez. Volt néhány hasonló húzása a bérlőnek, úgyhogy hamar fel is mondtunk neki.

2014. ápr. 23. 10:33
 7/12 anonim ***** válasza:
35%
# 6 Nekem is játszotta bérlő ezt , havonta hívta a gázszerelőjét ellenőrizni egy sima kis bojlert mert ő fél a gáztól 7000-ért , a munkanélküli haverok meg meg hozták néha csak a magas bolti víz- villanyszerelő anyag számlákat . Ismertem már ezt a típust így fogyott a kució a félretett borítékból , de mivel ő sem szolt nekem az esetleges javításokról előre , én is mélyen halhattam ! Mikor eljött az végelszámolásunk ideje és kipakoltak , megnéztük az üres lakást közösen, már többször említetek a "kaukciós borítékot" .... Hát oda adtam nekik , amiket nekem halmozott számlákat mindet levontam a pénzből és a borítékba tettem ! Te sem szóltál nekem ,hogy a haverokkal át akarsz verni , én sem neked , hogy ki fizeti a révészt köszönéssel váltunk el :DDD
2014. ápr. 23. 11:54
 8/12 anonim ***** válasza:
54%
Infó bérlőknek: a tulajdonosnak kell bizonyítania, hogy a kaució visszatartása jogos. Ha utólag hoz fel kamu indokokat, azt nem szabad elfogadni. A jogtalanul visszatartott kauciót fizetési meghagyásos eljárásban lehet követelni. De ha már előre látható, hogy a tulaj egy aljas sunyi alak, akkor le kell lakni a kauciót, hogy ne legyen módja megkárosítani azzal is.
2014. ápr. 23. 12:07
 9/12 Netre járó lélek válasza:
100%

A Bérleti szerződés jó ha tartalmazza a következőket

A) Használati jogokat érintő rendelkezések

- a lakbér nemfizetése esetén, mikortól kell elhagynia a lakást. Amennyiben határidő van szabva, úgy abban az esetben a jog neked kedvez.

- Közüzemi szolgáltatások nemfizetése esetén, illetve kinek a nevére szóljon, ki rendelje meg vagy mondja le.

- Lakás rendeltetésszerű használatáról is jó ha van benne rendelkezés (postai cím, lakcím használat) ill. Céget vagy más személyt ne jelentsen be oda, lakhelynek, székhelynek (ha megteszi és a cég adósságot halmoz fel, ráterhelhetik az ingatlanra.

B) Lakás (ingó és ingatlan) állapotáról szóló rendelkezés

- Ha valami elromlik kinek a kötelessége, megjavítani, kijavítani, felújítani.

- Kármegelőzési rendelkezés (minden olyan káresemény, amelyet a lakó a nem rendeltetés szerű használatból okoz, vagy figyelmetlenségből, saját hibájából, azt Ő köteles rendezni, illetve megtéríteni.

- Kiadás előtt i állapotok rögzítése a szerződésbe, illetve a visszaadási állapotok összevetése a korábbi állapotokkal.

C) Lakás biztosítása

- Ki köti, ki a kedvezményezett

- Ki fizeti a biztosítás díját

D) Házszabály

- Mettől - meddig végezhető zajt okozó tevékenység (fúrás-faragás)

- Ha ő van egyedül bejelentve ill. egyedüli bérlő és csak az ő neve szerepel a szerződésben, bármilyen káresemény amit vendégei okoznak, azt Őt terheli.

- Vendégek fogadása (tartós vendégség, szinte már lakótársi minőségben) milyen feltételekkel engedett (lakbér+Bérlői szerződés)

Remélem tudtam segíteni.

2014. ápr. 23. 13:57
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
Mivel az a lakás része ezért a tulajdonost terheli. (kivéve ha a szerződés mást nem mond, vagy ha szándékos rongálás történt)
2014. ápr. 23. 22:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!