Miért nincs "normális" albérleti rendszer?
Nekem tulajdonképp semmi bajom nem lenne a lakásbérléssel,ha valami olyan lenne mint az önkormányzati bérlakás,vagy régen a tanácsi.
Tehát,ha fizetem rendesen akár életem végéig ott lakhatnék ,és nem lenne az mit most,hogy átlag 3 évente költözni kell,mert a tulaj kitalálja,hogy kell neki a lakás.
Ha nem szólnának bele a magánéletembe(tarthatok-e háziállatot,vihetek-e kisgyereket,dohányozhatok-e,ki mikor és hányszor alszik nálam,stb)
.Ha nem kéne még azért is engedélyt kérni,hogy fúrhassak a falba egy lyukat.
Ha nem jönnének a nyakamra(jobb esetben havonta és amikor otthon vagyok) ellenőrizgetni...
Szóval szerintem nem azért akar(na) mindenki sajátot,mert sznob,vagy birtoklási vágyból(ahogy sokan mondják),hanem,mert az albérlet így nagyon nem jó.Semmi előnye a sajáttal szemben ebben a formában,csak hátránya van.Ha lenne önerőm,meg megfelelő fizum én is sajátot vennék.Sokan mondják,hogy akkor ott a nyomsztó hitel,meg mi van,ha nem tudod fizetni,dehát az albiból is kiraknak ha nem tudom fizetni,sőt sokszor már következő hónapban mehetsz az utcára,a bank meg mire elárverez az azért jó időbe tellik...
Magántulajdon van, van külön törvény a lakásbérletre, elvileg lehetne szigorítani/enyhíteni olyan módon, hogy a bérlőnek több joga legyen.
De másik oldalról nézve, elég sok tulajdonos is úgy van, hogy hosszú távra adná ki. Továbbá ha lelép a bérlő, elég nehéz a kaución túli lakbért, elmaradt rezsit behajtani rajta.
Szerintem nincs nagy gond a jelenlegi rendszerrel sem. Mi pl. eleve meg se nézünk olyan lakást, ahova nem jöhet a cica, és hasonlók. Ezeket a kérdéseket először letisztázzuk, és olyan lakást veszünk ki, ami megfelel.
A hitel amúgy annyival rosszabb, hogy teszem azt, a hiteles fizet havi 60 ezret, de ha elárverezik a házát, és az nem fedezi a fennmaradó összeget, akkor utána fizetni fog egyrészt 60 ezret a hitelbe, meg másik 60 ezret az albérleti díjra. Ami elég ciki, ha mondjuk 120-at keres.
Ha viszont engem kiraknak, akkor a következő albérletben is csak a 60-at kell fizessem.
erre nem tudok egyebet mondani,teljesen igazad van.
Én szorongok attól hogy egész életembe albérletbe kell élnem? És mikor már azt hiszem hogy tök normális a lakás, a főbérlő is akkor kitalálja hogy ideköltözik. Aztán mégse mert nem engedtük,talált másik megoldást 1 évig. Nagyon jó a bizonytalanság.
Persze örüljünk van fedél a fejünk felett,de mikor mondhatom azt hogy van egy OTTHONOM? És oké ma már így elfogadott norma hogy gyereket albérletbe szülni,de én ha picit szeretnék úgy szeretném ahogy elképzeltem:( Hogy berendezem a szobáját,bútorokkal,festéssel mindennel ami tetszik,nem egy használt szobába berakni..
Na mindegy álmodozni lehet,valóság kilátástalan sajnos.
Örökölni nem akarok,akkor inkább albérlet persze:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!